8 Nisan 2010 Perşembe

Partisine muhalif 7 AKP’li isim imza vermedi

Eski TBMM Başkanı Köksal Toptan, Murat Başesgioğlu, Vahit Erdem, Yusuf Ziya İrbeç, Reha Çamuroğlu, Zekai Özcan ve Kürşad Tüzmen'in imzaları yok...

AKP yönetimi, pakete destek vermeyeceği belirtilen vekillerini aradığı ancak destek alamadığı öne sürüldü.

Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre, parti yönetimi, yeni anayasa paketini imzaya açarken pakete destek vermeyeceği belirtilen milletvekillerini tek tek arayarak imza istedi, ancak destek alamadı.

AKP'deki 7 isim imza vermedi
TBMM Başkanlığı’na sunulan anayasa değişikliği önerisinde, pakete destek vermeyeceği ileri sürülen eski TBMM Başkanı Köksal Toptan, Murat Başesgioğlu, Vahit Erdem, Yusuf Ziya İrbeç, Reha Çamuroğlu, Zekai Özcan ve Kürşad Tüzmen’in imzalarının olmaması dikkat çekti.

AKP yönetiminin, 265 milletvekilinin imzasıyla TBMM’ye yeniden sunduğu anayasa paketiyle ilgili olarak “Ankara’da bulunan milletvekillerinden imza topladık” açıklamasında bulunurken bu süreçte pakete destek vermeyeceği dile getirilen milletvekillerini tek tek arayarak imza istediği ortaya çıktı.

Sizin imzalamanız çok önemli
AKP yönetimi, yeni anayasa paketi için muhalif olarak nitelendirilen milletvekillerinden imza istedi, ancak söz konusu milletvekilleri pakete imza atmadı. AKP yönetimi, hafta başında eski paketi çekerek yeni paketi imzaya açtı. AKP, CHP’nin eski pakette “depo imza” kullanıldığını ortaya çıkarması üzerine önlem olarak milletvekillerinin tek tek imzalarını aldı. TBMM Başkanlığı’na sunulan anayasa değişikliği önerisinde, pakete destek vermeyeceği ileri sürülen eski TBMM Başkanı Köksal Toptan, Murat Başesgioğlu, Vahit Erdem, Yusuf Ziya İrbeç, Reha Çamuroğlu, Zekai Özcan ve Kürşad Tüzmen’in imzalarının olmaması dikkat çekti. AKP yöneticileri, eksik imzaları “Ankara’da bulunan milletvekillerinden imza topladık” diyerek açıkladı. Ancak AKP yönetiminin, imza toplama sürecinde pakete destek vermeyeceği ileri sürülen milletvekillerini tek tek telefonla aradığı ortaya çıktı. Parti yöneticileri, “Kamuoyunda parti içinde sıkıntı olduğu yönünde bir görüntü oluşturulmaya çalışılıyor. Sizin teklifi imzalamanız çok önemli” diyerek söz konusu milletvekillerini imza vermeleri için ikna etmeye çalıştı. Ancak milletvekilleri, gerekçelerini dile getirerek anayasa değişikliği önerisine imza atmadılar.

İmza vermeyen bir milletvekili, “Partiler arasında uzlaşma olmadan getirilecek bir anayasa değişikliğinin doğru olacağı kanaatinde değilim. Oylamalarda hangi yönde oy kullanacağımı gelişmelere göre belirleyeceğim” dedi.

Bıçak sırtı korkusu
Parti içindeki fire olasılığı nedeniyle AKP açısından anayasa paketinin TBMM’de kabul edilip edilmeyeceği “bıçak sırtı” olarak değerlendiriliyor. AKP’nin 337 milletvekili bulunuyor. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in oy kullanamaması nedeniyle AKP’nin oylamaya katılacak milletvekili sayısı 336’ya düşüyor.

İmza koymayanların endişesi
AKP’nin bağımsızlar ve BDP’den destek alamaması ve parti içinden en az 7 milletvekilinin oylamaya katılmaması, ret ya da çekimser oy kullanması durumunda paketin ya da pakette yer alan bazı maddelerin düşmesi söz konusu olabilecek. Parti içindeki bazı milletvekilleri, özellikle HSYK ve Anayasa Mahkemesi’nin yapısıyla ilgili düzenlemeler üzerinde yapılan tartışmalar nedeniyle toplumda bir gerginlik yaşandığı, paketin bu haliyle referanduma sunulması durumunda gerilimin daha da artacağı endişelerini dile getiriyor.