20 Temmuz 2017 Perşembe

DİSK OHALİN 1.YILINDA RAPOR YAYINLADI: Raporda “OHAL emeğe zararlıdır” dedi:

DİSK OHAL’in birinci yılında yayınladığı “Birinci yılında emeğin OHAL bilançosu: OHAL emeğe zararlıdır” başlıklı raporda OHAL ile birlikte işçi ve emekçilerin karşı karşıya kaldığı yasaklamalara ve hak ihlallerini derledi.
Asgari OHAL bilançosu
Raporda “Asgari OHAL bilançosu” başlığı altında verilen verilere göre; OHAL döneminde, 26 KHK yayınlanırken KHK ile değiştirilen kanun sayısı 107 oldu. Haklarında adli işlem yapılan 169 bin 013, tutuklanan 50 bin 510, serbest bırakılan 43 bin 404, adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 48 bin 439 kişi olduğunun bilgisi paylaşılarak 157 gazetecinin, 12 milletvekilinin ve 85 belediye başkanının tutuklu olduğu belirtildi. Kayyım atanan belediye sayısı ise raporda 82 olarak yer aldı.
Kamu görevinden ihraç edilen 112 bin 863 kişinin olduğuna dikkat çekilen raporda çalışma izni iptal edilen özel öğretim kurumları çalışanlarının sayısının 22 bin 474, TMSF’ye devredilen şirket ve kuruluşlarda çalışan işçilerin sayısının 44 bin 888, işsiz kalan gazetecilerin tahmini sayısının 2 bin 308 olduğu belirtildi.
OHAL ve KHK ile bağlantılı intihar sayısı 36 olurken, 19 sendika ve konfederasyonun kapatıldığı, 5 grevin yasaklandığı ve yasaklanan grevlerden 23 bin 874 işçinin etkilendiği ifade edildi. Kapatılan kurum ve kuruluş sayısı 2 bin 433, kapatılan TV, radyo ve gazete sayısı 147, TMSF’ye devredilen şirket ve ticari işletme sayısı 879, kapatılan dernek ve vakıf sayısı ise bin 129 oldu.
İhraç edilen DİSK ve KESK üyeleri
Raporda “en yaygın ihlal edilen hak” olarak tanımlanan çalışma hakkında yapılan gasplar konusunda genel verilerin paylaşılmasının yanı sıra ihraç edilen DİSK ve KESK üyelerinin sayıları paylaşıldı. DİSK Genel-İş Sendikası’ndan 667 sayılı KHK ile 197, 692 sayılı KHK ile 306 üyenin ihraç edildiği, aynı zamanda kayyum atanan belediyelerden KHK’lara dayanılarak işten atılan üye sayısının bin 456 olduğu belirtildi. Toplamda Genel-İş üyesi bin 959 işçinin OHAL döneminde KHK’lar ile doğrudan ve dolaylı olarak işsiz kaldığı belirtildi.
Raporda yeni açığa almalar ve işe iade edilmeler sebebiyle sürekli değişmekle birlikte KESK 9. Genel Kurulu çalışma raporunun verisine göre 3 bin 249 KESK üyesinin ihraç edildiği ifade edildi.
OHAL KHK’ları eliyle yapılan “alakasız” düzenlemeler
OHAL kullanılarak anayasanın ihlal edildiğine dikkat çekilen raporda OHAL uygulamasının hukuk sınırlarını aştığı vurgulandı. “KHK ile düzenlenen OHAL ile alakasız kanunlardan bazıları” başlığı ile raporda yer alan bilgiler arasında, 687 sayılı KHK ile İşsizlik Sigortası Kanunu’nda patronların alacağı her ilave işçi için sigorta pirimi desteği almalarına ilişkin düzenleme yapılması, Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nda kamu sendikalarına üye olamayanlar tanımına eklemeler yapılması ve Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nda yapılan değişiklik ile büyükşehir belediyelerinin şehir içi toplu taşıma hizmetlerinde ve bankacılık hizmetlerinde grevin altmış gün süreyle ertelenmesine olanak tanınması yer aldı. Ayrıca kış lastiği zorunluluğu düzenlemesi, 684 sayılı KHK ile Türkiye Varlık Fonu’nun kaynakları ve finansmanlarının kapsamı genişletildiği ve Yüksek Öğretim Kanunu’nda yapılan değişiklikler de bu bölümde sıralandı.
Barış akademisyenleri OHAL’de baskı altında
Barış akademisyenlerine yönelik hak ihlalleri de raporda yer aldı. Buna göre, KHK ile ihraç edilen 372 barış akademisyeni olurken, baskı sadece ihraç yoluyla yapılmadı. Raporda 76 akademisyenin işten çıkarıldığı, 25’inin istifa ettirildiği, 21’inin zorla emekli edildiği 505’inin hakkında disiplin soruşturması açıldığı, 101’inin görevden uzaklaştırıldığı, 70’inin gözaltı saldırısına maruz kaldığı ve 4’ünün de tutuklandığı bilgisi paylaşıldı.
OHAL’de hukuksuzluklara karşı direnişler
Bir yıllık OHAL süresince işçiler ve sendikaların çeşitli baskılarla yüz yüze kalındığının vurgulandığı raporda DİSK’e bağlı sendikaların yaşadığı engellemeler sıralandı. Ayrıca “OHAL’de yaşanan hukuksuzluklara karşı direnişler” başlığı altında OHAL ve KHK’lara karşı gerçekleşen direnişlere de yer verilen raporda direnişçi Betül Celep, Alev Şahin, Cemal Bilgin, Tarık Yüce, Malatya’da direnen kamu emekçileri, Nuriye Gülmen, Semih Özakça ve Yüksel direnişçileri, çeşitli illerde gerçekleşen KESK eylemleri, barış akademisyenlerinin direnişleri sıralandı.