Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) “Bir Bakışta Devlet 2017” raporu açıklandı. Rapora göre, üye ülkelerin genel ortalamasına bakıldığında kamu sektöründe çalışanların yüzde 53’lük bölümünü kadınların oluşturduğu görüldü. Yerel yönetimler hesaba katıldığında bu oran yüzde 58′ yükseliyor.
Sıralamaya katılan 32 ülkeden yalnızca dokuzunda kadınlar azınlıkta yer alırken, Türkiye kadınların kamuda en az temsil edildiği dördüncü ülke olarak listede yerini aldı. Türkiye’de kamu sektöründe çalışan kadınların oranı yüzde 33.8’de olarak belirlendi. Türkiye’de kamu sektörünün üst düzey makamlarını yalnızca yüzde 8’ini kadınlar oluşturuyor. Orta seviyedeki yönetim bölümlerinde ise oran yüzde 22 değerinde.
OECD genelinde ise kamu sektöründe üst düzey makamlarda bulunan kadınların oranı Türkiye oranının 4 katından daha fazla. Kamuda orta düzey yönetici pozisyonundaki kadınların oranı ise OECD genelinde yüzde 44’ü görüyor.
Yargıçlar arasında da OECD genelinde yüzde 53’lük dilimi kadınlar oluşturuken, Türkiye’de bu oran yüzde 34’ü gösteriyor. Ancak tüm ülkelerde kadın yargıçların oranının birinci derece mahkemelerden temyiz ve yüksek mahkemelerine gittikçe oranların düştüğüne gözleniyor.
OECD raporunda, kamu sektöründe doğum, çocuk bakımı ve aile izinlerinin özel sektöre göre daha fazla olmasından kaynaklı, işgücü içinde yüzde 45’te olan oranının, kamu sektöründe yüzde 58’e kadar çıktığı belirtildi.
OECD raporunda şu ifadelere yer verildi: “Kamu istihdamında kadınların eşit temsili, daha çeşitli ve kapsayıcı işgücüne ulaşmanın önemli bir göstergesidir. Kamu sektörü kuruluşlarında görüş ve deneyim çeşitliliği, vatandaşların ihtiyaçlarına daha uygun politika ve hizmetlerin önünü açar. En yüksek seviyelerde cinsiyet eşitliği kadınların karar alma ve politika üretme süreçlerinde oynadığı rolün önemli bir göstergesidir.”