13 Mayıs 2018 Pazar

Soma’da miting: Sorumlular maden kazalarına 'fıtrat' diyenlerdir..!


301. madencinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı'nın dördüncü yıl dönümünde miting yapıldı. Madenci aileleri yeni Soma’lar yaşanmaması için madenlerin kamulaştırılmasını ve taşeron çalışmanın yasaklanmasını istedi.
Soma'da, Soma Kömürleri AŞ’ye ait Eynez Maden Ocağında 13 Mayıs 2014’te yaşanan ve 301 işçinin yaşamını yitirdiği katliamın yıl dönümünde “Soma İçin Adalet Türkiye İçin Adalet” mitingi düzenlendi. Mitingi, Soma 301 Madenci Aileleri Derneği, Sosyal Haklar Derneği (SHD), Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu (KESK) ve Soma’da bulunan kitle örgütleri ortaklaşa düzenledi. Mitinge, Manisa'nın yanı sıra, İzmir, Aydın ve Balıkesir'den yoğun bir şekilde katılım oldu.
Ege Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü (ELİ) Soma Şubesi önünde başlayan yürüyüşün en önünde madenci ailesinin yaptığı “Acıları Bal Eyledik Yanan Nefeslerle. Somalılar Sizleri Özler Susmayan Nefeslerle” pankartı taşındı.
Mitinge Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, CHP Grup Başkanvekili ve Manisa milletvekili Özgür Özel, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan CHP milletvekilleri Engin Altay, Mehmet Tüm, Musa Çam, Orhan Sarıbal, Tur Yıldız Biçer, Tacettin Bayır katıldı.
Ege Üniversitesinden güvenlik soruşturması ile çıkarılan Genel İş 7 Nolu üyesi taşeron işçiler “Somanın Ateşi Katilleri Yakacak” ve “İş Cinayetlerine Son” dövizleri ile yürüdü.
TMMOB üyeleri “Kar Hırsına İşçi Cinayetlerine İş Katillerine Tamam” pankartı açarken maden bölümü öğrencileri “Sizin Attığınız Tekme Bizim Yüreğimize Geldi. Atılan Son Tekmeyi UnuTAMAM” pankartı ile yürüdü.
‘BİZ BİTTİ DEMEDEN BU DAVA BİTMEYECEK’
Soma Madenci Anıtı önünde bir dakikalık saygı duruşunun ardından madenci aileleri adına konuşma yapan Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Çolak, “Soma faciası alınmayan önlemlerin ve formalite denetimlerin sonucu, işçinin sağlığı ve güvenliğinden çok çıkarılan madenin tonunun önemsendiği çalışma koşullarında ve göz göre göre gerçekleşmiş bir katliamdır. 4 yıldır adalet arayışımız sürüyor. Karar aşamasına gelen davada her türlü baskı ve zorbalığa şahit olduk. Dava süreci yukarıdan müdahalelerle çarpıtılmaya çalışılıyor. Gerçek suç örtbas edilmeye çalışılıyor. Dün olduğu gibi bugün de davamızın peşindeyiz. Ve biz bitti demeden bu dava bitmeyecek” dedi.
‘VERDİĞİMİZ MÜCADELE, KALANLAR İÇİN’
Katliamın sorumlularına değinen Çolak şunları söyledi: “Bizler beşinci yıla ‘Ölüm madencinin kaderidir’ diyen Cumhurbaşkanını, gömleği kirlenen enerji bakanını, işçinin yemek yediği kabı tekmeleyerek ‘hadi hadi’ diyen amirleri, madenci yakınlarını tekmeleyenleri, olayın başında beri iktidarın yanında yer alan sendikayı hafızamıza kazıyarak giriyoruz. Bizler Soma’nın, Ermenek'in, Şirvan’ın nedeni biliyor, sorumlularını tanıyoruz. Sorumlular işçisinden önce çıkarılan madenin tonunu hesaplayan patronlardır. Sorumlular kamusal denetimle yükümlü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Genel Müdürlüğüdür. Sorumlular 301 canımızın ardından sahte gözyaşları döküp verdikleri sözleri tutmayanlardır. Sorumlular maden kazalarına ‘fıtrat’ diyenlerdir. Sorumlular iş güvenliği tedbirlerini yerini getirmeyenlerdir. Sorumlular iktidarlarını işçi kanıyla sulayanlardır, iktidardır.”
