29 Temmuz 2017 Cumartesi

Engelli Hakları Formunda: " Çalışma hakkımız engellenemez!" Eylemi..!

Engelli Hakları Forumu, bugün Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirdiği eylemde, engellilerin kamudan ihraç edilmesini protesto etti.
Saat 14.00'te yapılan eylemde "Çalışma hakkımız engellenemez!" pankartı açılırken "Çalışma hakkımı engelleme!", "KHK'lar ile ihraç edilen engelliler geri alınsın!", "Kamuda engelli kadro açığı kapatılsın!" taleplerinin yer aldığı dövizler taşındı.
Sloganlarla başlayan eylemde, Engelli Hakları Forumu adına basın açıklamasını Şişli İşitme Engelliler Derneği Başkanı Güler Dağıdır okudu. Engellilerin yüzde 92'sinin işsizlik kıskacında olduğunu belirten Dağıdır, çalışma yaşı ve gücündeki 1 milyon 800 bin engelliden yalnızca 105 bininin işçi, 40 bininin ise memur olarak çalışma yaşamına katılabildiğini söyledi. 1 milyon 650 bin engellinin ise çalışma yaşamının dışında bırakıldığını belirterek şunları ifade etti: "İşsizlik, engellilerin engelini büyüten bir bariyerdir. Çünkü engelliler için çalışmak, üretime katılmak yaşamda var olma nedenidir. Asıl rahatsız edici olan ise bu sorunun varlığı değil, çözüm iradesinin yokluğudur. Öyle ki; kamuda yasalar gereği oluşan, doldurulması gerekirken boş tutulan engelli kadro sayısı 2 bin 500'dür. 2017 yılında kamuya engelli olarak alınacak personel sayısı 2 bin 545'tir. Son 1 yıl içinde kamudan ihraç edilen engelli personel sayısı ise %79'u lisans ve yüksek lisans mezunu, %82'si hiçbir soruşturma yapılmaksızın, yaklaşık 2000'dir."
Dağıdır, açıklamanın devamında olağan koşullarda 15 yılda kazanılmış olan emeklilik hakkının 25 yıl prim dayatmasıyla ortadan kaldırıldığını vurguladı. Bu nedenle 2017'de kamuya alınacak engelli personel sayısının 2 bin 545 değil 545 olarak görülmesi gerektiğini söyledi.
Dağıdır, kamudan ihraç edilen engellilerin işlerine geri alınması, boş engelli kadrolarının doldurulması, çalışma yaşamındaki mobbing ve baskılara son verilmesi talepleriyle açıklamayı sonlandırdı.

"İşime engel olma!", "Engelli ihraçlar geri alınsın!", "Çalışma hakkımız engellenemez!", "Mobbing önlensin ayrımcılık son bulsun!" sloganlarıyla eylem sonlandırıldı.