29 Kasım 2016 Salı

Gerçek ve hayal..!


Küba Devriminin lideri, Ağustos 2015’te kaleme aldığı yazısında derisinin rengi, ait olduğu ulus ne olursa olsun dünyanın tüm insanlarının barış ve refah içinde yaşamaları için mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini söylüyor
" Tatmin edici yanıtlar için bilimsel araştırmalar yapanlar haricinde, verili olan cahillikle sarmalanmış, çok uzun süredir acı çeken insanlığın daha iyi yaşam koşullarına sahip olması daha iyi eğitim alması gerektiğine inanıyorsanız, yazı yazmak bu amaca katkı yapmanın yararlı yollarından biridir. Bu cümle birkaç kelimeyle devasa içeriği hakkında önemli ipuçları taşır.
Hepiniz gençliğinizde Einstein hakkında konuşulduğuna tanık olmuşsunuzdur. Özellikle de ABD ve Japonya arasındaki kanlı savaşı sona erdiren, Nagazaki ve Hiroşima’yı yerle bir eden atom bombalarından sonra.
Bu bombalar atıldığında, Pearl Harbor saldırısı ile başlayan savaş sonucunda Japon İmparatorluğu çoktan yenilgiye uğratılmıştı. Savaşın sonunda, sanayisi ve coğrafyası savaştan hiç etkilenmeyen ABD, ölümlerle dolu, yıkılmış, aç ve yaralı bir dünyanın üzerinde en zengin ve en gelişmiş silahlarla donanmış ülke olarak belirdi.
Savaşta, Sovyetler Birliği ve Çin’de 50 milyonu aşkın insan ölmüştü, her iki ülkenin maddi zararı korkunç boyutlardaydı. Savaşın sonunda dünyanın neredeyse bütün altın stoğu ABD’nin kasalarına taşınmıştı. Bugün bu ülkenin altın stoğunun yaklaşık 8 bin 133,5 ton olduğu tahmin ediliyor. Dahası ABD, Bretton Woods anlaşmasını tek taraflı olarak çöpe atarak, kendi bastığı kağıt paranın altın karşılığını oluşturma yükümlülüğünü yerine getirmeyeceğini açıkladı.
Nixon tarafından yürürlüğe konulan bu uygulama, Başkan Franklin Delano Roosevelt’in taahhütlerinin çiğnenmesi anlamına geliyordu. Çok sayıda uzman bu kararla, bu tür bir ekonomik modele sahip ülke için, başka birçok tehdidin yanı sıra, ekonomisine ağır darbeler vurabilecek sürekli bir kriz kaynağı yaratıldığı konusunda hem fikirdir. Bunun yanı sıra, Küba, Birleşmiş Milletler nezdinde dile getirdiği, tartışmasız kanıtlara sahip tazminat talepleri nedeniyle ABD’den milyonlarca dolar alacaklıdır.
Parti ve Küba Hükümeti tarafından sayısız kez açık bir biçimde dile getirildiği gibi, biz, bu yarım kürede varolan bütün ülkeler ve insanlık ailesinin fertleri olan bütün halklar için iyi niyet ve barış çabamızdan vazgeçmeyeceğiz. Evrenin bize bağışladığı bu dünyada, türümüzün bekası için, derisinin rengi, ait olduğu ulus ne olursa olsun, dünyanın tüm insanlarının barış ve refah içinde, dini bir inanç ya da inançsızlık hakkını elinde özgürce tutarak yaşamaları için mücadele etmeye devam edeceğiz.
Mücadelemize başladığımız zaman açıkladığımız gibi, bütün yurttaşların; sağlık, eğitim, iş, beslenme, güvenlik, kültür, bilim ve refaha, eşitlik ve adalet temelinde ulaşması amacımızı dünyanın bütün insanları için dileğimiz olarak kabul ediyoruz. Bizim bu amaçlarımızı, bu amaçların bir kısmını ya da bunlarla birlikte daha gelişmiş hakları bizimle birlikte savunan sevgili yoldaşlara teşekkür ederim.
Fidel Castro Ruz
13 Ağustos 2015