19 Ağustos 2017 Cumartesi

Cumartesi Annleri 647.Hafta Mehmet Ertak İçin Buluştu..!

Cumartesi Anneleri, kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 647'nci kez Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. Bu haftaki eylemde, 20 Ağustos 1992 tarihinde gözaltında kaybedilen Mehmet Ertak’ın akıbeti soruldu.
‘Bizden geleceğimizi, annelerimizin umutlarını çaldınız’
Kayıp Mehmet Ertak'ın oğlu Servet Ertak babasının çeyrek asırdır kaybedildiğini hatırlattı. Babasının maden işçisi olduğunu ifade eden Ertak, “Babam bir muhalifti; ama bu onu öldürmeniz anlamına gelmez. Eğer suçlu ise zaman içinde suçu tespit edildiğinde gereken cezayı çekerdi” dedi. 1990’lı yıllarda birçok faili meçhul cinayetin işlendiğini hatırlatan Ertak, tek isteklerinin mezar taşları olduğunu söyledi. Ertak, “Bizler babalarımızın mezarını istiyoruz. 25 yıldır bizden ne çaldınız? Bizden geleceğimizi, annelerimizin umutlarını çaldınız” diyerek faillerin yargılanmasını adaletin sağlanmasını istedi.
Bu haftaki açıklamayı yapan Cumartesi İnsanları'ndan Yeter İşler, Türkiye’nin bugüne kadarki faaliyetlerinde hukuk kurallarına bağlı olan, yurttaşların hukuki güvenliğini sağlayan bir hukuk devleti olmadığını vurguladı. Türkiye'de yüzlerce insanın gözaltında kaybedildiğini ifade eden İşler, “Gözaltında kayıp dosyalarında devletin tüm kurumlarının işbirliği ile devam eden karanlıkta bırakma ve cezasızlık geleneğine dikkat çekmek için buradayız. Bu geleneğin bir parçası olan bu ağır suçun şüphelilerinin korunması, terfi ettirilmeleri konusundaki derin mutabakat nedeniyle buradayız” dedi.
‘Kayıpların failleri açığa çıkarılmadan Türkiye’ye adalet gelmez’
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla yaptıkları eylemin 445’incisi için bir araya geldi. Bu haftaki eylemde, Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Ulusoy köyünde 24 Aralık 1993’te gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Ramazan ve Hamide Şarlı’nın akıbeti soruldu. Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, kayıpların failleri açığa çıkarılmadan Türkiye’ye adalet gelmeyeceğini dile getirdi. OHAL gerekçesiyle Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde her hafta düzenledikleri eylemin yasaklaması üzerinden bir yıl geçtiğini dile getiren Bilici,