19 Ağustos 2017 Cumartesi

DHF’den program ve isim değişikliği yaptı..!

Demokratik Haklar Federasyonu (DHF), İHD
de düzenlediği basın toplantısıyla, 9 Temmuz’da gerçekleştirdiği merkezi kurultay sonucunda aldığı program ve isim değişikliği kararına ilişkin deklarasyonunu paylaştı. DHF birkaç yıl için hızla makas değiştirerek köylü toprak devrimciliğinden  sosyalist devrim ve iktidar hattına geçti. Yani DHF bir uçtan diğerine savrulan tutumuyla  ilginç güç olduğunu ortaya koymuş oldu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde “Kapitalizme ve faşizme karşı sosyalizm mücadelesinde birleşelim!” şiarıyla gerçekleştirilen basın toplantısında ilk sözü Milletvekili Erdal Ataş aldı. Kırk yılı aşkın bir geleneğin temsilcisi olduklarını söyleyen Ataş, siyasal ve güncel gelişmeler çerçevesinde yaptıkları kurultaylar neticesinde kendilerini yenilediklerini ifade etti. 2015’ten bu yana sorunlar ve değişimlere yönelik Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da farklı konularda sürdürdükleri tartışmalar neticesinde kendilerini yenilediklerini söyledi.
Ardından ise Kıvılcım Arat da “değişen dünya düzeni” ve Ortadoğu’daki emperyalist savaşa değinerek bir değişimin yapılması gerektiğini ifade etti. OHAL sürecinde artan baskı ve saldırılara değinerek “bir yenilenme ile” süreci yürüyeceklerini ifade etti.
Deklarasyonu ise Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu okudu. “Türkiye-Kuzey Kürdistan’da mevcut gerici siyasal iktidarla başta işçi sınıfı olmak üzere çeşitli ulus, milliyet, inanç ve cinsiyetlerden ezilen haklarımız arasındaki çelişki ve mücadele keskinleşerek devam ediyor. Uluslararası emperyalist sermayenin stratejik bir aktörü olan ‘TC’ devleti ve somut uygulayıcısı Erdoğan/AKP iktidarı kendi gerici sınıf çıkarlarına ve geleneksel kodlarına uygun olarak sınır tanımaz bir faşizm uygulamaktadır” ifadelerinin yer aldığı deklarasyonda artan baskı ve saldırılara değinildi.
“Sosyalizmi eksen alan yeni bir program”
DHF’nin kendini yenilediği ifade edilen deklarasyonda son tartışmalara dair şunlar belirtildi: “Demokratik Haklar Federasyonu’nun şimdiye kadar kendisine eksen alarak üzerinde yürüdüğü yeni demokratik devrim ve bu zeminde olgunlaşan demokratik haklar mücadelesinin gelinen aşamada tali duruma düştüğü ve toplumsal çelişkilere damgasını vuran asıl ögenin kapitalist üretim ilişkilerinin olduğu bilimsel gerçekliği ile antikapitalist mücadele perspektifini merkeze koymuş ve bu çelişkilerin çözüm adresi olarak sosyalizmi eksen alan yeni bir programla toplumsal mücadeledeki siyasal hattını ve iddiasını daha da güçlendirerek bilimsel bir rotaya oturtmuştur.”
Bununla birlikte DHF isminin de Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) olarak değiştirilmesinin kararlaştırıldığı belirtilerek, mücadele çağrısıyla açıklama sonlandırıldı.