1 Temmuz 2017 Cumartesi

Cumartesi Anneleri: Önce adalet, herkes için adalet..!

Gözaltında kayıpların akıbetinin açıklanması ve sorumluların cezalandırılması talebiyle Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirdiği eylemin 640. haftasında, Hüseyin Ertaş'ı katledenlerin cezalandırılması talep edildi.
Saat 12.00'de başlayan eylemde açlık grevini sürdüren Nuriye Gülmen v Semih Özakça selamlanırken 'Adalet Yürüyüşü'nün de yanında oldukları belirtildi.
Ardından sözü gözaltında kaybedilen Ahmet Kaya'nın kızı Emine Kaya aldı. 20 yıldır Galatasaray Meydanı'nda adalet istediklerini belirten Kaya, asker polis annelerinin de adalet istediğini; bütün annelerin ölümlerin son bulmasını istediğini belirtti. Ancak devletin yıllardır bu taleplere kulak tıkadığını söyledi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına basın açıklamasını ise Derya Gazioğlu okudu.
“Önce adalet, herkes için adalet!”
“640 haftadır 'Önce adalet, herkes için adalet!' diyerek Galatasaray'dayız” sözleriyle başlayan açıklamada “Vicdan sahibi yurttaşlar olarak, hukuk dışı keyfi bir yönetimi kalıcılaştırmak isteyen iktidarlara karşı hak ve özgürlüklerimizi savunmak için sokaklara, meydanlara çıkmaya, yollara düşmeye hakkımız var. Demokratik haklarımızı kullandığımızda düşmanlaştırılmamaya, ötekileştirilmemeye, suçlanmamaya hakkımız var” ifadeleri kullanıldı. CHP'nin “Adalet Yürüyüşü” karşısında “itibarsızlaştırma girişimleri” kınandı.
“Ertaş dosyasındaki cezasızlık son bulun!”
Açıklamanın devamında ise 1994 yılında Mardin Kızıltepe'ye bağlı Emrud (Başdeğirmen) köyünde 45 yaşındaki Hüseyin Ertaş'ın asker ve korucular tarafından gözaltına alınarak katledilmesi süreci aktarıldı. Ertaş'ın Bıçak Timi tarafından “karakola götürülmek üzere” evinden alındığı, ancak ailenin Kızıltepe Jandarma Karakolu'na yaptığı başvuruya “böyle bir kişi gözaltına alınmadı” yanıtı verildiği anlatıldı. Ancak ailesinin 13 Temmuz 1995 tarihinde Ertaş'ın yakılmış cansız bedenini Urfa Ceylanpınar'da bulduğu belirtildi. Ertaş'ı evden götürenlerin kimlikleri belli olmasına rağmen 22 yıldır cezasızlık politikasının sürdüğü ve dosyayla ilgili takipsizlik kararı verildiği aktarılarak “Artık yeter! Hukuku işletin Hüseyin Ertaş dosyasındaki cezasızlığa on verin!” özleriyle açıklama sonlandırıldı.

Eylem Yüksekova ve Cizre'de eylemlerini gerçekleştiremeyen Cumartesi Anneleri'nin sesi olduklarının belirtilmesi ve katledilişinin 83. haftasında Tahir Elçi'nin anılmasıyla sonlandırıldı.