14 Eylül 2017 Perşembe

Ankara’da SİHA telaşı..!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu hakkında, SİHA cinayetini gündemde tuttuğu için ”Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin manevi şahsiyetini aşağıladığına dair somut deliller bulunduğu” gerekçesiyle soruşturma başlattı.
Hakkari’nin Talê köyüne yakın piknik alanı olan Kaniyareş’te 4 köylü, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın üretip Türk ordusuna sattığı ve bir süredir kullanılmaya başlanan BAYRAKTAR isimli Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) tarafından vurulmuş, köylülerden 3 çocuk babası Mehmet Temel katledilmişti. Yaralı 3 köylü ise halen gözaltında tutuluyor. HDP’nin köylülerin de yardımıyla ”terörist vuruldu”, ”işbirlikçiler vuruldu” diyen Valiliği yalanlayıp sivillere saldırıyı teşhir etmesi üzerine AKP yönetimindeki Türk devleti, örtbas etmeye çalıştı. Bunun üzerine CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, vurulanların sivil olduğunu Meclis gündemine getirdi. Tanrıkulu ”Eskiden JİTEM vardı, şimdi aynı görevi SİHA’lar yapıyor. Böyle yöntem hukuk devletinde olmaz ancak savaşta olur, savaşın da kuralları vardır” dedi
İki bakan saldırıya geçti
Türk Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, vurulanların sivil olmadığını ileri sürerek, SİHA’ları eleştirenlerin ‘başarılı terör operasyonlarını gölgelemek istediğini’ öne sürdü. Hemen ardından Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise ‘terörle mücadeleden incinmek’le itham ettiği Tanrıkulu’nun ‘ağzının payının verilmesi’ gerektiğini söylemişti.
Tanrıkulu teker teker anlattı
Bunun üzerine CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, vurulanların kimlik bilgileriyle birlikte izah etti:
*l 5 Eylül’de TBMM’de bahsettiğim bir olay, en üst ağızlardan tehditlere ve hükümet yakını medya genelinde karalama kampanyasına neden oldu.
* Dört vatandaş, merkeze 20 km köylerine, gündüz vakti giderler. Hâkkari çıkışında rutin polis kontrolünden geçerler.
* Köyde, kurbanlık alacak, tarlasına gidecek ve aralarından Mehmet Temel’in annesini, Hâkkari’ye bayram ziyaretine götüreceklerdir.
* Köy sınırları içinde, yasaklı bölgede olmayan köy çeşmesi Kâni Reş/Siyah Çeşme başında dinlenmek için otururlarken SİHA Heron’la vurulurlar.
* İsmail Aydın, 43 yaşında, 5 çocuğu var, biri 4 gün önce doğdu. Köyüne arada ot biçmeye, onları toplamaya gidiyor. Şu an ağır yaralı.
* Musa Tarhan, 54 yaşında, Hakkari’de bulduğu her işte çalışıyor. AK Parti Hâkkari önceki İl Başkan’ın akrabası. Şu an yaralı ve gözaltında.
* İbrahim Sak, devlette Defterdarlık’tan, vergi şefliğinden emekli. 6 çocuklu. Kendi köyüne her bayram tarlasına her zaman giden bir yurttaş.
* Ölen Mehmet Temel (37) Hâkkari Şehit Selâhattin İlk Öğretim Okulu ve Hâkkari Ağız Diş Hastanesi tesisat işlerini yapıyordu. 3 çocuğu vardı.
* Bu kişilerin aileleri, yakınları,köylüleri şaşkınlık, dehşet içindedir.Milletvekili ve insan olarak, onların sesini duyurmak görevimizdir.
* Adlarını andığım yurttaşlar sıradan sivil vatandaştır. Bir kontrol noktasından geçip köylerine gittikten sonra düşman gibi vurulmuşlardır.
* Eğer bu insanların sesini duyurmaz, acılarına sessiz kalır, telefonu yüzlerine kapatırsak bu ülke güvenli, terörün bittiği bir ülke mi olur?
