7 Temmuz 2017 Cuma

Ölümün 24 Yılında Halkın Gerçekliğini Dillendiren Rıfat Ilgaz..!

Rıfat Ilgaz denince akla ilk gelen eserlerinden biri Hababam Sınıfı’dır. Türkiye edebiyatı için oldukça önemli isimlerden biri olan yazar, topluma kazandırdığı eserleri ve yaşam şekli ile pek çok kişiye örnek teşkil edecek niteliktedir.
7 Mayıs 1911 tarihinde Kastamonu ilinin Cide ilçesinde dünyaya gelen Ilgaz; anne ve babasının son çocuğudur. 1940 yıllarına doğru Türkiye de edebiyat alanında öne çıkan ; toplumcu ve gerçekçi bir düşünce akımını benimsemiş olan başarılı bir yazardır.
Şiire olan ilgisi daha ortaokul yıllarında başlayan Rıfat Ilgaz’ın, birçok yerel gazetede şiirleri yayınlanmaya başlamıştır. Kastamonu Muallim Mektebi’nde yatılı olarak eğitim almış ve Gerede, Akçakoca gibi yerlerde ilkokul öğretmenliği yapmıştır. 6 yıl süre ile öğretmenlik mesleğini yaptıktan sonra Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü’ne girerek, edebiyat bölümünden mezun olmuştur.
Rıfat Ilgaz Kimdir?Şiir ve eserleri ile tanıdığımız Rıfat Ilgaz, Türk edebiyatına olan katkıları ile günümüzde halen eserleri ile adı yaşatılan bir yazardır. 7 Mayıs 1911‘de gözlerini açtığı dünyaya, 7 Temmuz 1993 tarihinde veda etti. 1939 yılında İstanbul Karagümrük Orta Okulu’nda öğretmenlik mesleğine atanan Rıfat Ilgaz, aynı dönemde bir yandan da felsefe eğitimini sürdürdü.
Rıfat Ilgaz’ın hayattan ayrıldığı gün olan 7 temmuz’da, her yıl Kastamonu Cide’de, Sarı Yazma Festivali düzenlenmektedir. Adına şiir ödülleri verilen ve yaş günleri İstanbul Şan Müzikholü ve Harbiye Konak Sineması gibi önemli yerlerde kutlanan Ilgaz’ın anısına; 21 Ekim 2008 tarihinde Kastamonu Üniversitesi Cide Rıfat Ilgaz Meslek Yüksekokulu açıldı.
Rıfat Ilgaz’ın Hayatı
Rıfat Ilgaz’ın Hayatı Rıfat Ilgaz küçük yaşlarından itibaren edebiyata ve şiire ilgisi ile tanınmış bir yazar olsa da, profesyonel anlamda ilk ününü “Yarenlik” isimli şiir kitabı ile kazanmıştır. Şiir konusundaki yeteneği sayesinde ilk kitabının oldukça ilgi görmesi, Rıfat Ilgaz’ı ikinci kitabı olan ’’Sınıf’’ı çıkarmaya teşvik etmiştir. 1944 yılında çıkardığı kitabı sıkıyönetimden geçememiş ve toplatılmıştır. Toplatılmış olmasına karşın ünlü halk bilimcisi Pertev Naili Boratav’dan oldukça övgü almıştır.
1945 yılında çıkarılmış olan Gün Dergisi‘nde sekreter olarak çalışmaya başlayan Ilgaz, aynı zamanda bu dergide yazıları yayınlanan bir yazar görevindeydi. Kısa zaman sonunda Aziz Nesin’in sahip olduğu Cumartesi Dergisi‘ne ortak olmuştur. Ardından Aziz Nesin ve Esat Adil gibi önemli isimlerle Gerçek Gazetesi‘ni ve sonrasında ise Yığın Dergisi‘ni çıkarmışlardır.
Gazetecilik ve yazarlık deneyimleri sonrasında tekrardan öğretmenlik mesleğini yapmaya karar veren Rıfat Ilgaz, Yozgat Boğazlıyan’da öğretmen olarak çalışmaya devam etmiştir. Ancak rahatsızlanması nedeniyle bir süre tedavi gördükten sonra tekrardan Aziz Nesin ve arkadaşları ile gazetecilik ve yazarlık alanında çalışmaya devam etmiştir.
Rıfat Ilgaz’ın Eserleri
Rıfat Ilgaz’ın Eserleri
Rıfat Ilgaz’ın Türk ve Dünya edebiyatında popülerlik kazanmış en önemli eseri Hababam Sınıfı olsa da, pek çok roman ve şiir kitabı da bulunmaktadır. 14 adet şiir kitabına hayatı içinde yer vermiş olan Rıfat Ilgaz’ın ilk önemli eseri Yarenlik isimli kitabıdır. Ardından Sınıf, Yaşadıkça, Devam, Üsküdar’da Sabah Oldu ve Soluk Soluğa isimli eserleri gelmektedir. Şiir konusunda oldukça başarılı bir şair olmasına karşım toplumcu bir görüşü nitelediği şiir kitaplarının bazıları yayınlandığı yıllarda toplatılma kararına maruz kalmıştır.
Şiir kitaplarının yanı sıra önemli romanları ile de, pek çok filmin konusunu yazmış olan Rıfat Ilgaz 1957 yılında Hababam Sınıfı kitabını yazmıştır. Hababam Sınıfı ilk olarak tiyatro sahnesine uyarlanmış sonrasında ise gördüğü ilgi karşısında sinema filmi olarak çekilme kararı alınmıştır. Karadenizin Kıyıcığında, Halime Kaptan, Meşrutiyet Kırathanesi, Sarı Yazma ve Yıldız Karayel gibi önemli romanları da bulunmaktadır. Edebiyatın birçok dalında eserlere imza atmış olan Rıfat Ilgaz; anı, köşe yazısı, öykü ve çocuk tiyatrosu gibi alanlarda da pek çok esere sahip bir isimdir. Yazarın şimdiye kadar yayımlanmış eserlerini kategorilerine göre sıralayacak olursak:
Romanları
Hababam Sınıfı, Sarı Yazma, Yıldız Karayel, Pijamalılar, Karadeniz’in Kıyıcığında, Halime Kaptan, Karartma Geceleri, Meşrutiyet Kıraathanesi, Hoca Nasrettin ve Çömezleri, Hababam Sınıfı İcraatin İçinde
Şiirleri
Yarenlik, Sınıf, Yaşadıkça, Güvercinim Uyur mu?, Devam, Çocuk Bahçesi, Üsküdar’da Sabah Oldu, Ocak Katırı Alagöz, Soluk Soluğa, Karakılçık, Kulağımız Kirişte, Uzak Değil.
Öykü Kitapları
Don Kişot İstanbul’da, Kesmeli Bunları, Radarın Anahtarı, Nerde O Eski Usturalar, Garibin Horozu, Şevket Ustanın Kedisi, Tuh Sana, Saksağanın Kuyruğu, Bunadı Bu Adam, Palavra, Çatal Matal Kaç Çatal, Altın Eskicisi, Şeker Kutusu, Hababam Sınıfı Uyuyor, Hababam Sınıfı Baskında, Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, Çalış Osman Çiftlik Senin.