16 Eylül 2017 Cumartesi

Hrant Dink Ödülü Eren Keskin ve Ai Weiwei’e verildi..!

Hrant Dink Vakfı tarafından verilen “Uluslararası Hrant Dink Ödülleri” sahiplerini buldu. Her yıl Hrant Dink’in doğum günü 15 Eylül’de yapılan ödül töreni, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlendi
2007 yılında katledilen Ermeni gazeteci Hrant Dink adına verilen ödüller, ayrımcılık, ırkçılık ve şiddete karşı çalışmalar yapan kişi ve kurumlara veriliyor. Dün gece gerçekleşen ödül töreninin sunuculuğunu Ece Dizdar yaptı. Ödül töreni Ayşenur Kolivar’ın seslendirdiği bir ağıtla başladı.
Ödülün bu yılki jürisinde, 2016 Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün sahibi Theresa Kachindamoto ve Diyarbakır Barosu ile yönetmen Etienne Balibar, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Genel Sekreteri Christophe Deloire, Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink, senarist ve yapımcı Atom Egoyan, düşünür Michel Marian, yazar ve edebiyat eleştirmeni Murathan Mungan yer aldı.
‘Savaşlara gösterilen gayret barışa kullanılsa, dünya cennet olurdu’
Törende konuşan Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, şunları söyledi:
“Devletler tanrılaşmak istiyorlar, halbuki neler kaybettiklerinin farkında bile değiller. İktidarlar savaşlarda gösterdikleri gayreti barış için kullansalardı dünya cennet olurdu. İktidarlar erdeme bilgiyi, bilgiye öz denetimi, kardeşseverliği ve sevgiyi katsalardı dünya cennet olurdu. Doğruluk ve adalet yolu çetindir, dar ve dikenlidir, onun için onu seçenler azdır. Bugün düşünce suçu yüzünden cezaevinde olan onlarca yazarı anıyoruz. Konuşmamı tutuklanan hak savunucularından Özlem’e (Dalkıran) seslenerek bitirmek istiyorum. Sen cinayetin ilk anından beri yanımızdasın, sen haksızlığa uğrayanların yanındasın. Ülkemizin tarihi maalesef böyle kara sayfalarla dolu. İyiliği çoğaltmak için bu geceyi bizimle paylaşan herkese teşekkür ediyorum.”
‘Hepimizde güvercin tedirginliği var’
9’uncu Hrant Dink Ödülü Çinli sanatçı Ai Weiwei ve insan hakları savunucusu Eren Keskin’e verildi. Ai Weiwei ve Keskin ödüllerini Murathan Mungan ve Diyarbakır Barosu’nu temsilen Baro Başkanı Ahmet Özmen’in elinden aldı. İlk olarak sahneye çağrılan Ai Weiwei “Nerede birisi incitilirse orada hepimiz yaralanmış oluruz” dedi.
Ai Weiwei’nin ardından ödülünü alan Eren Keskin, Hrant Dink’e teşekkür etti ve bu ödülün hayatındaki en değerli armağan olduğunu söyledi. Keskin, Hrant Dink’in sözlerine gönderme yaparak bugün tüm ülkenin bir “güvercin tedirginliği” içinde olduğunu söyledi.
Keskin, “Cesaret, her zaman radikal sözler gerektirmiyor, gerçekleri cesurca ve naif bir dille de anlatabilirsiniz. Böylesine bir korku toplumunda, devletin yüzleşmek istemediği gerçekleri dile getirmek kolay değil. Hrant Dink’in ifadesiyle, ‘bir güvercin tedirginliği’ var hepimizde” diye konuştu.