1 Nisan 2010 Perşembe

Merkel'in güvercininden tank çıktı



Foto: Merkel'in güvercininden tank çıktı

Türkiye'yi ziyaret eden Almanya Başbakanı Angela Merkel kameralar karşısında Başbakan Tayyip Erdoğan'a barış güvercini maketi hediye ederken, güvercinin içinden Türkiye'ye 56 milyon euroluk tank satışı sözleşmesi çıktı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel Türkiye'ye geldiğinde Başbakan Tayyip Erdoğan'a bir barış güvercini getirdi. Ancak Türkiye'ye milyonlarca euroluk Leopard savaş tankı alım sözleşmesi kaldı. 'Almanya; Türkiye ve Yunanistan'a silah satmasın' önerisinde bulunan Egemen Bağış'ı ters köşeye yatıran sözleşmeyle Almanya'dan en çok silah alan Türkiye rekorunu büyütecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri Almanya'dan aldığı 300 milyon Euroluk Leopard II A4 tanka tanesi 1 milyon eurodan 56 adet daha ekleyecek. Tank alım sözleşmesinin Nisan ayı içinde imzalanması bekleniyor.

Leopard'lar Bağış'ı yalanladı

Öte yandan Devlet Başkanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış International Herald Tribune'un önceki günkü sayısındaki demecinde, Yunanistan'ın içinde bulunduğu ekonomik felaketten kurtulması ve bölgesel gerginliğin düşürülmesine yardım etmek için, Yunanistan'ın savunma harcamalarını kısması ve dondurması halinde Türkiye'nin buna karşılık vereceğini belirtmişti. Bağış "Yunanistan'a bu zor durumunda yardım etmek isteyen ülkeler, aynı zamanda bu ülkeye silah satmak istiyor. Dünyada, özellikle Yunanistan ve Türkiye arasında silah harcamalarını kısmanın zamanı geldi. Türkiye'nin de Yunanistan'ın da Alman ve Fransız denizaltısına ihtiyacı yok" demişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye ziyareti sırasında hükümetten gelen bu açıklamalar, dikkatlerin iki ülke arasındaki savunma alımlarına çevrilmesine neden oldu.

Türkiye Almanya'dan en çok silah alan ülke

İsveç merkezli SIPRI Barış Araştırmaları Merkezi dünya silah ihracatında 3. sırada bulunan Almanya'nın en büyük müşterisinin Türkiye olduğunu açıklamıştı. İkinci sırada ise Almanya'nın silah alımı karşısında yardım edeceğini açıkladığı ve son zamanlarda iflas etme riskiyle yüzyüze olan Yunanistan bulunuyor.

SIPRI verilerine göre, 2005-2009 döneminde Türkiye Almanya'dan -1990'a endeksli fiyatlarla- toplam 1,736 milyar dolarlık, Yunanistan da 1,611 milyar dolarlık silah ithal etti.2009'da Almanya'dan Türkiye 185, Yunanistan 287 milyon dolarlık silah aldı.

Türkiye'nin Almanya'dan milyarlarca euro bedelle aldığı bazı silah sistemleri şöyle:

- 300 adet Leopard tankı

- 298 adet Leopard II A4 tankı

- 30 adet RF - 4 keşif uçağı

- 300 adet 6x6 zırhlı personel taşıyıcı BTR - 60

- Çok sayıda, G-3, Kaleşnikof, RPG - 7 roketatar, bunların mühimmatı ve termal kamera sistemleri

TSK'nın Deniz Kuvvetleri de birçok savaş malzemesini Almanya'dan alındı. Halen projesi süren 3 milyar euroluk 6 adet 'Havadan Bağımsız Tahrik Sistemli Denizaltı' ihalesi de Almanlar'da bulunuyor. Almanlar'dan alınan diğer deniz unsurları ise 8 fırkateyn, 6 Ay sınıfı, 8 Preveze ve 2 de Gür sınıfı denizaltı. 4 Doğan, 4 Rüzgar, 2 Karayel, 9 Kılıç sınıfı hücumbot. 6 adet A sınıfı mayın avlama gemisi.