2 Temmuz 2017 Pazar

Faşist Sivas Katliamı her yerde Protesto Edildi..!

24.Yıl önce devletin desteğiyle faşist şeriatçı çetelerce Madımak oteli yakılarak 33.devrimci-demokrat ve Alevi aydın-sanatçı ve emekçi hunharca katledilmişti. Sivas Katliamında yaşamını yitirenler ülkenin bir çok kentinde yapılan miting ve yürüyüşlerle protesto edildi ve şehitler anıldı.
Ankara'nın birçok ilçesinde anıldı. anmalarda, polisin yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti.
Dünden bugüne Sivas Katliamı'nın 24 yılı
Mamak'ta gerçeleşen anma, Tekmezar Parkı'ndan Tuzluçayır Meydanı'na gerçekleşen yürüyüşle başladı. Yürüyüş sonrasında, meydanda kurulan kürsüde konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Mamak Şube Başkanı Mustafa Demirtaş, "Devletin tarihi nice katliamlarla doludur. Dersim, Maraş, Çorum, Sivas, Suruç ve Ankara Gar katliamları. Yıllardır dümeninde kim oturursa otursun, bu devletin geleneğine uygun olarak kanla bu topraklar sulanmıştır" dedi. Alevilerin inanç özgürlüğü taleplerine yanıt verilmediğini belirten Demirtaş, "Zorunlu din dersleri zulmü gerici eğitim sistemleri ile gençlerimizi asimile etmeye çalışıyorlar" ifadelerin kullandı. Demirtaş'ın konuşmasının ardından, Ferhat Tunç, Hüseyin Kaya ve Grup Devrim sahne aldı ve Semah gösterisi yapıldı.
Keçiören ilçesindeki anma İncirli Semti'ndeki Yunus Emre Direniş Parkı'nda gerçekleşti. Anmaya CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan da katıldı. Burada konuşan Sarıhan, kendisinin uzun yıllar Sivas Katliamı davasının avukatlığını yaptığını hatırlatarak, "Sivas'ın adaletini ararken yaşlandım, ben o günleri yaşamış bir tarihçi gibiyim" dedi. Sarıhan, kaliam davasında mağdurların sanık, sanıkların da mağdur gibi değerlendirildiğini ifade ederek, "Sivas davasında adaletin sağlanmaması bugün Güvenpark, Suruç, Ankara tren garında bombaların patlamasının sebebidir" dedi.
Sivas Katliamı'nın 24. yılı: Sorumlular cezalandırılsın
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Keçiören Şube Başkanı Sercan Aydoğan da "Bizim istediğimizin katillerin cezalandırılması adaletin sağlanması. Toplumun ezilmiş bütün kesimlere yönelik katliamlar, hep faili meçhul kalıyor. Kürtler kimlikleri tarafından ötekilileştiriliyor, Aleviler de inançlarından dolayı. Aslında toplumun ötekileştirilen kesimlerinin bir araya gelmesinden tedirgin oluyorlar" dedi. Konuşmalardan sonra Grup Yolcu sahne aldı.
Yenimahalle ilçesindeki anma Batıkent Meydan AVM'den, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Batıkent Şubesi'ndeki Cemevi'ne gerçekleşen yürüyüşle başladı. Yürüyüş sonrasında Cemevi'nde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Çankaya ilçesindeki anma ise Dikmen semtinde yapıldı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ankara Şubesi önünden 2 Temmuz Parkı'na yüründü ve Sivas Katliamında hayatını kaybedenler anıldı. (Ankara/EVRENSEL)
Adalet Yürüyüşü 18. gün: Madımak'ta adalet sağlansın
YURDUN DÖRT BİR YANINDA ANMALAR YAPILIYOR
2 Temmuz Sivas Katliamı'nın 24. yıl dönümünde İzmir'de de Alevi örgütleri yaptıkları açıklama ile adalet arayışlarını bir kez dile getirdi.
Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenlerinin çağrısıyla Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ndeki ÖSYM Binası önünde bir araya gelen kitle katliamı unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını belirttiler.