Verdikleri mücadelenin yitirdikleri için değil kalanlar için olduğunun altını çizen Çolak “Mücadelemiz, günde ortalama 4 işçinin yaşamını yitirdiği ülkemizde bir daha Soma yaşanmaması içindir. 4 yıldır görüyoruz ki patronlar hâlâ yasal zorunluluk ve denetim sınırlarını aşmaktadır. Şu açıktır ki iş sağlığı ve güvenliğinin alınmadığı her ocak yeni Somalara, yeni Şirvanlara gebedir. 4 yıldır inatla söylüyoruz; madenler kamulaştırılmalı, taşeron çalışma yasaklanmalı ve iş sağlığı ve güvenliği zorunlu hale getirilmelidir. 301 rakam değil, bir avuç kömür için bir ömür verenlerin simgesidir dostlar. Bizler de aileler olarak bu katliamın sorumluları hesap verene dek, işçi sağlığı ve işçi güvenliği önlemlerinin alındığı güvenceli bir geleceği inşa edene dek mücadele etmeye devam edeceğiz. Adalet talebimizi haykırmaktan geri durmayacağız” dedi.
Madenci annesi Elmas Kaya da “Bugün bütün Türkiye'nin yas günü. Orada ölen sadece 301 kişi değildi. Türkiye’nin her yerine oradan cenazeler gitti. Bana soruyorlar nasıl yaşıyorsun diye. Yaşamıyorum, sadece nefes alıyorum. Davaların sonu ne olacak bilmiyorum ama son bir umudumuz var” diye konuştu.
‘İŞÇİ KATLİAMLARINA TAMAM DİYECEĞİZ’
Mitingde siyasi parti başkanları ve temsilcileri, DİSK, KESK, TMMOB temsilcileri ve ailelerin avukatları da söz aldı.
EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan: Daha çok kâr hırsı için katledilen kardeşilerimizi unutmayacağız. Ülkeyi işçi mezarlığına getirenleri, atılan tekmeleri, işçiler üzerinden büyüyenleri, iş güvenliği yönetmeliklerini erteleyenleri, işçileri suçlayanları, sorumlulukları olan bürokratları unutmayacağız. Toplumdaki sorunları çözmek yerine önümüze baskın seçim koydular. 24 Haziran’da sandıkta bizim geleceğimiz kendi elinde diyeceğiz. Kaderimizi değiştirmek için, yağma düzenine, işçi katliamlarına tamam diyeceğiz. Sandığa giderken adaletsizlikleri de unutmayacağız. Tek adam tek yönetimine karşı demokrasi mücadelesini, işçilerin emekçilerin kendi iktadarını kurmalıyız.
CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce: Soma’daki tekme atma olayı var ya o tekme. O benim ciğerime oturmuştu. O tekme yiyen çocuğa burada iş vermediler. O tekme atandan hesap sormazsam, namerdim. Madenler devlette iken bu kadar iş cinayeti olmazdı ancak son yıllarda ise 21 bin işçi, bunun bin 672’si madende yaşamını yitirdi. İnsan hayatı bu kadar ucuz değil. 4 yıldır davalar sürüyor. Hâlâ sonuçlanmamış, hâlâ tazminatlar ödenmemiş yazıktır, günahtır. Her şeye para buluyorsunuz da Soma’ya mı bulamıyorsunuz? Size söz. Bu ülkede barışık olacağız, ekonomik olarak büyüyeceğiz ve adil olarak bölüşeceğiz. Hukukun üstünlüğü egemen olacak. Meydanlarda görüyorum, bu iş tamam aslında.
HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu: 16 yıl boyunca 21 bin iş cinayeti işlendi. Soma kaza değil cinayettir. Türkiye'nin her yeri cinayet çukurları ile dolu. Biz artık bu çukuları kapatmak, açanlardan hesap sormak istiyoruz. Emekçiler, emeğinizi sömürenlere, canlarınızı alanlara, adalete ulaşmanızı engelleyenlere tamam diyelim. Barış için kardeşlik yaşamak için tamam diyelim. Soma’dan başlatarak yürüyelim, 25 Haziran’da hep birlikte halaylar çekelim.