* Bir insanı sırf Kürt diye, terörist yaftasını yapıştırmak, bu kadar önyargılı olmak doğru mudur?
* BAYRAKTAR SİHA’sı ile vurulduğu belirtilen bu yurttaşlarımızın gerçek kimliği, beni tehdit eden İçişleri Bakanlığı için çok mu önemli.
* Hukuktan uzaklaşan her mücadele yöntemi başarısız olmaya mahkumdur. Sivil vatandaşların da ölmesi hedef tahtasına konması bunun sonucudur.
* Tehditler, hakaretler, karalama kampanyasına ve alçakça davrananlara rağmen doğru bildiklerimi söylemeye ve mücadele etmeye devam edeceğim
Erdoğan devreye girdi
AKP’li bakanların yetersiz kaldığını düşünen AKP Genel Başkanı ve Türk Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan, dün bizzat devreye girdi. Erdoğan, Kazakistan’a ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Tanrıkulu’nu hedef aldı. ”Yerliyiz ve milliyiz” diyen Erdoğan, şunları söyledi: ”CHP ve HDP’ye baktığınız zaman bunların yerli ve milli bir yanı yok… Ana muhalefet partisinin bir temsilcisi çıkıyor, SİHA’larla ilgili açıklama yapıyor. Neymiş sivilleri vurmuş. Nerede o siviller. SİHA’lar teröristleri vuruyor. Silahlı kuvvetlerimiz çok daha kuvvetli hale gelmek suretiyle, terörle, terör örgütleriyle mücadelesini sürdürecektir. Bunu CHP’nin temsilcileri durduramaz. Ben beklerdim ki CHP’nin Genel Başkanı çıksın, ‘ey Tanrıkulu sen kimlerden yanasın teröristlerden mi yoksa bu ülkenin güvenlik güçlerinden mi’ desin. Biz silahlı İHA’larımız yaptık. Terör örgütü kaçacak delik arıyor. Bu beyler ölen teröristleri savunur hale geldiler. Biz sizi tanıyoruz. Siz bunların cenazesine katılırsınız. Tek farkınız var. Siz CHP’siniz onlar HDP. Ama sizin yerlilik, millilik gibi bir özelliğiniz yok. Hangi merciye müracaat ederlerse etsinler, biz attığımız adımların sonuna kadar doğru olduğuna ve bu kararlılıkla terörle mücadeleyi de terör örgütünden bir kişi dahi kalmayıncaya kadar sürdüreceğiz.”
Tanrıkulu’dan yanıt: Suçluluk telaşı
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ”Sen kimden yanasın” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yanıt verdi. Erdoğan’ın sözlerine Twitter hesabından yanıt veren CHP’li Sezgin Tanrıkulu, ”BAYRAKTAR adlı SİHA’ların vurduğu sivillerinin adlarını burada paylaştım, açıkladım Sn.Erdoğan, bana saldırmanız suçluluk telaşı olamasın!” diye yazdı.
Türk yargısı talimatı aldı
Erdoğan’ın bu açıklamalarının hemen ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Tanrıkulu hakkında, ”sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından paylaştığı mesajla devletin insansız silahlı hava araçlarıyla sivil vatandaşları vurup, öldürdüğünü iddia ederek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin manevi şahsiyetini aşağıladığına dair somut deliller bulunduğu gerekçesiyle 301. maddeden soruşturma başlatıldığını” açıkladı.
Tanrıkulu fotoğrafı paylaştı
Tanrıkulu, soruşturma duyurusundan sonra, daha önceki izahatını paylaşarak, ”BAYRAKTAR adlı SİHA’nın vurduğu, öldürdüğü sivillerdi. Sizde Allah korkusu da kalmamış vicdansızlar” dedi. Tanrıkulu, yan taraftaki fotoğrafıda altındaki notla birlikte ekledi.