30 Kasım 2016 Çarşamba

Kolombiya Senatosu ‘barış’ı onayladı..!

Kolombiya Senatosu, hükümet ile FARC arasında imzalanan yeni barış anlaşmasını onayladı
Kolombiya’da, hükümet ile FARC arasında imzalanan yeni barış anlaşması Senato tarafından onaylandı. Senato başkanı Mauricio Lizcano da oylamanın ardından, ‘Yaşasın Kolombiya, yaşasın barış’ dedi.
Kolombiya Senatosu, hükümet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında imzalanan yeni barış anlaşmasını onayladı. Yaklaşık 300 sayfalık anlaşma metini 75 senatörün oyuyla kabul edildi. Ülkede barışın sağlanması adına ikinci girişim olan anlaşmanın Kongre’nin alt kanadı tarafından onaylanması gerekiyor.
“ONAYLAMAMAK HATA OLUR”
Hükümetin baş müzakerecisi ve eski devlet başkanı yardımcısı Humberto de la Calle, Senato’daki oturumda, “Bu anlaşmayı onaylayarak hızla yürürlüğe koyma şansını kullanmamak hata olur” şeklinde konuştu. Senato başkanı Mauricio Lizcano da oylamanın ardından “Yaşasın Kolombiya, yaşasın barış” dedi. Devlet Başkanı Juan Manuel Santos da, Twitter’dan yaptığı açıklamada Senato’ya “barışa bağlılığı” için teşekkür etti.
TOPRAK SAHİPLERİ İSTEMİYOR
Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, müzakerelerde muhalefetin önerilerini dikkate aldıklarını söyledi. Eski liderlerden sağcı Alvaro Uribe’nin başını çektiği ve çoğunluğu iş adamları ve toprak sahiplerinden oluşan bu “muhalifler”, FARC liderlerine cezaevi yerine siyasetin yolunu açtığı ve özel mülkiyeti tehdit ettiği için anlaşmayı eleştiriyor.
260 BİNE YAKIN İNSAN HAYATINI KAYBETTİ
52 yıllık iç savaşı sonlandıran anlaşmanın ilk metni Eylül ayında imzalanmış ancak referandumda halkın onay vermemesi üzerine yeniden müzakere edilmişti. 24 Kasım’da başkent Bogota’da düzenlenen törenle anlaşmanın son hali imzalanmıştı. Ülkede yarım yüzyıldan fazla süren iç savaş, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine 6 milyon kişinin de zorunlu göçüne neden olmuştu. Devlet Başkanı Santos da barış çabaları nedeniyle 2016 Nobel Barış Ödülü’nü almıştı. Santos, ödülden kazanacağı parayı, iç savaş kurbanlarının ailelerine bağışlayacağını açıklamıştı. Barış anlaşması, FARC’ın silahları bırakmasını ve bir siyasi partiye dönüşmesini kapsıyor.