ADALET İSTİYORUZ
Avukat Can Atalay: Başka bir mahkeme yoktur ki ülkenin cuhmurbaşkanın adı kullanılarak mahkeme heyeti tehdit edilsin, delil tartışmaları mahkeme salonlarının dışında yürütülsün. Tek suçu madenden sağ çıkmak olan işçilerin alacakları Soma Holding tarafından 4 yıldır ödenmiyor. 301 işçi bilerek ölüme gönderildi. Siyasi iktidar ve Soma Holding katildir. Madenleri özel ellere teslim edildiği işçi hayatları en ucuz giderdir. Yeni iş cinayetlerine karşı madenler kamulaştırılmalı. Dişimizle tırnağımızla bugüne getirdiğimiz davayı herkes için kazanacağız.
DİSK Genel Başkan Yardımcısı Kamber Saygılı: Sadece tekmeyi atanı tekmeyi attıranları da hatırlamazsak Soma’nın hesabını soramayız. Bu katliamın sorumlusu devlettir, sarı sendikadır. AKP döneminde 70 Soma katliamı kadar işçi yaşandı. Bütün işçi katliamlarını bir arada ele alamazsak hesaplarını soramayız. Hepsi bizim ortak davamız. Hepsi için adalet istiyoruz.
KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik: Benzer acıların yeniden yaşanmaması için, sorumluların yargılanması için KESK olarak sizlerle yan yanayız. Biz KESK olarak kuralsız çalıştırma sistemine, özelleştirmelere karşı birlikte mücadele için edeceğimizi, davanızı sonuna kadar takip edeceğimizi bir kez daha dile getirmek istiyorum.
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz: Soma Katliamı bu ülkenin en büyük gerçekliğidir. Bu cinayetlerin sorumlusu aşırı kar hırsı yanan sermaye ve onlara göz yuman iktidardır. Sizleri düşük ücretlere, denetimsizliğe, sigortasızlığa mahkum edenleri kabul etmiyoruz. İnsanca bir yaşam güvenli iş, güvenceli iş, refah içinde yaşamak istiyoruz. Bu cinayetlere kayıtsız kalanları affetmeyeceğiz. Yargı sistemindeki adaletsizliği de unutmayacağız.
MİTİNGTEN NOTLAR
*Soma Madenci Anıtı önünde bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Muharrem İnce anıta çiçek bıraktı.
* Yürüyüş boyunca madende yaşamını yitirenlerin isimleri okunarak burada denildi.
*KESK üyeleri 'Soma Katliamını Unutmadık Unutturmayacağız' pankartı ile yürüdü. HDP 'Somada Diri Diri Gömülen Biziz', Emek Partisi üyeleri 'Ne Kaza Ne Kader Soma Katliamdır' Birleşik Haziran Hareketi ise '301 Can Adalet İçin Tamam' pankartı ile yürüdü.
* Emek Gençliği üyeleri de 'Fıtrat, Kaza, Kader Değil Cinayet' ve 'Soma'nın Katili Patron Devlet Birliği dövizleri ile yürüdü. (Manisa/EVRENSEL)
DEMİRTAŞ: ADALET ARAYIŞINI SONUNA KADAR TAKİP EDECEĞİZ
HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Soma Katliamı’nın yıldönümünde yolladığı mesajında, “Katliamla ilgili adalet arayışını sonuna kadar takip edeceğimizin sözünü veriyorum” dedi.
Demirtaş’ın katliamın dördüncü yılına ilişkin yolladığı mesaj şu şekilde:
“Türkiye’de emekçilerin yaşam hakkının korunması ve çalışma koşullarının güvenli hale getirilmesi AKP iktidarının öncelikleri arasında hiçbir zaman olmadı. AKP’nin önceliği her zaman rant ve kâr hırsı oldu. AKP iktidarı işçilerin canı pahasına, sermayenin tarafında olmaya devam etmiş, işçi cinayetlerine davetiye çıkaran politikalar üretmiştir. Bu politikalar neticesinde AKP iktidarı süresince maalesef 21 binden fazla emekçi yaşamını yitirmiştir.
İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda anayasal ve yasal mevzuatın yenilendiği, işçi katliamlarının pratikte önlendiği bir emek düzenini madenlerdeki işçiler, çiftçiler, fabrikalarda sömürülen emekçiler ve tüm emek örgütleri ile birlikte hayata geçirebileceğimize inanıyorum. Soma Katliamı’nda yaşanan acıları unutmadığımızın ve yakınlarının acısını halen içimizde hissettiğimizin bilinmesini istiyorum. Soma Katliamı’nda yaşamını yitirenleri tekrar saygıyla anıyor, bu katliam ile ilgili adalet arayışını sonuna kadar takip edeceğimizin sözünü veriyorum.”