26 Temmuz 2017 Çarşamba

Alevi Kültür Dernekleri: Önceki müfredattan daha mezhepçi..!

Alevi Kültür Dernekleri (AKD) geçtiğimiz hafta açıklanan yeni eğitim müfredatına tepki gösterdi. Alevi toplumunun taleplerinin dikkate alınmadığına dikkat çeken Alevi Kültür Dernekleri, müfredatın eski müfredattan daha mezhepçi olduğuna vurgu yaptılar.
Müfredatla ilgili yaptıkları çalışmayı açıklayan dernek, yaptıkları açıklamada, Alevilerin ‘öteki’ olarak görülmeye devam ettiğini belirtti.
Açıklamada, eski müfredatın sadeleştirilmesi söylemiyle müfredatta bilim, felsefe, tarih ve sanat derslerinin ünite ve kazanım sayılarının azaltılmasına gidilmesi eleştirildi. Müfredatta tarih derslerinin dini ve milli öge ve referanslarla hazırlandığı, pozitif bilimlerin yerine dini motiflerin ağırlıkta olduğuna dikkat çekilen açıklamada, sadeleştirme iddiasıyla bazı önemli tarihsel olayların, cumhuriyetin değerlerinin yok edilmeye çalışılmasının bütün okullarda okutulan eğitim müfredatını, imam hatip müfredatı ile bütünleştirme çabalarına dönük olduğu belirtildi.
‘DİN DERSLERİ TAMAMEN KALDIRILSIN’
Din derslerinde Alevi toplumunun taleplerinin dikkate alınmadığı, dini ve şeri motiflerin ele alındığına dikkat çekilen açıklamada, temel dini bilgiler, din kültürü ve ahlak bilgisi gibi derslerin tamamen kaldırılması gerektiğine vurgu yapıldı. yapılan açıklamada, din içerikli derslerin Milli Eğitim Temel Kanunu ve AİHM’nin kararlarına aykırı bir şekilde müfredata konulmasının kabul edilmeyeceği dile getirildi.
Din derslerinin seçmeli olarak verilmesi halinde bile bunun mahalle baskısına dönüşeceği uyarısı yapılan açıklamada, lise ve üniversite seçme sınavlarında bu derslerden soru sorulmasının derslerin seçmeli olması özelliğini ortadan kaldırdığı belirtildi.
‘SELEFİLİK SAHİPLENİLİYOR’
Açıklamada, yeni müfredatta ortaokul düzeyinde cihat, cin, şerîat ve tesettür, lise düzeyinde ise edille-i şeriyye, had, talak, mehir gibi tartışma yaratacak kavramların olduğuna dikkat çekildi. Müfredatta Sünnilik dışında Caferilik, Êzidilîk, Şiilik, Mutezile, Zeydilik gibi hiçbir mezhebe veya inanca yer verilmediği belirtilirken, Selefilik’in Sünnilik (Ehli Sünnet) başlığı altında ele alınarak sahiplenildiği ve Vahhabilik’e kapıların açıldığı ifade edildi.
Açıklamada, Alevi dua ve gülbenglerinin kültürel örnekler şeklinde ifade edilmesi eleştirilirken, “Alevilik ve Bektaşilik için “inanç” yerine “kültür” ifadesi kullanıldığı, “yasak savma kabilinden” Ehlibeyt kavramına yer verildiği, muharrem orucunun “Kültürümüzde muharrem orucu ve aşure” başlığı altında ele alındığı ifade edildi. Açıklamada, bir ibadet olarak Alevi Bektaşi cem ibadetlerine, semah, Hızır orucu, devriye-tenasüha hiç değinilmediğine dikkat çekilerek, Cemevinden ibadethane olarak bahsedilmeyip sadece “yer” veya “erkan yeri” olarak bahsedilmesi eleştirildi.
Açıklamada, bütün namaz sureleri ve duaları öğretildiği halde Alevi-Bektaşi dualarına hiç yer verilmediği belirtildi.
‘MESCİT ZORUNLULUĞU BASKI YARATIR’
Geçtiğimiz haziran ayında Milli Eğitim Bakanlığının yayımladığı yönetmelikle okullarda mescit ve abdesthane olması zorunluluğu getirmesine de tepki gösterilen açıklamada, mescit uygulamasının hem öğrenciler hem de öğretmenler üzerinde baskı oluşturacağına dikkat çekildi.
Zorunlu din dersi uygulamasından vazgeçilmesi istenilen açıklamada, eleştiriler çerçevesinde müfredatta gerekli düzenlemelerin yapılması istendi. Açıklamada, Alevi vatandaşların öteki olarak görülmesinden vazgeçilmesi istendi.
CHP’Lİ GÜRER: BİLİMSELLİKTEN UZAK

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Eğitim-İş Sendikası Niğde Şubesini ziyaret etti. Kamuoyunda tartışmalara neden olan Milli Eğitim Bakanlığının yeni müfredatını eleştiren Gürer, müfredattaki değişiklilerin bilimsellikten uzak, ezberci bir yaklaşıma yönelik olduğunu belirtti. PİSA raporlarına göre, Türkiye’de eğitim sisteminin OECD ülkeleri arasında son sırada yer aldığını hatırlatan Gürer, bu olumsuzlukların düzeltilmesi beklenirken, yeni müfredatla eğitimin daha sorunla hale getirildiğini vurguladı.