23 Kasım 2016 Çarşamba

HBGazete ‏@GazeteHb şimdi YÖRESEL KIYAFETİ NEDENİYLE YARGILANDI: ‘SUÇ DELİLİ’ İLE MAHKEMEYE GİTTİ, BERAAT ETTİ..!

HDP Viranşehir ilçe eşbaşkanıyken giydiği yöresel kıyafet nedeniyle hakkında dava açılan HDP Urfa İl Eşbaşkanı Ayşe Sürücü, bugün hakim karşısına “suç delili” elbiselerini giyerek çıktı.
kaftan-1Sürücü hakkında Urfa’nın Viranşehir ilçesinde Mart ayında bir etkinlikte giydiği yöresel kıyafet nedeniyle Urfa 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı. Bugün hakim karşısına “suç delili” elbiseleri giyerek çıkan Sürücü, giydiği xeftanın (kaftan) renklerinin ve üzerindeki yıldızların incelendikten sonra kendisine ceza verilmek istendiğini söyledi.
SAVCI CEZA İSTEDİ HAKİM BERAAT ETTİ
Mahkeme çıkışında partinin il binasında açıklama yapan Sürücü, yaşanan olayın trajikomik bir olay olduğunu ifade etti. Bölgeye özgü bir xeftanın soruşturma nedeni olmasının sadece Türkiye’de yaşanacak bir olay olduğunu dile getiren Sürücü, “Kürt, Arap, Süryani, Êzidî bölgede yaşayan tüm kadınların hem günlük yaşamda hem özel günlerde bayramlarda giydiği bu kıyafet Türkiye Cumhuriyeti’nde suç teşkil eder olmuş. Ancak savcı ceza isterken hakim beraat verdi. Kolluk kuvvetlerinin bilinçli bir şekilde hazırladıkları senaryo ile verdiğim ifadede, savcı bana elbisemde kaç yıldızın olduğunu ve içinde hangi renklerin olduğunu sorarak inceledi. Giydiğim xeftandan dolayı ceza almak üzereydim. Ancak beraat ettim” şeklinde konuştu.
‘GİYMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Sürücü, kadınların seçtikleri renklerden dolayı yargılanamayacaklarını ifade ederek, “Giydikleri kıyafetlerden dolayı soruşturmalık olmak, ceza almak, hem komiktir hem de ülkenin adaletinin ne durumda olduğunu gösteriyor. Biz bu xeftanları düğünlerde giyiyoruz. Annemiz, ninelerimiz bunları giyiyor. Bu kadına özgü bir kıyafettir. Bu Kürt kültürüne saldırıdır. Kültürümüz onurumuzdur. Giymeye devam edeceğiz” dedi. (DİHABER)