3 Nisan 2010 Cumartesi

Silivri'deki tutuklu konuşmaları delil oldu

Birinci ''Ergenekon'' davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının kararı gereği kayıt altına alınan, Silivri Cezaevi'nde kalan davanın tutuklu sanıklarının yapmış oldukları telefon görüşmelerinin ses kayıtları ile yazılan tapelerin Başsavcılıktan istenmesine hükmetti.

İSTANBUL - Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesinde 26 Mart 2010'da yapılan duruşmadaki taleplere ilişkin alınan kararlar, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde açıklandı.

Buna göre, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, davanın tutuklu sanıklarının Silivri Cezaevi'nde bulundukları sırada yapmış oldukları telefon görüşmelerinin, Cumhuriyet Başsavcılığınca alınan karar uyarınca dinlendiğinin belirtildiğini ifade ederek, telefon görüşmelerine ait ses kayıtları ile yazılan tapelerin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından istenmesini kararlaştırdı.

Heyet, sanık Erkut Ersoy'un talebi üzerine, İstanbul ve Ankara il sınırları içerisinde 2004'ten 2008 sonuna kadarki aşamada kullanılan telefon şirketlerine ait baz istasyonlarının açık isimlerinin ve harita üzerinde bulundukları yerlerin ilgili telefon şirketlerinden istenmesine hükmetti.

EYMÜR'ÜN İFADESİNİN YASAL DAYANAĞI
Sanıklar Doğu Perinçek, Nusret Senem ve Hikmet Çiçek'in avukatlarının talepleri üzerine, MİT'e yazı yazılarak, soruşturma aşamasında tanık olarak dinlenen Mehmet Eymür'ün beyanının Devlet İstihbarat Hizmetleri ve MİT Kanunu'nun 29. maddesi kapsamında incelemesinin yapılmasına karar verildi. Heyet, alınan beyan içeriğinin MİT görevlisinin görevinin gizliliği ile devlet çıkarlarının zorunlu kıldığı izne tabi olan beyan kapsamında kalıp kalmadığı hususunda CMK'nın 47. maddesi de irdelenerek açıklayıcı cevap verilmesinin istenmesini kararlaştırdı.

İHBAR MEKTUPLARI VE E-POSTALARIN KAYNAĞI
Dosyadaki ihbar mektupları ve ihbar e-postalarının tamamının geliş tarihleri ile nereden geldiklerinin ve diğer tüm kayıtların İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Vekilliğinden istenmesini öngören heyet, sanık Mehmet Zekeriya Öztürk'ün talepleriyle ilgili olarak da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne yazı yazılarak, Danıştay saldırısıyla ilgili ''azmettirici olmak'' iddiasıyla herhangi bir ihbar veya suç duyurusu yapılıp yapılmadığını, yapılmış ise akıbetinin sorulmasını ve bununla ilgili belge örneklerinin istenmesini karara bağladı.

DANIŞTAY SANIKLARINI ZİYARET EDENLER
Duruşmada sarf ettiği sözler nedeniyle sanık Semih Tufan Gülaltay hakkında Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar veren heyet, sanıklar Alparslan Arslan, Osman Yıldırım, Aykut Metin Şükre, Süleyman Esen, Tekin Irşi, Erhan Timuroğlu, İsmail Sağır ve Salih Kunter'in cezaevine girdikleri 2006'dan, tahliye ve sevk edildikleri tarihlere kadar kendilerini ziyaret eden kişilerin listesi ile sanıklara yazılan mektup ve dilekçe örneklerinin gönderilmesi için Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı ile Sincan Cezaevi Müdürlüğüne yazı yazılmasına karar verdi.