19 Ağustos 2017 Cumartesi

282. F Oturması: Abdullah Kalay serbest bırakılsın.!


Hasta tutsaklar için her Cumartesi Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirilen F Oturması eyleminde bu hafta ağır hasta tutsak Abdullah Kalay'ın serbest bırakılması istendi. İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Hatice Onaran, OHAL ve KHK'lar eliyle hapishanelerde artan tecrit ve işkence saldırılarını teşhir etti. Komisyon adına basın açıklamasını ise Maside Ocak okudu.
Basın açıklamasında, F tipi hapishaneler başta olmak üzere ağır tecrit koşullarının tutsakların sağlığını bozduğu belirtildi. İHD verilerine göre 1025 hasta tutsak olduğu bunların 357'sinin durumunun ağır olduğu belirtildi. Ardından ise 2010'da yeniden tutuklanan Abdullah Kalay'ın Wernicke Korsakoff ve kalp hastası olduğu anlatıldı. 2012'de tutulduğu Kandıra Hapishanesi'nde kalp krizi geçiren Kalay'a hapishanede doktor olmadığı için 2 saat sonra hastanede müdahale edildiği, anjiyo yapılarak stent takılan Kalay'in tekrar hapishaneye gönderildiği aktarıldı. Geç müdahale nedeniyle Kalay'ın kalbinde %70 fonksiyon kaybı olduğu belirtildi. Ayrıca unutkanlık, vücudunda şiddetli ağrı ve uyuşma, romatizma, reflü vb. rahatsızlıkları olan Kalay'ın tedavisinin yapılabilmesi için bir an önce serbest bırakılması talep edildi.
Açıklama “Abdullah Kalay serbest bırakılsın!”, “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!”, “Tedavi haktır engellenemez!” ve “OHAL işkencesine son!” sloganlarıyla sonlandırıldı.