17 Mayıs 2018 Perşembe

Flormar işçileri: Siyasiler patronun yanında işçinin yanında kimse yok..!


Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde kozmetik ürünleri üreten Flormar’da, sendikalaştıkları için işten atılan işçiler, “Durumumuzu siyasilere bildirdik ama siyasiler patronun yanında, işçinin yanında kimse yok” dedi. Flormar işçileri, kazanana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.
Flormar’da çalışan işçiler daha iyi koşullarda çalışmak için 5 ay önce Petrol-İş Sendikasına üye olmaya başladı. Petrol-İş’in çoğunluğu sağlayarak yetki belgesini alması üzerine Flormar patronu işten atmalara başladı.
‘24 HAZİRAN DA YAKLAŞIYOR, SİYASİLER DUYARSIZ’
12 yıldır fabrikanın depo bölümünde çalışan Harun Aykanat, fabrika büyürken işçilerin taleplerine karşılık verilmediğini dile getirdi. Seçimler yaklaşırken siyasilerin duyarsız olduğuna da değinen Aykanat, “Biz bazı siyasilere duyurduk yaşananları, teşkilat başkanlarıyla görüştük hiç duyarlı olmadılar. Filistin’de yaşananlardan dolayı duyarlılığını göstermek için fabrika bayrağı yarıya indirdi. Ama işçiye duyarlılık yok. Nasıl bir sistemle yönetiliyor burası? İnsanlar haklarını aramasın mı? Burada kural tanımazlık var. İnsaf etsinler biraz, yeter artık diyoruz. 24 Haziran seçimleri de yaklaşıyor, siyasiler de oralı değil, anlam veremiyorum” dedi.
İşçinin yanında kimsenin olmadığını dile getiren Aykanat, “Fabrika yıllar geçtikçe büyüdü. Fabrika büyüdükçe bizlerin taleplerine karşılık veremediler, küçümseyici cevaplar verdiler. Biz hakkımızı aradık, yasal hakkımızı kullandık. Siyasiler ‘İki sendikaya üye olabilirsiniz’ diyorlar ama bu lafta kalıyor. Siyasiler bunu çok iyi kullanıyorlar. İnsanların duygularını sömürüyorlar. Güçlü kesim kim? Sermaye kesimi, patronlar. Siyasiler de onların yanında, işçinin yanında kimse yok” diye konuştu.
‘EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ’
Fabrikada 6.5 yıldır çalışan Nihade Erdoğdu, çalıştığı alanda bölüm sorumlusuydu. Fabrikaya çok emek verdiğini dile getiren Erdoğdu, “Emeğimin karşılığını alamadım, şu an kapı önündeyim. Ben bölüm sorumlusuyum, benim aldığım maaş bölümümdeki operatörden bile azdı. Bu sene yüzde 10 zam aldım ama bu hak değil. Biz yönetim ile konuşmayı çok istedik, haber gönderdik ama bizi dinlemediler aylarca. Biz ekmeğimize haram katacak değiliz, onlar bizi bu yola sevk ettiler” dedi. Patronların insafa gelmesini talep eden Erdoğdu, “Şu an oruçluyuz, bu halde direniyoruz. Patronlar insafa gelsin istiyoruz, kendi ceplerine doldurduklarından biraz olsun bize versinler istiyoruz” ifadelerini kullandı.
BİR ARKADAŞIMIZ FELÇ GEÇİRDİ
Emrah Daştan ise 9 aydır burada çalışıyordu. 5 ay önce sendika çalışmalarına başladıklarını aktaran Daştan, “Çalışma şartlarımızın iyileştirilmesi için sendikalaştık. İçeride haksızlığa, adaletsizliğe karşı gelmek için 5 ay önce arkadaşlarımızla sendikalaşmaya başladık. Bu süreç içerisinde arkadaşlarımıza tehditlerde bulunuldu, genel direktörler bizleri odalarına çağırarak, sendikalaşmaktan vazgeçmezsek bizleri işten atacaklarını söylediler. Bir arkadaşımız şeker hastasıydı, bu süreçte yaşanan baskıyla felç geçirdi, sol tarafı yüzde 90 tutmuyor, evinde yatıyor, o da işten atıldı. Başta felç geçiren arkadaşımız için, adaletsizliğe uğrayan bütün işçiler için fabrika önünde direnişimizi başlattık. Bu ramazan gününde ekmeğimizden olduk. Yeni evlenen, çocuğu olan arkadaşlarımız var. Bize destek veren, taşeronda çalışan arkadaşlarımızı kapının önüne koydular” dedi. Daştan, “Bundan sonrası için biz Flormar’ın kapısına Petrol-İş’in bayrağını dikeceğiz. Kendimizden vazgeçtik, felç yatan arkadaşımızın onuru için mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz” diye konuştu.
Kaynak: Evrensel