20 Kasım 2016 Pazar

Ankara’da MİT ve S-KDP’sinin El Bab toplantısı..!

3 Kasım 2016 tarihinde gerçekleştirilen toplantıya 4 Kürt 4 de Arap katıldı. Toplantıya katılanların isimleri şu şekilde: Kürtler:Fewaz Zakirî, Ebdilbasid Hemo, Fehîm Şêx, Ebdilbasid Îbo. Araplar: Fehîm Seba Elî, Selah Xelyun, Yasir Himêdî, Îsmaîl Efeş, Wesîm El Eşqer
Toplantıda tartışılan konuların başında El Bab operasyonu yer aldı. Operasyon başlamadan önce PYD’ye karşı ittifak yapılması gerektiği tartışıldı. Bu ittifakta Kürtlerin öncü rol oynaması kararlaştırıldı. Toplantıya katılan 4 Kürt, ‘Sonuna kadar Türkiye ile birlikteyiz’ şeklinde ifadeler kullandı.
Toplantıda Suriye halkları adına “Türkiye devleti dışında kimse Suriye halklarının özgürlüğünü istemiyor. Suriye devleti, DAIŞ ve PYD’nin olduğu alanlarda katliamlar meydana geliyor. Bu 3 güç kendileri dışında kimsenin varlığını kabul etmiyor. Türk devletinin ve Arteşa Azad’ın (Özgür Suriye Ordusu) önü açılsın ve Minbic, Rakka ve Bab’daki halkı DAİŞ, Esad ve PYD teröründen kurtaralım” şeklinde bir taslak hazırlandı.
Taslağın Birleşmiş Milletlere de Gönderilmesi Kararı Alındı
Toplantı Türkiye devletinin çabaları ile gerçekleştirildi. Aslında bu çabalarla “Rakka’nın özgürleştirilmesi için güçlerimiz hazır” olduğu mesajı verilmek istendi. Bu çaba ile verilen mesajlardan birisi de Türkiye’ye bağlı çete gruplarının Kürtlere karşı olmadığı ve grupta Kürtlerin de yer aldığı vurgusu yapılarak meşruiyetini sağlaması yönünde idi.
Bu toplantıdan önce bir çok toplantıda Demokratik Suriye Güçleri’ne alternatif çete grupları oluşturularak Rojava ve Şehba bölgesinde yer alması amaçlanmıştı.
Ebdilbasid Hemo’nun Sicili: Uluslararası Toplantılara KDP adına katılıyordu!
Kürtler adına toplantıya katılan kesimler daha önce de bu amaçla düzenlenen toplantılara katılmıştı. Bu belgeler Ebdilbasid Hemo adına basına dağıtıldı. Ebdilbasid Hemo, 5 yıl önce Fransa’da Türk ve Fransız yetkililer arasında düzenlenen bir toplantıya KDP adına katılan isimdi. Ebdilbasid Hemo, bu toplantının raporunu İstanbul üzeri Suriye İstihbaratına göndermişti.
Ebdilbasid Hemo, Kürdistan Birlik Partisi’nin (Partiya Yekîtiya Kûrdistanê) başkanıydı. 2013 Mayıs ayında ‘siyasi birlik’ adı altında Suriye KDP’sine katıldı. Türkiye ile yoğun ilişkiler içerisinde bulunan Ebdilbasid Hemo, Suriye KDP’sinin aktif üyesi durumunda. Hesen Sebrî-Hawar Haber Ajansı
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi