1 Nisan 2010 Perşembe

İşte AKP Demokrasisi TEKEL işçilerine Polis Barikatı



Foto: TEKEL işçileri barikat önünde -YENİLENDİ

TEKEL işçileri özlük hakları için mücadelede eden Tekel işçileri 1 günlük eylem için 1 Nisanda Ankaraya geldiler. Ama Tekel direnişinden korkan AKP hükümeti işçilerin eylemini önlemek için her yerde polis barikatı kurarak, işçilerin eylemini etkisizleştirmeye çalıştı, çalışıyor. Sabah saatlerinden itibaren Türk-İş Genel Merkezi’ni ablukaya alan Ankara polisi, Tuna Caddesi’nde toplanan işçiler ile siyasi parti, demokratik kitle örgütleri ve devrimci-demokrat çevrelerin yürüyüşünü engelliyor. “Ölmek var dönmek yok” diyen işçiler, Türk-İş Genel Merkezi önüne kurulan barikatın kaldırılmasını istiyor. Polis, KESK üyelerine gaz bombasıyla saldırdı.

Sabah saatlerinde yaşanan gerginlik, barikat önünde bekleyişin sürmesi ile biraz durgunlaştı. Çevik kuvvet polisleri, Sakarya bölgesine çıkan ona yakın giriş noktasına barikat kurmuş durumda.

İstanbul ve İzmir’den direnişçi işçilerin desteğini de TEKEL işçileri, barikat önünden ayrılmıyor. Oturma eylemi yapan işçiler, davul-zurnalar eşliğinde halaylar çekiyor. Ankara Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü’nün tutumunu protesto eden TEKEL işçileri sık sık “Ölmek var, dönmek yok”, “Biz haklıyız, biz kazanacağız”, “Her yer TEKEL her yer direniş”, “Ücretli köle olmayacağız” sloganları atıyor.

İşçilerin bekleyişi sürerken, Tuna Caddesi’ne gelen çeşitli partilerden milletvekilleri Türk-İş yönetimi ile görüşmek için konfederasyon binasına geçti. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun İçişleri Bakanı Beşir Atalay görüştüğü öğrenildi. Tek Gıda-İş yöneticilerinin sendika binasında gerçekleştirdikleri toplantı ise sürüyor. Sendika Genel Başkanı Mustafa Türkel’in saat 13.00’de bir açıklama yapması bekleniyor.

KESK’e bağlı sendikalar da işçilerin direnişine destek veriyor. Tuna Caddesi’ne gelen KESK Genel Başkanı Sami Evren, barikat önünde bekleyen işçileri selamlayan bir konuşma yaptı. TEKEL işçilerinin taleplerinde haklı olduğunu ifade eden Evren, engellemelerin mücadelelerini engelleyemeyeceğini dile getirdi.

Karşılaştıkları duruma iliştin tepkilerini dile getiren TEKEL işçileri demokratik haklarını kullanmalarının engellenmesine tepki gösterdi. “100 metre ilerideki sendika binamıza neden gidemiyoruz?” diye soran işçiler, Abdi İpekçi Parkı’na geçmemekte kararlı olduklarını ifade ettiler.

Bu arada sabah saatlerinde Mithatpaşa Caddesi’nde çıkan arbede esnasında başından yaralanan Metin Sever isimli İzmir TEKEL işçisinin Numune Hastanesi’ne kaldırıldığı öğrenildi.

KESK üyelerine gazlı saldırı

Ziya Gökalp Caddesi’nde toplanarak TEKEL işçilerinin yanına yürüyüş düzenleyen KESK üyelerine polis saldırdı. Mithatpaşa köprüsü yakınlarında önleri barikat ile kesilen emekçi memurlar yürüyüşlerini sürdürmek istedi. Çevik kuvvet ekipleri gaz bombaları ile KESK üyelerini dağıtmaya çalışıyor. Ziya Gökalp Caddesi trafiğe kapandı. Emekçiler ile polis arasında gerginlik sürüyor. İşçiler değişik alanlarda toplanarak Türk-İş önünde birleşmeye çalışıyorlar. Ama işçileirn haklı eyleminden korkan AKP hükümeti, işçi ve emkçileirn eylemini engellemk için her türlü kirli yöntem devereye sokuyor. Ama hangi önlem alsalarda Tekel işçilerinin direnişi hem AKP'nin sahte demokratikleşiyoruz yüzünü açığa serecek ve hemde haklarını koparıp alana kadar sürecektir.