23 Kasım 2016 Çarşamba

IŞİD’le 10 gün geçiren gazeteci: Silahlar Suudi Arabistan’dan militanlar Türkiye’den geliyor..!

Skype programı üzerinden IŞİD militanlarıyla altı ay görüştükten sonra Alman gazeteci Jurgen Todenhofer'in IŞİD’in Suriye’de hakim olduğu bölgeye girmesine izin verildi ve burada militanlarla on gün geçirdi.
Alman gazeteci IŞİD militanlarıyla geçirdiği zaman boyunca militanların günlük yaşamlarını gözlemlerken kendilerinin tüm dünyada terörist olarak anılmalarını umursamadıklarını belirtti.
Bölgenin durumu
İnsanlarla, arabalarla ve iş yerleriyle dolu olan Rakka sokaklarında hayatın tam anlamıyla normal akışında ilerlediğini belirten Todenhofer, Şiilerin ve Hıristiyanların öldürülmesi ve bölgeden kaçmaları nedeniyle şehirde yaşayanların sadece Sünniler olduğunu söyledi.
''Eğer bir suç işlerseniz, infaz edilirsiniz.'' diyen Todenhofer insanların herhangi birinin eşine bakması veya uyku ilacı alması gibi sebeplerden dolayı hapis cezasına çarptırıldığını belirtti.
Rakka sokaklarında çok fazla kadın olmadığını olanların ise tamamen peçeyle kapalı olduğunu ve sadece çok yaşlı olan kadınların peçesiz dolaştığını belirten Todenhofer ''Eğer artık güzel değilseler yüzlerini göstermelerine izin veriliyor.'' dedi.
İnsanlar neden teröristlere katılıyor?
Todenhofer, Russian Today ile yaptığı röportajda bölgede Rusya, Almanya, Fransa ve İngiltere'den gelip IŞİD'e katılan birçok kişinin olduğunu söyledi.
Alman gazeteci birçok ülkede ikinci sınıf vatandaş olarak görülen müslümanların IŞİD'e katıldığını gözlemlediğini ve bu insanlara ''İyi ve kötü arasındaki tarihsel bir savaşa katıldıklarının’’ söylendiğini belirtti.
''Kendi ülkelerinde bir değeri olmayan bu gençler, burada değerli hissediyorlar. Hayatlarında ilk kez birileri bu insanlara önemli olduklarını söylüyor.'' diyen Alman gazeteci IŞİD militanlarının bu gençlere birer Kalaşnikof verileceğinin ve ABD'lilere karşı mücadele ederek hepsinin birer gerçek kahraman olacağının teminatının verildiğini belirtti.
''Kesinlikle beyin yıkıyorlar. Bu fanatizmin ve zeki bir askeri eğitimin çok başarılı bir bileşimidir. Önemli bir rol oynadıklarını düşünüyorlar.''
‘’IŞİD'e katılan Avrupalı gençlerin ülkelerine geri dönmelerinin imkânı yok. Çünkü geri dönmek isteyenler hain olarak kabul ediliyor ve öldürülmeleri gerekiyor. Ayrıca Amerikalılara veya İngilizlere karşı savaşacaklarını sananlar aslında masum Müslümanları öldürdüklerinin farkına varıyor.’’
Sivil rehineleri neden infaz ediyorlar?
Todenhofer, teröristlerin ABD'li gazeteciler gibi sivil rehineleri öldürme nedenlerinin altında ABD'ye karşı savaşma isteğinin yattığını böylece Vaşington'un tahrik edilerek ABD'nin Suriye'ye kara operasyonu yapmasını sağlamayı amaçladıklarını düşünüyor.
''Bence Rus kara kuvvetlerine karşı da savaşmak istiyorlar. Çünkü egemen güçlere karşı mücadele etmek istiyorlar.''
Silahları, mühimmatları ve parayı nereden sağlıyorlar?
Doğal olarak bu sorunun cevabını IŞİD militanları Todenhofer'e vermedi. Fakat gazeteci kişisel izlenimi olarak örgütün bunları Suudi Arabistan gibi körfez ülkelerinden sağladığını belirtti. Ayrıca Avrupa'da üretilen silahların kara borsadan tıpkı Peşmerge ve Özgür Suriye Ordusu’nun temin ettiği gibi satın alabildiklerini belirtti.
Alman gazeteci cihatçıların, silahlara el koyamadıkları zaman onları satın aldıklarını ve cephanelerinin büyük bir kısmının Özgür Suriye Ordusu'ndan elde ettiklerini söylediğini açıkladı.
Militanların taktikleri
Teröristlerin gerilla savaşı sürdürdüğünü ve militanların tehlikeli bir durumla karşılaştıklarında bölgeye yayılmaları nedeniyle onları bombalamanın kısıtlı sonuçları olduğunu belirten Alman gazeteci ''Ben Rus ordusunu değerlendiremiyorum fakat batılı orduları muhakeme edebiliyorum. ABD donanması ve özel kuvvetlerinin gerillalara karşı savaşma imkânı yok çünkü ABD'liler ölmek istemezken bu milisler ölmeye hazır durumdalar.''dedi.
Cihatçılara karşı nasıl savaşılmalı?
IŞİD'e gerçek anlamda engel olmak için batının yapması gerekenlerin belli olduğunu söyleyen Todenhofer, bunları şöyle sıraladı:
-Körfez ülkelerinden gelen silah, cephane ve finansmanın kesilmesi,
-Militanların Suriye'ye geçişinde kullandıkları Türkiye sınırının kapatılması
-Şii ve Sünnilerin bölge ülkelerindeki uzlaşmasını sağlayarak mezhepsel sorunların terör örgütlerine militan sağlamasına engel olunması

Cihatçı teröristlerin Türkiye üzerinden çok kolay bir şekilde Suriye'ye geçiş yaptıklarını hatırlatan Todenhofer sonuç olarak IŞİD’e karşı mücadele edebilmek için iyi bir stratejinin uygulanması gerektiğini söyledi.