8 Nisan 2010 Perşembe

ABD ve Rusya’dan tarihi nükleer anlaşma

ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev nükleer silahların azaltılması ve yayılmasının önlenmesiyle ilgili yeni anlaşmayı bugün Prag'da imzaladı.

İlk olarak ABD Başkanı Obama, ardından da Rusya Devlet Başkanı Medvedev yeni START anlaşmasını imzalamak için Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’daki Prag Sarayı’na geldi. Rusya ve ABD'nin stratejik nükleer savaş başlıklarını yüzde 25 ila 30 arasında azaltmasını öngören anlaşmanın Prag Sarayı'nda imzalandı.

Önceki ay üzerinde anlaşılan anlaşma ayrıca, ABD ile Rusya'nın bin 550'şerden fazla işler durumda nükleer savaş başlığı bulundurmamasını öngörüyor. ABD, 2 binden fazla nükleer silahı olduğunu söylerken, Rusya'nın ise yaklaşık 3 bin nükleer silahı olduğu tahmin ediliyor. Öte yandan ABD ve Rus liderin ziyaretleri dolayısıyla olağanüstü güvenlik önlemleri alınan başkentte 5 bin kadar polisin görevlendirildiği açıklandı. İmza töreni öncesi bir araya gelecek olan liderlerin İran’a karşı yaptırımların da ele alınacağı bir görüşme yapması tahmin ediliyor.