29 Temmuz 2017 Cumartesi

'Masaya gelmeyin hepiniz ihraç edildiniz'...!

Devlet Personel Başkanlığı, KESK’in TİS masasında üyelerini temsil etmek için bildirdiği heyette yer alan ve kamu çalışanı olmayan sendika uzmanları da dahil hepsinin “ihraç edildiği” belirtilerek, yeni bir heyet bildirilmesi istendi. Halen kamu görevini sürdüren heyet üyesi bile ihraç edilmiş gibi gösterildi.
Kamu çalışanları sendikaları ile devlet arasında 2018-2019 yılı 4’üncü dönem Toplu İş Sözleşmeleri (TİS) öncesinde, Devlet Personel Başkanlığından KESK’e skandal niteliğinde bir yazı gönderildi. KESK’in masada istenmediğini gösteren yazıda, KESK’in kamu çalışanı olmayan uzmanları bile “kamu emekçisi” sayılarak, “ihraç edilmiş” gibi gösterildi.
‘SİZİ İSTEMİYORUZ’ YAZISI
KESK, TİS görüşmelerine katılmak için eşbaşkanları Mehmet Bozgeyik ve Aysun Gezen, MYK üyesi Yusuf Şenol, kamu çalışanı olmayan KESK uzmanları İsmet Aslan ile Özgür Yılmaz’ı heyet olarak belirledi ve ilgili kurumlara bildirdi. Kısa süre sonra Devlet Personel Başkanlığından KESK’e heyetin tamamının “ihraç edildiği” ve görüşmelerde yer alamayacağı belirten bir yazı gönderildi.
28 Temmuz 2017 tarihinde Devlet Personel Başkanvekili Enes Polat imzasıyla gönderilen yazıda, “Kamu görevlilerinin geneline ve hizmet kollarına yönelik mali ve sosyal haklara ilişkin 2008 ve 2009 yıllarını kapsayan 4’üncü Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerinde Kamu Görevlileri Heyeti ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulunda yer almak üzere Konfederasyonunuzun asil ve yedek temsilcilerini bildirdiğiniz ilgili yazı incelenmiştir” denildi. Yazının devamında, bütün KESK heyetinin ihraç edilen isimlerden oluştuğu belirtilerek, şu görüşlere yer verildi:
‘HEPİNİZ İHRAÇ EDİLDİNİZ’
“İlgili yazıda yer alan kişilerden Aysun Gezen, Yusuf Şenol ve Özgür Yılmaz’ın 1/9/2016 tarihli ve 29818 Mükerrer ayılı Resmi Gazetede yayımlanan 672 sayılı OHAL kapsamında Kamu Personeline ilişkin Alınan Tedbirlere Dair KHK ile Mehmet Bozgeyik’in 29/10/2016 tarihli ve 29896 Mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 675 sayılı OHAL kapsamında Kamu Personeline İlişkin Alınan Tedbirlere Dair KHK ile İsmet Aslan’ın ise 26/11/2016 tarihli ve 29896 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan OHAL kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında KHK ile Terör Örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin Milli Güvenliğine Faaliyete bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olması nedeniyle kamu görevinden çıkarıldıkları tespit edilmiştir.
'HEYETİ DEĞİŞTİRİN'
Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti, Kamu Hakem Kurulu ve Teknik Heyetlerinde, bahse konu temsilciler yerine yeni temsilcilerin belirlenerek en geç 31/07/2017 tarihi mesai saati bitimine kadar başkanlığımıza bildirilmesi hususunu rica ederim.”
TARİHLERE BİLE DİKKAT EDİLMED
KESK’e gönderilen ve KESK’in masada istenmediğini gösteren yazı öylesine çalakalem hazırlandı ki, tarihlere bile dikkat edilmedi. Yazıda, yapılacak olan TİS görüşmeleri, 10 yıl öncesini işaret ederek, “2008-2009 yıllarını kapsayan 4’üncü Dönem Toplu İş Görüşmeleri” olarak nitelendirildi.
DEVLET KESK’İN UZMANLARINI DA İHRAÇ ETTİ!
Ayrıca KESK heyetinde yer alan ancak kamu çalışanı olmayan KESK uzmanları Özgür Yılmaz ile İsmet Aslan da ihraç edilen kamu personeli olarak gösterildi. Oysa kamu çalışanı olmayan her iki ismin kamu görevinden ihraç edilmeleri teknik olarak mümkün değil. Öte yandan KESK MYK üyesi olan Yusuf Şenol ihraç edilmemiş olmasına rağmen yazıda, “ihraç edilmiş” gibi gösterildi. Yusuf Şenol halen kamu personeli olma görevini sürdürüyor. Eğitim emekçileri olan Mehmet Bozgeyik ve Aysun Gezen ise, KESK’in 9’uncu Genel Kurulunda delegelerinin iradesi ile KESK Eş Başkanlığına seçildiler ve KESK’in iradesini temsil ediyorlar
KESK: KABUL EDİLEME
KESK yöneticileri ise bu durumu kabul etmelerinin mümkün olmadığını, yazıyı yetkili kurullarında değerlendirileceklerini belirtirken, KESK’in genel eğiliminin heyeti değiştirmemekten yana olduğunu bildirdi. Daha önce kamu emekçisi olan İsmet Aslan ise son OHAL ile değil 1996 yılında yargı kararı olmadan bir disiplin kararı ile ihraç edildi. Aslan uzun yıllardır, KESK’te sendika uzmanı sıfatıyla çalışıyor.
Yapılan ihraçlara, baskılara, tutuklamalara ve istifaya zorlamalara rağmen KESK halen 170 bin üyesi ile 3’üncü büyük konfederasyon olma özelliğini taşıyor. 12 Eylül darbesinden sonra sendikaların kapatılmasına karşı fiili meşru mücadele başlatan KESK, Kamu Çalışanları alanında örgütlü mücadelenin önünü açan ilk sendika olmuştu. (dihaber)