17 Kasım 2016 Perşembe

Brüksel’de Binlerce Devrimci-Demokrat ve Kürt Emekçisi AKP Faşizmine Karşı "Barış ve Demokrasi" İçin Yürüdü.!

Türkiyede AKP faşizmin devrimci-demokrasi ve Kürt hareketine yönelik faşist baskı,saldırı ve yasaklama saldırlarına karşı Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) , Avrupa Kürt Demokratik Kongresi (KCD-E), HDK-A ve Demokratik Güç Birliği organize ettiği ve Halkın Birliği okurlarındadestek verdiği eylem sabah saatlerinde Belçika'nın Gare du Nord tren istasyonun toplanan binlerce devrimci-demokrat ve Kürt emekçinin katıldığı yürüyüş ile başladı
Yaklaşık 3 km kent merkezinde yapılan yürüyüşün ardından Avrupa Birliği (AB) Konseyi’nin bulunduğu Schuman meydanında bir miting düzenledi. Mitingde Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ’ın yanı sıra diğer tutuklu milletvekillerinin posterleri ile PKKk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıyan yaklaşık 10 bin kişi, sık sık AKP aleyhine slogan attı. Yürüyüşe HDP Milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Tuba Hezer, Faysal Sarıyıldız, KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, KCK Yürütüm Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, eski HDP milletvekili Özdal Uçar, Kemal Aktaş ile Kürt ve Demokratik kurum temsilcileri de hazır bulundu.
Mitingin açılış konuşmasını yapan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız yaptı.Yıldız konuşmasında; T.C devletinin Kürdistan’da katliamlar yaptığını hatırlatarak, “Bu devlet, şehirlerimizi bombaladı, insanları diri diri bodrumlarda katletti. Ancak istediğini elde edemedi. Kürt halkı teslim olmamıştır. Faşizme karşı direndi ve direniyor. Biz bu direniş geleneğini 1980 yıllında Amed zindanında teslim olmayıp direnen Mazlum Doğan, Kemal Pir ve Hayri Durmuşlardan aldık. Bugünde bu halkın çocukları direniyor. Tarih bize göstermiştir zorlanan, çözümsüz kalanlar bu tor vahşiliğe başvuruyor. Bu topraklarda Hitler de aynı şeyi yaptı” diye konuştu.
Ardından kürsiye n HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü çıktı Kürkçü konuşmasında, Eş başkanları için burada toplandıklarını belirterek, şunları söyledi: “Biz bugün burada Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Gülten Kışanak, Fırat Anlı, sabah Tuncel ve Kamuran Yüksel’i ve serok Apo’yu zalimlerin elinden kurtarmak, Kürdistan ve Türkiye’nin özgürlüğünü sağlamak için burada kararlığımız dünyaya haykırmak için buradayız. Bugün halklarımızın önünde iki tane yol var. Ya bu Tayyip Erdoğan ve onun zalim çetesinin önünde diz çökeceğiz ya da mücadele edip özgürlüğümüzü hep birlikte elde edeceğiz. Bizleri parlamentodan kovabilirler. Ancak biz halkın oyu ile seçildik. Biz sokaklarda haykıracağız. Sizlerin desteği olduğu müddetçe biz burada, meydanlarda ve sokaklarda olacağız. Burada mücadele edip özgürlüğü haykıracağız. Biz Türkiye ve Kürdistan’da yeni yaşam alanları açtık ancak. Eşitçilik için mücadele ettik. Türkiye yöneticileri bunu kabul etselerdi eşit ve demokratik bir ülke olabilirdi. Ancak onlar savaş açtı. Bizde burada diyoruz ya eşit olacağız ya da siz de olmayacaksınız.”
Konuşmasında Avrupa Birliği ülkelerini de eleştiren Kürkçü, “AKP’yi onlar şımarttı, yüz verdi. İşin ucu onlara da değince seslerini çıkarmaya başladılar. Avrupa Birliği ülkelerine AKP’nin önüne geçmesi için çağrıda bulunuyoruz” dedi.
KONGRA-GEL Eş başkanı Remzi Kartal da, Türk devleti kurduğu ittifaklarla Kürt Özgürlük Mücadelesini yenilgiye uğratmak istediğini belirterek, “Dersim’de ve tarihte böyle istiyorlardı. Ama yanıldılar. Bugün 4 parçada, gerilla ve halkımızın direnişi sürüyor. Bu ses bütün dünya da yükseliyor. Özelikle Rojava ve Kuzey Kürdistan’da Türk devleti büyük bir panik içerisindedir. Bu saldırılar bundandır. Çünkü korkuyorlar. Milletvekilleri, belediye başkanları, gazeteciler ve Kürt kurum yöneticilerinin tutuklamasının altında yatan amaç da budur. Devlet güçlü olduğu için saldırmıyor, zorda olduğu ve çıkmazda olduğu için halkımıza saldırıyor. Nasıl Rojava’da DAİŞ çetelerini yendiysek Kuzey Kürdistan’da da bunun patronları olan Erdoğan ve Bahçeli’nin konseptlerini boşa çıkaracağız” diye konuştu.
DTK Eş başkanı Hatip Dicle de burada bir konuşma yaparak, Türk devleti ve Erdoğan’ı eleştirdi. Dicle, “İmralı heyetinin bir üyesi olarak bunu açıkça söylüyorum ki, sayın Öcalan bugünlerin yaşanmaması için çok büyük sabır gösterdi. Ama Türkiye cumhuriyeti devletinin 100 yıllık gelen tekçi, Türkçü ve İslamcı çizgisi tekrar hortladı ve ne yazı ki onların zorlamasıyla bugün Kürdistan ve Türkiye de büyük savaş yürütülüyor. Bu savaşı onlar istediler. Ve bu savaşta onlar mutlaka kaybedeceklerdir. Çünkü faşizm diktatörlük hiçbir yerde ebediyen başarı sağlamamıştır. Belki geçici etkili olmuştur. Ama kaybetmiştir. Hitler, Saddam gibi diktatörlerin sonu tarihin çöplüğü olmuştur. AKP faşizminin gideceği yer aynıdır” dedi.
Avrupa Parlamentosu(AP) Milletvekili Mare De Mermalie de AKP’nin politikalarını eleştirerek, HDP milletvekillilerinin tutuklamasını sert bir dille kınadı. Mermalie Kürt halkıyla dayanışma içerisinde olduğunun mesajını verdi.
Değişik kurumlar adına yapılan, emekçileri sokağa birleşik örgütlü direnişe çağıran konuşmaların ardından miting sona erdi.

Halkın Birliği Okurları