31 Temmuz 2017 Pazartesi

KADIN AVUKATLAR: YENİ DÜZENLEME ÇOCUK YAŞTA EVLİLİĞİ KOLAYLAŞTIRACAK..!

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, Nüfus Hizmetleri Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin adli hizmet binasında basın toplantısı düzenledi. Kadın avukatların katıldığı toplantıda konuşan Baro Kadın Hakları Merkezi Sözcüsü Avukat Aslı Pasinli, tasarının 5. maddesine göre, “Sağlık personelinin takibi dışında doğan çocukların doğum bildirimi nüfus müdürlüklerine sözlü beyanla yapılacağına” ilişkin bir düzenleme getirdiğine değindi. Pasinli, bu maddeye dair çekincelerini şu şekilde anlattı: “Dolayısıyla istismara uğrayan kız çocuklarının sağlık personeli tarafından resmi birimlere bildirilmesi zorunluluğu ortadan kaldırılıyor. Bu zorunluluğun kaldırılarak sözlü beyanlara dayandırılması söz konusu doğumların takibinin zorlaştırılması ve istismarın görünmez kılınmasına yol açıcıdır. İstismarcıların tespiti ve yargı önüne getirilmesini zorlaştırıcı bir düzenlemedir.”
'Çocuk yaşta evlenmelerin önünü açıyor'
Yine düzenlemeyle il ve ilçe müftülerinin evlendirme memurları arasına eklenmesi hazırlığını da kaygı verici olarak bulan Pasinli, bunun küçük yaşta evlilikleri kolaylaştırıcı etkiye sahip olacağı uyarısını yaptı. Aynı zamanda evliliklerin bildirilmesi yükümlülüğünün de bu tasarı ile kaldırıldığı için kayıt dışı evliliklere gebe bir uygulama olduğunun altını çizen Pasinli, anayasanın laiklik ilkesine ve Medeni Kanun’a aykırılıklara işaret etti.
‘Tasarı kadın kazanımlarını bertaraf etmektedir’

Tasarının 31. maddesindeki “genel ahlak” ibaresinin dikkat çekici olduğunu kaydeden Pasinli, şunları söyledi: “Bu düzenlemeyle göre Türkiye vatandaşlığına geçme koşulları arasına genel ahlak ölçütü getirilmek isteniyor. Başta kadın mücadelesinin tüm kazanımları adına söz konusu düzenlemenin Anayasa ve medeni kanundaki birçok kazanımı bertaraf edici nitelikte olması ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası antlaşmalar açısından kabul edilemez. Cinsel istismarın takibinin zorlaştırıcı belli bir dine mensup makamları ön plana çıkaran bu tasarının yasalaşmasına olan tepkimizi dile getiriyoruz.”