18 Kasım 2016 Cuma

Bilgen: İktidar kayyum atamalarında Şark Islahat Planı'nı örnek alıyor..!

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, olağanüstü toplanan Parti Meclisi toplantısı esnasında değerlendirmelerde bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
HDP Parti Meclisi, HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile milletvekillerinin gözaltına alındığı günden bu yana abluka altında tutulan HDP Genel Merkezi'nde gerçekleştiriliyor.
HDP Sözcüsü Bilgen, toplantı sürerken gazetecilere açıklamalarda bulundu. Dün gece ve bu sabah 4 ilde belediyelere kayyum atandığını ve seçilmişlere yönelik tutuklamaların devam ettiğini hatırlatan Bilgen, iktidarın gasp yoluyla belediyelere el koyma planını sürdürdüğünü dile getirdi. Basın toplantısında Kürt illerinde DBP'nin sahip olduğu belediyeleri gösteren bir harita gösteren Bilgen, kayyum atama planının Şark Islahat Planı ile benzer olduğuna işaret etti.
'34 BELEDİYEYE KAYYUM ATANDI, 39 BELEDİYE EŞBAŞKANI TUTUKLANDI'
HDP Parti Meclisi'nin Ankara’da toplanmasının engellenmesi üzerine Merkez Yürütme Kurulu ve Meclis Grubu'nun Diyarbakır’da acil bir toplantı yaptığını hatırlatan Bilgen şunları söyledi: "MYK ve Meclis Grubu olarak ortak toplantı yapmış ve bir karar almıştık. Meclis organlarındaki çalışmalarımızı durdurmuştuk. Demokrasi mücadelesi sadece Meclis’te yürütülecek bir çalışma değildir. Asıl kararı almak üzere çeşitli toplantılar, ziyaretler ve halk buluşmaları yapmayı ve nihai kararı vermeyi belirlemiştik. Bunu da paylaşmıştık. Geçen sürede, devam eden tutuklamalar, eşbaşkanlarımıza uygulanan tecrit, Türkiye’deki Anayasa tartışmaları dolayısıyla acil Parti Meclisi toplantısı kararı aldık. Bugün arkadaşlarımızla Meclis çalışmalarıyla ilgili tutumunuzu konuştuk. Genel eğilim, Meclis kararına ilişkin sürecin hızlandırılması yönünde. Bu nedenle bugün acil bir MYK toplantısı yapacağız."
İlerleyen günlerde HDP İl Eşbaşkanları ile de bir toplantı yapmayı planladıklarını dile getiren Bilgen, "Meclis’teki çalışmalara katılma-katılmama kararımızın alınmasını hızlandıracağız" dedi.
Bilgen bugüne kadar üçü büyükşehir olmak üzere 34 belediyeye kayyum atandığını, 52 yerde görevden alma gerçekleştirildiğini, 39 belediye eşbaşkanının tutuklandığını hatırlattı. Bilgen "Biraz önce de DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek gözaltına alındı. Başkanlık yolunda Partimiz birilerine bir diyet gibi, bir kurban gibi feda edilmek isteniyor. Buna izin vermeyeceğiz" diye konuştu.
'ERDOĞAN PAKİSTAN'DA KEŞMİR SORUNU İÇİN DİYALOG DEMİŞ!'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Pakistan'da yaptığı konuşmada, "Keşmir sorununu çözümünün Keşmir halkının iradesi doğrultusunda olması gerektiğini ve diyalogla çözülesini önerdiğini" hatırlatan Bilgen, şöyle devam etti: "Bizim bugün ödediğimiz bedel, Türkiye'de Kürt sorununun tam da bu şekilde halkın iradesi doğrultusunda ve diyalogla çözülmesini önerdiğimiz için. Bunun bedelini ödüyoruz. Ödemeye de devam edeceğiz. Biz Türkiye’de demokrasi ve diyalog dışında çözüm yolu olmadığını söylemeye kararlı bir şekilde devam edeceğiz. Birlikte barış içinde bir arada yaşamanın yolunu siyasetle aramanın çalışması içinde olacağız."
'ANKARA’DA ARA SEÇİM HESABI YAPILDIĞINI BİLİYORUZ'
Açıklamanın devamında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bilgen, "Parti Meclisi'nin parlamento çalışmalarına ilişkin kararın hızlandırılmasını istediğini, parti kurullarını hızlandıracaklarını" söyledi.

Milletvekillerinin istifa olasılığına ilişkin bir soruya yanıt veren Bilgen, "Böyle bir öneri Parti Meclisi'mizde yok ama Ankara’da böyle bir hesabın yapıldığını biliyoruz. Şimdiye kadar hiç uygulanmamış, teamüllere aykırı bir durumun yapılması hazırlıkları olduğunu. şimdi bir ara seçim hesapları olduğunu duyuyoruz. Tartışmalarımız daha dikkatli ve daha hızlı yapacağız" şeklinde konuştu.