29 Kasım 2016 Salı

Ethem Sarısülükü Katleden Katil polis için “basit taksirle öldürme” suçundan 7 ay hapis istendi..!

Haziran Direnişi’nde 1 Haziran 2013’te Kızılay Meydanı’nda yapılan eylemde Ethem Sarısülük’ü vurarak katleden polis Ahmet Şahbaz’ın yeniden yargılandığı dava bugün görüldü. Mütalaasını veren savcı katilin “basit taksirden öldürme suçu” ile 10 ay cezalandırılmasını talep etti.
“Dürüst” savcının katile cezasızlık “adaleti”
Bugün saat 11.00’de Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, savcı mütalaasını okudu. Mütalaayı okumaya “dürüst olacağını” iddia ederek başlayan savcı katil polisin öldürme kastının bulunmadığını öne sürdü. “Meşru müdafaa sınırını aşmak suretiyle taksirle ölüme neden olmak” suçlamasında bulunan savcı, katilin 10 aylık hapis cezasına çarptırılmasını istedi.
Bayraktar: Kasten öldürme suçu işlendi
Mütalaanın ardından tarafların avukatları söz aldı. Sarısülük ailesinin avukatı Kazım Bayraktar savcının mütalaasının bağımsız bilirkişi raporlarına dayanmadığını belirterek katillere cezasızlık politikasının uygulanmak istendiğine dikkat çekti. Katil polisin geri çekilme emrine rağmen geri çekilen polislerin yanından ayrılarak eylemcileri hedef aldığını ve kasıtlı öldürme suçu işlediğini dile getiren Bayraktar, savcının bu gerçeği es geçtiğinin altını çizdi. Katilin bu davranışına ilişkin psikolog raporuna gönderme yapan Bayraktar, rapordaki “Sanığın arkadaşlarının arasından ayrılıp öfkeyle ilerleyip silahını kullanması profesyonel bir davranış değildir. Kendi yarattığı güvenlik riskini öne sürüp silah kullanmasını savunması kabul edilemez ” değerlendirmesine işaret etti. Katil polisin tutuklanması talebi bir kez daha dile getirildi.
“Savcı devlet aklına uygun mütalaa verdi”
Bayraktar’ın ardından ÇHD’li avukatlar Teoman Özkan ve Murat Yılmaz da söz alarak katilin kasten öldürme suçunu işlediği orta yerde dururken savcının mütalaasının bu gerçeği doğru değerlendirmediğine ilişkin konuşmalar yaptılar. Savcının mütalaasında kararına dayanak olarak öne sürdüğü dava örneklerinin Ethem’in katledilmesi ile benzerlik teşkil etmediğini savunan avukatlar, iktidarın katil polisi korumak istediğini ve savcının da buna uygun mütalaa verdiğini vurguladı.
Katilin avukatlarından “ceza verilmemesi” talebi
Duruşmanın devamında katil polis Şahbaz’ın avukatları söz aldı. Savcının mütalaasına itiraz eden avukatlar, Şahbaz’ın meşru müdafaada bulunduğunu iddia ederek katile ceza verilmemesi talebinde bulundu.
Karar duruşması 19 Aralık’ta
Mütalaaya ilişkin tarafların değerlendirmelerinin ardından mahkeme heyeti karar duruşması için davayı 19 Aralık’a ertelediğini duyurdu. Mahkeme heyeti ayrıca, katil polisin tutuklanması talebinin reddine ve başından itibaren davayı takip eden, bugünkü duruşmada izinli olan üye hakimin kararı incelemesine hükmetti. Mahkemenin kararının ardından Ethem’in annesi Sayfi Sarısülük tepki gösterdi.
Duruşmanın ardından kısa bir açıklama yapılarak savcının mütalaası protesto edildi.
Yargıtay, olası kastla öldürme ve 7 yıl hapis cezası kararını bozmuştu
Yargıtay’ın davanın yeniden görülmesi kararından önce Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada katil polis Şahbaz’ın “olası kastla adam öldürme” suçundan 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezasına hükmedilmişti. Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi kararı usulden bozarak dosyayı yerel mahkemeye göndermişti. Sonra ise dava “güvenlik” bahanesiyle Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi’ne taşınarak burada yeniden görülmeye başlamış, tutuklu polis Şahbaz’ın tahliyesine karar verilmişti.