22 Temmuz 2017 Cumartesi

Kadın sünnetinde ürküten artış..!

Kadın sünneti’ denilen kız çocuklarının cinsel organlarından bir parça kesilmesiyle gerçekleşen cerrahi uygulamanın, Kürdistan Federe Bölgesi’nde giderek artış gösterdiği ifade ediliyor. Özellikle bölgenin ücra köylerinde gizlice sürdürülen bu eski 'gelenekte' artış uzmanları tedirgin ediyor. Uzmanlar, önlem alınmazsa sağlık açısından ciddi sorunlara yol açılacağına dikkat çekiyor.
Konuyu RojNews Haber Ajansı’na değerlendiren sivil toplum aktivisti Hêro Wekil, “Yurttaşların bu korkunç kadın sünneti uygulaması hakkında uyarılması için son iki yıldır Halepçe ve köylerinde birçok seminer, panel ve toplantı gibi etkinlikler düzenledik. Yine kız çocuklarının sünnet edilmesi uygulamasının zararlarını anlatan kısa filmler de gösterdik. Kürdistan Bölge Parlamentosu’nda 2011 tarihli 8’inci yasa gereği kız çocuklarını sünnet eden ya da sünnet edilmesini teşvik edenlerin cezalandırılmasını öngören kanun çıkarıldı. Ama maalesef bu gizlice yapıldığı için cezalandırılamıyor. Bunun dinle de ilgisi var ve bazı mele ve din adamları bu uygulamanın devamı için çalışıyor. Ama gerçekte böyle bir uygulama yok. Buna karşı açıklamalar maalesef oldukça zayıf ” dedi.
Sünnet edilen bazı kız çocuklarını ziyaret ederek onları dinlediklerini belirten Wekil, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Toplum yönetimi ve adetleri genç kızlarımızı sünnete mecbur bırakıyor. Maalesef bu eşler arasında da süren mahkemelerde yaşanan sorunların bir kaynağı”
‘DÜNYADA 130 MİLYON KADIN SÜNNET EDİLMİŞ’
Konuya ilişkin RojNews’e konuşan Dr. Şiwan Hewrami de kadın cinsel organının kesilerek yapılan ve sünnet adı verilen bu uygulamanın AİDS başta olmak üzere kalıcı zararlara neden olduğuna dikkat çekerek, “Bazen organdaki rahmi kesiyorlar. Bu da büyük zarara neden oluyor. Bu maalesef Kürdistan Bölgesi’nde gittikçe artıyor. Dünyada da 130 milyon kadın sünnet edilmiş durumda. Bu sayıya tüm dünyada her yıl iki milyon kadın ekleniyor.
2008 yılında Kürdistan Bölge Parlamentosu’nda bu uygulamanın engellenmesi amacıyla uygulamayı yapan kişilerin cezalandırılması için bir ceza yasası mecliste görüşüldü. Ama oy çoğunluğuyla kabul edilmediği için yürürlüğe girmedi. Şu ana kadar da bu uygulama devam ediyor ve gittikçe de artış gösteriyor. Her bakımdan bu engellenmelidir”dedi.
DİN ALİMİ MELE ABDULKERİM: KADIN SÜNNET EDİLEMEZ
Konuya ilişkin RojNews’e konuşan din alimi Mele Abdulkerim de, “İslam dininde zararı kârından daha fazla olan her uygulama ve iş yapılmasa daha iyidir. Bu bilimsel değerlendirmeler bu nedenle yapılmıştır. Zararları açıklanmış ve kadınlar sünnet edilemez”