1 Nisan 2010 Perşembe

Bakan'a göre sigortasız çalışan yok!



Foto: Bakan'a göre sigortasız çalışan yok!Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, set işçileriyle ilgili soru önergesine verdiği yanıtta, setlerde sigortasız çalışanların olmadığını iddia etti.

Sinema ve tiyatro oyuncularının, yazarların ve diğer pek çok sanat kolunun emekçilerinin ve örgütlerinin istediği, "Sinema İş Yasası"na ilişkin bir çalışmalarının olmadığını söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, setlerde sigortasız işçi çalıştırılmadığını savundu.

DSP İstanbul Milletvekili Jale Ağırbaş’ın yazılı soru önergesini yanıtlayan Kültür Bakanı Günay’a göre: “5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre, bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan; film, tiyatro, sahne, gösteri, ses ve saz sanatçılarıyla, müzik, resim, heykel, dekoratif ve benzeri diğer uğraşları içine alan bütün güzel sanat kollarında çalışanlar, düşünürler ve yazarlar sigortalı sayılıyor."

Bu açıklamaya göre, setlerde çalışan bütün sanatçılar ve set emekçileri sigortalı olarak çalışıyor. Oysa, 10 bini aşkın set işçisinin görev aldığı dizi setlerinde kölece çalışma koşulları hüküm sürüyor. Set işçileri ve Sine Sen yaptıkları açıklama ve eylemlerle bir çok kez sorunlarına dikkat çekmiş ve insanca çalışma koşulları isteklerini dile getirmişlerdi.