23 Mayıs 2018 Çarşamba

Sendikalardan Petrol-İş grevinin yasaklanmasına tepki..!

Mersin’de bulunan Şişecam’a bağlı Soda Sanayi A.Ş.’de, anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alan Petrol-İş Sendikası üyesi işçilerin grevi, bakanlar kurulu kararıyla yasaklandı.
BAKANLAR KURULU PETROL-İŞ GREVİNİ YASAKLADI: MİLLİ GÜVENLİĞİ BOZUCU
Konuyla ilgili açıklama yayımlayan Cam Keramik İş Sendikası bunun AKP hükümetlerinin yasakladığı 15. grev olduğunu hatırlatarak seçimlerden kısa zaman önce yasaklanan bu son grevle işçilerin mağdur edildiğini belirtti.
Açıklamada “İşçilerin patronlara karşı kendini savunabileceği tek silah olan grevlerin yasaklanması karşısında Türkiye işçi sınıfı elbette sandıklarda gücünü gösterecek ve patron dostu bu hükümete artık ‘Tamam’ diyecektir” denildi.
Mevcut yasalar ve uygulamalar ile artık ülkede sendikalı olmanın, grev yapmanın, hak aramanın imkansız hale getirildiği, işçilere sürekli ‘milli güvenliği tehdit ediyorsunuz’ bahanesinin sunulduğunu belirtilen açıklamada “İşçiler bu ülkeyi ayakta tutan, her şeyi üreten ve bu ülkenin gerçek sahipleridir. Son dönemlerde yasaklanan grevlerde de, artık boyun eğmeyeceğini göstermiştir. Yasakların engellerin nasıl aşılacağını metal işçilerinden, Şişecam işçilerinden öğrenmiştir. Grev yoksa Direniş vardır. Bu yasaklar anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırıdır ve bu yasaklara karşı direnmek işçilerin en doğal ve en meşru haklarıdır. Soda sanayi işçileri direne direne kazanacaktır.” denildi. Soda Sanayi işçilerinin haklı mücadelesinin destekleneceği belirtildi.
Gıda İş: Hükümet patronların dostu olduğunu bir kez daha ispatladı
Gıda İş tarafından yapılan açıklamada ise “İşçilerin insanca yaşamak ve insanca çalışmak için fabrika ve işyerlerinde verdikleri mücadele ülkemiz için asla tehdit olamaz. Hükümetin milli güvenlikten anladığı sadece sermayenin ve patronların çıkarlarıdır. Söz konusu patronların çıkarları olunca hükümet daha önce de defalarca yaptığı gibi milli güvenlik maskesinin arkasına sığınıyor. Patronlara sınırsız teşvikler verilirken, işsizlik fonundan kaynak aktarılırken, kredisiz faizler ile sermayenin eli rahatlatılırken; işçilerin hak aramak için elinde bulunan tek silahı grev hakkı da hükümet tarafından kullandırılmıyor” denildi.
Gıda İş, Bakanlar Kurulu’nun aldığı grev yasağı kararına karşı tüm sendikaları, emek örgütlerini ve emekten yana olan tüm kesimleri Soda Sanayi A.Ş. işçileri ile dayanışmaya çağırdı.