3 Nisan 2010 Cumartesi

İHD: 'Hasta tutsak Taylan Çintay'a özgürlük!'

PKK DAVASINDAN ANTEP ÖZEL TİP CEZAEVİNDE BULUNAN MESANE HASTASI OLAN TAYLAN ÇİNYAT İÇİN ANTEP'TE İHD AKDENİZ BÖLGE ŞUBELERİ (HATAY, İSKENDURUN, TARSUS, MERSİN, ANTEP) OLARAK BASIN AÇIKLAMASI VE OTURMA EYLEMİ YAPILDI.

Müebbet haspi cezası alan ve 12 yıldır cezaevinde olan Mesane kanseri (34) Taylan Çintay tedavi edilmiyor. Cezaevinde kansere yakalanan ÇİNTAY'ın tedavisi eldilmediği gibi götürüldüğü Adana Numune hastenesinde de sudan gerekçelerle geri cevirilmiş.

İHD Akdeniz Bölge Şubeleri olarak Antep'te ortak bir basın açıklaması düzenledi. "Taylan Çintay'a Özgürlük, Hasta Tutsaklar Serbest Bırakılsın, İHD Akdeniz Bölge Subeleri" pankartını ve Çintay'ın resimlerini elinde tutan kitle "Taylan Çintay'a Özgürlük, Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın, Hücreler Öldürür Tutsaklara Sahip Çık, Sloganlarını attı.

Daha sonra Akdeniz Bölge Temsilcisi AV. Beyhan GÜNYELİ Basın açıklamasında ÇİNTAY'ın mektubunu okudu ÇİNTAY'ın mektubunda " Aldığım siyasi ahlak gereği sağlığım hakkında kimseye minnet eylemem, çocuk yaşta insanların bile ölümü ağırbaşlılıkla karşıladığı siyasi geleneğin mirasçısı olmaya çalışıyorsak onurumuzu korumalıyız. Ancak bu konu hakkında duygu ve düşüncelerim merak edildiği için bu kısa mektubu yazıyorum. Malum cezaevlerinde ölümü bekleyen insanların haberini okuyoruz. Bedenleri hastalıktan dolayı eriyen ömürleri aylarla ölçülen insanlar bunlar. Kalabalık bir seyirci topluluğu önünde sistem dediğimiz katil, onları karanlık kuyuya itiyor. Kimileri son nefesini tutsak haldeyken verdi, kimileri son nefesine yaklaşıyor.

Ama nasıl oluyorsa kanı, eti, kemiği tükenen bu insanlar kimilerinin uykusunu kaçırmıyor. Kimileri beredeyse naklen seyrettiği ölümlerin sorumluluğunu üstlenmiyor. Belkide Bu ölümler katili kadar, seyircisine de haz verir hale geldi. O seyirciler ki soğuk nefesinin uzağında sağlıklı ve dışarıdalar. içerdekiler kadar şansız ve içerdekiler kadar yalnız değiller...

Öyle mi gerçekten. ...Aslında yanılıyorlar. ...Bu tutsak hasta insanların kimsenin acımasına merhametine ihtiyacı yok. Onlar şerefleriyle yaşamayı bildikleri gibi ölmeyide bilirler. Sorun arkada kalanlanların ne olduğu ve ne olacağıdır. Sözde çok değer verdikleri insanlar ölümün eşiğinden tek tek geçerken bu suskun seyirciler çürüyerek yaşayacak, yaşarken çürüyeceklerdir. Agızlarına aldıkları her kıymetli söz, dokundukları her sevgi nesnesi karanlık vicdanlarına çarpıp çürümüş bir geleceğe dönüşecektir. Çünkü bu ölümlerin seyircileri, Katillerin ortaklarıdır. En az katiller kadar suçludurlar.

Sen kalabalıklaşan sessizlik bırak içerdeki insanlar ölsün emin ol o ışıltılı an geldiğinde son nefesini anılarıyla birlikte sevdiklerine emanet edip çekip gidecekler. Ya sen. ...Ayakta, dışarıda ve yaşıyorken birileri ile konuşuyor ya da önündeki yemeği kaşıklıyorken hiç mi ağzındaki ölü eti hissetmiyeceksin" diyor mesane kanseri Taylan ÇİNTAY.

Mehtubun ardından AV. Beyhan GÜNYELİ "Taylan ÇİNTAY sağlık durumu hakkında bilgi vermek için ailesine ve meclis İnsan hakları komisyonunda bulunan BDP millet vekili Akın BİRDAL'a yazdığı mektuba elkoyan cezaevi idaresi bizi şikayet ediyorsun diye ÇİNTAY'a 10 günlük hücre cezası verd.

Cezaevi koşullarında mesane kanserine yakalandıktan sonra iki kez amaliyat olan ve 6 ayda bir ameliyat olması gereken ÇİNTAY daha öncede ameliyat edilmek üzere Adana numune hastanesine gönderilmiş ancak ÇİNTAY'ı ameliyat edecek olan Prof. Dr. Ahmet Erbağcı "özel hastarım var tutukluyu bugün ameliyat edemeyeceğim" diyerek Çintay'ı odasından çıkartmıştır. ...

Ceza evlerinde 46 hasta mehpus mlüme terk edilmiştir. Yetkililer ise bu ölümlere seyirci kalmaktadır. ...Ölümlere seyirci kalan anlayışı kınıyoruz, kerkesi tüm hasta mahpuslara sahip çıkmaya çağırıyoruz." diyerek basın açıklamasını sona erdilerdiler.

5 dakikalık oturma eyleminin ardından basın açıklaması sona erdi.