Alsancak Kıbrıs Şehitleri girişine yapılmak istenen yürüyüşe İzmir Emniyeti 'izin alınmadığı' gerekçesiyle engel oldu. Eylemde 'Sivas'ın Işığı Sönmeyecek', 'Sivas İçin Adalet, Herkes İçin Adalet' ve 'Sivas'ı Yakanlar Memleketi Satanlar' sloganları atıldı. Eylemde katliamda yaşamını yitirenlerin isimleri tek tek okunup 'Burada' denildi.
ABF İzmir Bileşenleri adına basın açıklamasını okuyan Hüseyin Görer, 24 yıldır Sivas Katliamı Davası için adalet aradıklarını ifade ederek "Tarihsel olarak toplumun hafızasında derin izler bırakan Sivas Madımak Katliamı ve benzeri katliamların neden-sonuç ilişkisini sorgulayip, bilince çıkaramadiğimiz taktirde, gelecekte de, Sivas benzeri katliamlarin kaçınılmaz olacağı gerçektir. Suriye ve Irak'ta olduğu gibi Bugün bütün Ortadoğu coğrafyasinda yaşananlar, Sivas katliamını nedenlerini niçin bilince çıkarmamız gerektiğini, niçin anlamamız gerektiğini bütün çıplaklığıyla bize göstermektedir. Bu nedenle Sivas Madımak Katliamı ve benzeri katliamların şifreleri tarih içinde saklıdır. Bundan dolayıdır yıllardır Madımak Oteli insanlığın utanç müzesi olmalidir diyoruz" dedi. (İzmir/EVRENSEL)
2 Temmuz Sivas katliamının 24 yılında Pirsultan Abdal Derneği Bursa Şubesi, Bursa Alevi Bektaşi Dernekleri Platformu ve Bursa Demokrasi Güçlerinin çağrısıyla Setbaşında Heykel'e yapılan yürüyüşle protesto edildi.
Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte sık sık; " Sivası yakanlar AKP'yi kuranlar, Faşizme karşı omuz omuza, Sivas'ın ışığı sönmeyecek, Kurtuluş yok tekbaşına ya hep beraber ya hiçbirimiz ve Adalet" sloganları atılarak Heykele yürüdü.
Yürüyüş sonrası yapılan açıklamada; " Katliamın üzerinden 24 yıl geçti. Acılarımız hakikat ve adalet arayışımız hala devam ediyor. Madımak yanmaya devam ediyor. 33 insanımız tempolu alkışlar ve sevinç naraları eşliğinde, ateşe verilerek katledildiği, Madımak katliamının üzerinden 24 yıl geçti. Yak ulan yak cehennem ateşi diyerek katliam karşısındaki sevinç çığlıkları atanları, attiranları unutmadık. Sivas katliamı davası zamanaşımı bahanesi ile düşürüldü ve hayırlı uğurlu olsun dendi. Katliamın sanıkları elini kolunu sallaya sallaya dolaşıyor, avukatları ise usr kademelerde yönetici, milletvekili, bakan oldu. Çünkü iktidar partisine göre hala orada öfkeli ve şuursuz kalabalık var. Bizler Sivas katliaminda yitirdiklerimizin anılarına sahip çıkmaya devam edeceğiz, Madımak utanç müzesi oluncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Sivas katliamı ile bir yüzleşme gerçekleşinceye kadar da adalet arayışımızı sürdüreceğiz" denildi. (Bursa/EVRENSEL)
KOCAELİ'DE SİVAS KATLİAMI'NDA YAŞAMINI YİTİRENLER ANILDI
Sivas Katliamını Anma Platformu, Sivas katliamının 24'üncü yıldönümünde yaşamını yitirenleri İnsan Hakları Parkı Anıtı'nda yaptıkları basın açıklaması ile andı. Açıklamada "Sivas katliamını unutmadık, unutturmayacağız" ve katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının yer aldığı pankartlar taşındı. "Sivas'ı unutma", "Adalet" ve "Karanlığa teslim olmayacağız" dövizleri ile bağlamalar taşınarak katliama dair yazılan şiir ve türküler çalındı.
