30 Temmuz 2017 Pazar

İşte Alman emniyetine sızan MİT'çi!

MİT ile çalıştığı için görevden alınan Türk kökenli Alman baş komiserin Döndü Yazgan olduğu öğrenildi.
ANF HABER MERKEZİ Pazartesi, 31 Tem 2017, 00:00
Share118TweetE-mailWhatsApp
Özellikle AKP basınında sık sık hakkında övgü yazıları çıkan ve AKP'ye yakın kuruluşların toplantılarına katılan Yazgan, en son Wiesbaden Polisi Uyum Sorumlusu'ydu.
Almanya'da Pazar günleri yayınlanan "Welt am Sonntag" gazetesi dünkü sayısında, Hessen Eyaleti'nde görev yapan Türk kökenli bir başkomiserin Almanya'daki MİT ajanlarıyla sıkça görüştüğünü ve söz konusu polis memurun görevden uzaklaştırıldığını yazmıştı.
Gerçek kimliği açıklanmayan ve "Semra Melek" adıyla anılan Türk kökenli baş komiserin, Frankfurt ve Mainz kentlerindeki Türk konsoloslukları üzerinden MİT ile temasa geçtiği belirtiliyordu. ANF'ye bilgi veren ve isimlerini açıklamak istemeyen Hessen Eyaleti'nden bazı kaynaklar, görevden alının MİT'çi başkomiserin Döndü Yazgan olduğunu bildirdiler.
DİTİB VE KONSOLOSLUĞUN HAS ELEMANIYDI!
Wiesbaden Polisi Uyum Sorumlusu olan Döndü Yazgan'ın son yıllarda AKP rejimiyle kurduğu sıkı ilişkiler dikkat çekiyordu. Özellikle AKP'nin önemli yayın kuruluşlarından biri olan Sabah gazetesinde hakkında sıkça övücü yazılar çıkan Döndü Yazgan, Erdoğan rejiminin Almanya'daki kuruluşları olan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) ve DİTİB'in has elemanıydı.
Yazgan, AKP rejiminin Almanya'daki kurumu olan DİTİB'in Wiesbaden kentinde bulunan Merkez Camisi'ne sık sık gidiyordu. Başkomiser sıfatıyla DİTİB'in kadın cemaatinin toplantı ve etkinliklerine katılan Yazgan, bu faaliyetlerini sözüm ona "uyum projeleri" adıyla yürütüyordu.
TÜRK POLİSİNİ ALMANYA'YA DAVET ETTİ!
Öyle ki Başkomiser Yazgan, Türk ve Alman güvenlik birimlerinin yürüttüğü ortak çalışmalarda da "köprü rolünü" oynuyordu. En son Aralık 2016'da Mainz ve Wiesbaden kenti emniyet müdürlüklerinin Türk polisleriyle yürüttüğü ortak çalışma Yazgan’ın öncülüğünde gerçekleşti.
9 Aralık 2016 günü Mainz kentinde onun moderatörlüğünü yaptığı “Güvenlik için birliktelik” adlı çalıştaya Türkiye’den Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkan Yardımcısı İlyas Özgentürk, Asayiş Şubesi Genel Başkan Yardımcısı Raşit Poyraz, Siirt Toplum Destekli Polis Teşkilat Müdürü Mustafa Durmaz ve Çankaya İlçe Emniyet Müdürü Rüstem Özbek katıldı.
Başkomiser Yazgan, AKP'nin lobi kuruluşu olan UETD'nin etkinliklerinde aranan isimdi. Wiesbaden ve çevresinde UETD ile DİTİB'in etkinliklerine katılan Döndü, Eylül 2012'de görev süresi biten Frankfurt'taki Türk Başkonsolosu İlhan Saygılı'nun Türk esnafına veda ziyaretine de UETD Frankfurt görevlisi Abdül Akpınar ile katıldı.
HESSEN EMNİYET MÜDÜRÜ ONA ARKA ÇIKMAK İSTEDİ!
Ankara doğumlu olan ve küçük yaşlarda Almanya'ya gelen Döndü Yazgan'ın polislik kariyeri 1994 yılında başladı. Geçtiğimiz yılın Aralık ayında Türkiye'den emniyet birimlerini Almanya'ya davet etmesinin ardından Alman istihbaratı Yazgan hakkında genişletilmiş güvenlik soruşturması başlattı. Soruşturmanın ardından hazırlanan raporda Yazgan'ın Almanya'daki MİT ajanlarıyla ilişkisine dikkat çekiliyordu.
"Welt am Sonntag" gazetesi dünkü sayısında, söz konusu raporun Alman İçişleri Bakanlığı'na gönderilmesinin ardından Hessen Eyaleti Emniyet Müdürü Sabine Thurau ve Hessen Eyaleti Anayasayı Koruma Örgütü Başkanı Robert Schäfer'in devreye girdiğini devreye girdiğini yazmıştı. Her iki güvenlik şefi Yazgan hakkında raporda yer alan olumsuz ifadelerin çıkarılmasını istemişlerdi.
Ancak raporu hazırlayan birimler Türk kökenli polisin peşini bırakmadı ve yeni bir rapor hazırladı. Sonuç olarak da muhbir polis görevinden uzaklaştırıldı. Gazeteye konuşan ve ismini açıklamayan bir kaynak ise "Polisin kadın olması ona pozitif bir hava kattığı ve gerçek rolünü gizlemesine neden olduğu açık" diye konuşmuştu.
MİT ALMAN İSTİHBARATINA DA SIZMAK İSTEMİŞTİ
Temmuz ayının başında da Almanya'nın iç istihbaratından sorumlu olan Anayasa Koruma Örgütü'ne MİT'in sızmaya çalıştığı açıklanmıştı. MİT'in Alman istihbaratını sızma planının ise Anayasa Koruma Örgütü için çalışmak isteyenler üzerinden yürütmeye çalıştı. Zira istihbarat kurumu son dönemlerde yeni elemanlar almak istemiş ve yapılan incelemede Türkçe konuşan birçok aday dikkat çekmiş.
Bu kişilerin MİT ile bağlantısı olma ihtimali üzerinde duran Alman istihbaratı başvuruları ret etti. Daha önce de MİT birçok kez Alman polisi ve istihbaratına Türk tercümanlar üzerinden sızmaya çalışmıştı. Birçok tercüman deşifre edilerek görevlerine son verilmişti.

ANF