5 Ağustos 2017 Cumartesi

Cumartesi Anneleri'nin eylemi 645. haftasında..!

Cumartesi Anneleri 645. haftasına giren eylemlerinde 2004 yılında zorla kaybedilen Tolga Baykal Ceylan'ın akıbetini sordu. Saat 12.00'de Galatasaray Meydanı'nda başlayan eylemde Tolga Baykal Ceylan'ın annesi Kadriye Ceylan konuştu. Oğlunun kaybolmasının ardından birçok devlet kurumuna başvurduğunu ancak sonuç alamadığını belirten Ceylan, oğlunun Hristiyan ve muhalif kimliğinden dolayı kaybedildiğini söyledi. 10 Ağustos 2004'te oğlunun kendisini arayarak boğuk bir sesle bir numara söylediğini, ardından telefonun kapandığını belirten Ceylan, başvurduğu polisin konuyla ilgilenmediğini aktardı. 2011'de ortaya çıkan iki ihbarcının ise mahkemede dinlemediğini söyleyen Ceylan, dosyanın kapatıldığını, yapılan itirazın henüz sonuçlanmadığını ifade etti. Ceylan, “Oğlumun kaybedilişi devletin yukarılarından onaylıdır” ifadelerini kullandı.
“İktidar, hukuku ayaklar altına alıyor”
Ceylan'ın konuşmasının ardından Mukaddesi Şamiloğlu tarafından basın açıklaması okundu. “645. haftamızı da ağır insan hakları krizi koşullarında gerçekleştiriyoruz” ifadeleriyle başlayan açıklamada “İktidarın hukuk devleti değerlerine yönelme yerine, bu değerler için ağır tehdit olan otoriterleşmeye yönelmesi yaşadığımız ağır insan hakları krizinin temel nedenidir” denildi. Krizi aşmanın yolunun hukuk, adalet, barış ve “demokratik siyaset”ten geçtiği ifade edilen açıklamada, bu nedenle HDP'nin “Adalet ve Vicdan Nöbeti”ni destekledikleri belirtildi.
13 yıl önce İğneada'ya tatile giden ve kendisinden bir daha haber alınamayan Tolga Baykal Ceylan'ın kaybedilmesi ise şu ifadelerle anlatıldı: “24 yaşındaki İTÜ öğrencisi Tolga Baykal Ceylan 7 Ağustos 2004 tarihinde tatil amacıyla Kırklareli'nin İğneada ilçesine gitti. Aynı gün telefonla annesini arayarak İğneada'ya ulaştığını söyledi. Annesi ile haberleşmeleri 10 Ağustos 2004 tarihinden sonra kesildi. Tolga'dan bir daha haber alınamadı.” Oğlunu arayan Kadriye Ceylan'ın sonuç alamaması üzerine başvurduğu Demirköy Savcılığı'nın başlattığı soruşturma dosyasının 2006 yılında “kovuşturmaya yer yok” kararıyla kapatıldığı ifade edildi.
Kaybedilen Ceylan “normal asayiş olayı”
Açıklamanın devamında, Tayyip Erdoğan'ın 5 Şubat 2011 tarihinde Cumartesi Anneleri'yle görüşmesinin ardından mecliste Tolga Baykal Ceylan'ın akıbetinin araştırılması için komisyon kurulduğu söylendi. Açıklamada, 4 aylık çalışmanın ardından komisyonun yayınladığı raporda “Komisyonumuzu bu aşamada, elindeki verilerin değerlendirilmesi sonucunda, Tolga Baykal Ceylan'ın gözaltında kaybolmadığına, ancak bugüne kadar ailesi ve çevresinden hiçbir kişiyle temas kurmaması gerçekliği karşısında da normal asayiş olayı olarak değerlendirilmesi gereken bir kayıp olayı ile karşı karşıya olduğumuz sonucuna ulaşmıştır” ifadelerinin yer aldığı aktarıldı. Raporda, adli işlemlerin yürütülmesinde gösterilen “dikkatsizlikler” nedeniyle ailede haklı olarak bazı şüpheler oluştuğu kaydının düşüldüğü de belirtildi. Açıklama Tolga Baykal Ceylan dosyasının takipçisi olunacağı söylenerek sonlandırıldı.
Açıklamanın okunmasının ardından “Yüksekova ve Cizre'de buluşamayan kayıp yakınlarının da sesiyiz” denilerek, kayıp yakınlarının avukatı Tahir Elçi'nin katledilmesinin 89. haftası olduğu hatırlatıldı.