Hasta tutsaklar için her hafta gerçekleştirilen F Oturması eyleminin 280.’sinde Mardin Büyükşehir Belediyesi Encümeni ve Derik Belediyesi Eşbaşkanı görevlerindeyken tutuklanan Sabahat Çetinkaya’nın serbest bırakılması istedi.
Eylem Galatasaray Meydanı'nda saat 13.30'da “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!”, “OHAL işkencesine son!”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek sloganlarıyla başladı. Sloganların ardından Sabahat Çetinkaya’nın abisi kısa bir konuşma yaparak kardeşinin serbest bırakılmasını istedi.
İşkence, hak gaspları, tedavinin önlenmesi
Mehmet Acettin tarafından okunan basın açıklamasında, OHAL koşullarında birçok temel hak ve özgürlüğün ihlal edildiğine dikkat çekilerek, OHAL bahanesiyle dışarıda ve hapishanelerde hayata geçirilen işkenceye değinildi. Devletin ‘işkenceye cezasızlık’ politikası sonucunda tutsakların tamamıyla hapishane idarelerinin keyfiyetine bırakıldığı ifade edilen açıklamada, bu duruma tepki gösteren tutsakların maruz kaldığı saldırılar şöyle anlatıldı:
“(...) mahpuslar ise her türlü psikolojik ve fiziksel şiddet ve işkence ile karşı karşıya kalmaktadır. Tecrit politikası ile yalnızlaştırılan, sohbet, spor gibi sosyal aktivitelerin yasaklanması ile hayattan soyutlaştırılmaya çalışılan mahpusların tedavi hakları da sağlık konusundaki keyfi uygulamalar ile engellenmektedir. Hastaneye sevk edilerek tedavi edilmesi gereken mahpuslar hapishane revirine dahi çıkartılmamakta ve dört duvar arasında ölüme terk edilmektedir. Mahpusların revir ve tedavi talepleri ilgili yerlere iletilmemekte, dilekçeleri yırtılıp atılmaktadır. Revire çıkartılan ve hakkında hastaneye sevk kararı verilen mahpus olursa da personel eksikliği, araç yokluğu gibi bahanelerle hastaneye götürülmemekte ve tedavisi engellenmektedir. Yeterli personel ve araç bulunduğunda hastaneye götürülecek mahpuslara ise çıplak arama, kelepçeli muayene gibi keyfi uygulamalar dayatılmaktadır. Bu uygulamaya karşı çıkan mahpuslar ya hastaneye götürülmemekte ya da tedavi edilmeden hapishaneye geri getirilmektedir.”
2016 yılı başlarında Derik Belediye Eşbaşkanı görevindeyken tutuklanarak Sincan F Tipi Kapalı Hapishanesi'ne götürülen Sabahat Çetinkaya'nın hakkındaki üç soruşturmadan yalnızca birinde iddianame hazırlandığı belirtilen açıklamada, o iddianamenin de henüz mahkeme tarafından kabul edilmediği aktarıldı. Açıklamanın devamında, Çetinkaya’nın soruşturmaya konu süreç içerisinde görev başında olmadığının ortaya konulmasıyla Danıştay’ın bakanlık tarafından verilen soruşturma iznini kaldırdığı belirtildi.
Kalp, yüksek tansiyon ve damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıkları olan Çetinkaya’nın tedavisinin hapishane koşullarında gerçekleştirilmediğine dikkat çeken açıklama, Çetinkaya ve tüm hasta mahpusların serbest bırakılması istenerek noktalandı. Eylem, atılan sloganlarla son buldu.