23 Kasım 2016 Çarşamba

Maden ocağının ‘patron’u kontrgerillanın oğlu çıktı..!

Şirvan’da facianın yaşandığı maden ocağının yönetim kurulu üyesinin “Patron” diye bilinen Güray Eken olduğu öğrenildi. Faili meçhul cinayet ve işkencelerle tanınan Korkut Eken’in oğlu olan Güray Eken, ailelerin tepkisini çekerken, Avukat Can Atalay, “Eken ailesinin bu coğrafyada yaptıklarını biliyoruz ve hatırlıyoruz” dedi.
Siirt’in Şirvan ilçesi Maden köyündeki maden ocağında 17 Kasım akşamı meydana gelen göçük faciasında 16 madenci göçük altında kalırken, şu ana kadar 7 madencinin cansız bedenine ulaşıldı. Maden faciasının ardından buraya gelen ve daha önce de Somalı ailelerin avukatlığını üstlenen Sosyal Haklar Derneği üyesi avukatlar, Soma’yı takip ettikleri gibi Maden’de de sorumluların yargılanması için mücadele edeceklerini vurguladı. Öte yandan şirketin yönetim kurulu üyesinin işçiler tarafından “Patron” olarak bilinen Güray Eken olduğu öğrenildi. Eken, adı faili meçhul cinayetlerle ve 80’li yıllarda Siirt bölgesinde çok sayıda kişinin kaçırılıp öldürülmesiyle bilinen Özel Harp Dairesi, MİT ve emniyette kritik görevlerde bulunan Korkut Eken’in oğlu. Güray Eken’in göçükten sonra ocağa geldiği ve ailelerin kendisine tepki gösterip darp ettiği öğrenildi.
Korkut Eken’in kim olduğunu bize en iyi anlatan, unutmayacağımız Gazi katliamıdır. 1995 yılında Gazi’de başlayıp Ümraniye’de süren ve 22 kişinin yaşamını yitirdiği katliamda, dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Hanifi Avcı, “Gazi olaylarının kahvelerin taranmasından itibaren kontrgerilla saldırısı olduğunu, ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım ve ekibinin kahvehanelerin taranmasında rol aldığını, sonraki günlerde Kaymakamlık’ta karargah kurulduğunu, bu karargahta Korkut Eken, Hüseyin Kocadağ, Ayhan Çarkın gibi isimlerin olduğu bir ekibin yer aldığını ve onlar tarafından bu işlerin organize edildiğini” söylemişti.
Dihaber’e konuşan Atalay “Burada da göz göre göre bir katliam var. Bir dönem madende çalışmalara ara verilmiş. O arada kaybedilen kârın tamamlanması için işçiler daha fazla çalıştırılmaya zorlanmış. Bu yüzden madendeki çatlakların görülmesine rağmen üretim sürmüş. İşçiler tarafından işaret edilen çatlaklar kepçelerle tekrar doldurulmuş. Zaten göçüğün olduğu yer yumuşak zemindir. Bu nedenle daha fazla iş güvenliği tedbiri alınması gerekirdi” dedi.

Göçüğün olduğu işletmenin patronunun Korkut Eken’in oğlu olduğunu hatırlatan Atalay, şunları söyledi: “Eken ailesinin bu coğrafyada yaptıklarını biliyoruz ve hatırlıyoruz. Şimdi de aynı aile ticari işletme kisvesi altında aynı şeyleri yapıyor. Dolayısıyla bugün tutuklanan sadece bir kişi değil siyasi tüm sorumlular da yaşanan bu faciadan sorumludur.”