14 Ağustos 2017 Pazartesi

“Dersim'den Kaz Dağları'na ormanları yakanlar hesap verecek”

Dersim’in birçok yerinde çıkan yangınlara Dersimliler ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu tepki gösterdi.
Ankara Dersimliler Derneği, Artvin Çevre Platformu, KESK Ankara Şubeler Platformu ve Ankara Demokratik Alevi Derneği’nin Ankara Sakarya Caddesi'nde yapılan basın açıklamasına aralarında Birleşik Haziran Hareketi ve TMMOB İKK'nın da bulunduğu birçok sivil toplum kuruluşu destek verdi.
Kuruluşlar adına basın açıklamasını yapan Ankara Dersimliler Derneği Başkanı Ali Ekber Çiçek, Dersim’in doğasının HES projelerinin yanı sıra artık sistematikleşen yangınlarla birlikte yok edilmeye çalışıldığını söyledi. Yangınların binlerce yılda oluşmuş Anadolu ekosisteminin ortadan kalkmasına yol açacağını ifade eden Çiçek, Dersim halkının doğasını korumaya devam edeceğini belirtti.
"Göçe zorlanıyoruz"
Çiçek, Dersim’de 1980’de yaşanan sürgünler ve 1994’deki köy yakılma olaylarını anımsatarak, bugün de Dersimlilerin ormanlarının yakıldığını ve zorunlu göçe zorlandıklarını bildirdi. Dersim’deki orman bölgesinde yaşamını sürdüren köylülerin yangınlar nedeniyle ormanlık alana girememe, ormanlık alanı bir bütün olarak kullanamama ve yayla yasakları yüzünden yaşayamaz hale geldiğini belirten Çiçek, Dersim üzerindeki devlet politikalarını kınadıklarını söyledi.
"Mücadele edeceğiz"
Hükümetin yıldırma politikalarına karşı Dersim halkının yanında olduklarını bildiren Çiçek, Kaz Dağları'nda dört ayrı noktada ve Antalya Kemer'de çıkarılan yangınlara karşı da duyarlılık ve dayanışma içerisinde olduklarını bildirdi. Çiçek, “Bu kapsamda gerilim politikalarının, doğanın tahribinin, inançsal ve etnik asimilasyoncu siyaset anlayışının derhal durdurulmasını talep ediyoruz. Orman yakmalara, köy boşaltmalara, barajlara, HES’lere ve hayvanların kovulmasına 'Hayır' diyor ve tüm Türkiye haklarını dayanışmaya davet ediyoruz” dedi.