Yürüyüş kararının Kocaeli Valiliği tarafından yasaklanmasına tepki gösterilen açıklamada katliamda yaşamını yitirenlerin anısına isimleri okunarak karanfiller bırakıldı. Basın metnini ise Sivas Katliamını Anma Platformu adına Alevi Dernekleri Kocaeli Şube Başkanı Birol Sağlam okudu.
‘SİVAS HALA YANIYOR KARDEŞLER’
Sağlam, insanlık tarihine utanç sayfalarından birini ekleyen Türkiye’nin katliamla yüzleşmeyerek sorumluları adalet karşısına çıkarmadığını söyleyerek, “Katliamın henüz hesabı verilmemesine rağmen katiller elini kolunu sallaya sallaya dolaşıyor. Avukatları üst kademelerde yönetici, vekil bakan oluyor. Sivas davası zaman aşımından düştüğünde ‘milletimize hayırlı olsun’ denilebiliyor. Sivas hala yanıyor kardeşler. Devlet, Madımak Oteli’nin utanç müzesi olması talebimizi görmezden geliyor ve bizleri yok sayıyor” dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)
‘KATLİAMLARI ENGELLEMENİN YOLU DEMOKRATİK VE LAİK BİR DEVLETTEN GEÇER’
Bandırma Alevi Kültür Derneği Şube Başkanı Sevim Dektaş, Madımak Katliamı’nın yıl dönümü dolayısıyla Evrensel'e konuştu. Türkiye’nin yüzyıllardır özellikle inançsal ve etnik katliamlara tanıklık ettiğini vurgulayan Dektaş, “Bu katliamları engellemenin yolu, çok dilli, çok kimlikli ve çok inançlı eşit ve özgür bir toplum, bu toplulukların oluşturduğu demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletinden geçmektedir.Farklılıkların zenginlik olduğunun bilince çıkarılması gerekir” dedi.
Bandırma Alevi Kültür Derneği Şube Başkanı Sevim Dektaş
Madımak gibi katliamların toplumları dizayn etmek için sistem tarafından bir yöntem olarak sürekli kullanıldığına dikkat çeken Dektaş, “Örneğin Maraş Katliamı’na gerekli tepki gösterilseydi; Çorum, Madımak, Gazi ve Gezi katliamları olmazdı. Kısacası bu katliamları unutturmak isteyenlere inat bu katliamları unutmamak ve sorumlularını açığa çıkarmak gerekir.Bu katliamlara karşı gerekli reaksiyon gösterilmezse Kerbela'dan günümüze süren katliamlar devam eder” diye konuştu. Alevilerin bin yıllardır olduğu gibi günümüzde de hala yok sayıldığına dikkat çeken Dektaş, Bandırma Cemevi'nin yapılışında devletten hiçbir yardım alamadıklarını, kendilerinin ev ve arsalarını ipotek ettirdiklerini ve bağış kampanyaları düzenlediklerini aktararak şöyle devam etti: “Bandırma Belediyesi, Balıkesir CHP Milletvekili Mehmet Tüm’ün bize hem maddi hem de manevi büyük destekleri oldu. Bandırma Halkı da Alevi, Sünni ayırt etmeksizin bize destek oldular.” (Balıkesir/EVRENSEL)
Samsun' Sivas Katliamı için anmalar yapıldı. Samsun'da Pir Sultan Abdal kültür Derneği’nin çağrısıyla Uğur Mumcu Parkı’nda yapılan basın açıklamasıyla yaşamını yitirenler anıldı. Açıklamaya demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve sendikaların yanı sıra CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek de destek verdi.
YAŞAMINI YİTİRENLER KÖLN'DE ANILDI
Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'nun (AABF), tarihi Köln Katedrali önündeki meydanda düzenlediği anmaya yüzlerce kişi katıldı. Anmaya katılanlar ellerinde Sivas katliamını kınayan pankart ve dövizler ile yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıdılar. Yapılan konuşmalarda olayın gerçekleştiği, şu an bilim ve kültür merkezi olan Madımak Oteli'nin müzeye çevrilmesi ve katliama katılanların yargılanması talepleri yinelendi.