16 Eylül 2017 Cumartesi

25. Kürt Kültür Festivali on binlerin katılımıyla Almanya-Kölnde Yapıldı..!

16 Eylülde Köln de Kürt festivali yapıldı ile ilgili görsel sonucu
Avrupa’daki Kürdistanlıların en büyük ve uzun soluklu kültürel etkinliği olarak bilinen Uluslararası Kürt Kültür Festivali’nin 25’incisi Almanya’nın Köln kentinde on binlerin katılımıyla yapıldı. İlki 1992 yılında Almanya’nın Bochum kentinde yapılan festival, 25 yıldır düzenleniyor. Her yıl farklı bir slogan ve taleple gerçekleşen festivallerin ortak noktası ise; eşitlik ve özgürlük oldu.
ANF'nin aktardığı haberde; bu yıl da "Öcalan’a Özgürlük, Kürdistan’a Statü ve Ortadoğu’ya Barış” sloganıyla yapılacak festivalin programı ise oldukça zengin. Siyasi konuşmaların yanı sıra zengin bir programa sahip olan festivalde ayrıca Demokratik Kürt Toplum Merkezleri açtıkları stantlarla da Kürt kültürünü tanıtıyor.
Sanatçı Amele ise festivalin 300 metre kare alanında oluşturduğu Kürdistan köyü ile Mezopotamya’nın tarihi eserlerini maketler ile sergiliyor, kuşaklara kültürleri hakkında bilgiler veriyor. Tarihi Dom Kilisesi'nin karşısında kurulan köy ise festivalin en çok ilgi gören bölümü.
BİRÇOK ÜLKEDEN KATILIM
Festivale, başta Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, İsviçre, Avusturya İngiltere, İtalya olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinden Kürtler, otobüs, tren ve özel araçlarıyla sabahın erken saatlerinde Köln’e akın etti.
25’inci Uluslararası Kürt Kültür Festivali, bünyesinde 250 kurumu barındıran Almanya’daki Kürtlerin en büyük organizasyonu olan Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin (NAV-DEM) öncülüğünde yapılıyor. Festival alanında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın binlerce posterinin yanı sıra PKK, , PYD, YPJ,vb. bayrakları açıldı. Festival alanında Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde yaşamını yiterenlerin posterleri ve özgürlük talepleri içeren pankartlar da asıldı.
'ÖNDER APO'NUN FİKİRLERİYLE ÖZGÜRLEŞEBİLİRİZ'
Kürt ulusal marşı olan Ey Raqîp ile başlayan festivalin açılış konuşması ise NAV-DEM eş başkanları Tahir Koçer ve Ayten Kaplan tarafından yapıldı. Eş başkanlar şunlara dikkat çekti:
"Alman devletinin bütün zorluklarına rağmen on binlerce kişinin katılımıyla böylesi bir festivali kutluyoruz. Bu çok önemlidir. Halkımız bugün bu alanda taşıdıkları binlerce Abdullah Öcalan’ın posteriyle cevap veriyor. Öcalan’ın özgürlüğü Ortadoğu barışı için önemlidir. Çünkü DAİŞ’in kaosa çevirdiği Ortadoğu’da barışın sağlanması temeldir. Ortadoğu ancak Önder Apo’nun fikirleriyle özgürleşebiliriz.
Erdoğan’ın zihniyeti ancak bizim mücadelemiz ile kaybedebilir. Emin olun ki, biz Erdoğan’a kaybettireceğiz!"
YÜRÜYÜŞÇÜ GENÇLER DE KATILDI
Açılış konuşmasının ardından 5 gündür Dortmund’dan Köln’e yürüyen Kürt gençleri festival alanına girdi. ”Azad Bike” pankartı ve Öcalan’ın posterleriyle festival alanına giren gençler kitle tarafından “Bijî Serok Apo" ve "Bijî PKK” sloganlarıyla karşılandı.
'ÖZGÜR YAŞAM MİLİTANI OLALIM
Daha sonar Jînên Cîwanên Azad ve Komelê Cîwanên Azad tarafından ortak bir mesaj okundu. Mesajda, "Bizler özgür Kürt gençleri katliamcı Erdoğan’ın katliamlarına cevap olacağız. Dünyanın her yerinde örgütlenerek bu mücadeleyi vereceğiz. Kapitalist modernite zihniyetine karşı da devrimci saflarda yer alarak, buna karşı özgür yaşam militanı olacağız” denildi.
Müzik gruplarını sahne aldığı ve bir çok Kürt demokratik kurmunun konuşma yaptığı Kürt Kültür ferstivali hemen barış ve Öcalana Özgürlük şiarıyla sona erdi.