26 Şubat 2017 Pazar

EMEKÇİ KADINLAR HER YERDE OHALA ERKEK ŞİDDETİNE TACİZ VE TECAVÜZE HAYIR DEDİLER..!

“Tek başına olmaz hayır, kadınlar birlikte güçlü” diyen kadınlar İstanbul, Ankara, İzmir, Muğla, Bursa, Manisa, Çanakkale, Mersin ve Eskişehir’de sokağa çıktı. 8 Mart uluslararası grev çağrısına bugünden yanıt veren kadınlar, “Tek başına olmaz hayır, kadınlar birlikte güçlü” dedi.
Çanakkale
Çanakkaleli kadınlar, İskele Meydanı’nda düzenlenen eylemde bir araya geldi.
“OHAL’de hayır” yazılı pankartın açıldığı eylemde kadınlar 8 Mart programlarını coşkuyla paylaştılar. Etkinlik boyunca Tek Adam rejimine teslim olmayacaklarını haykıran kadınlar, şarkılar söyleyip halay çektiler.
Meydanda kurulan #Hayır kürsüsünde konuşan kadınlar eşitlik ve özgürlük için birlikte mücadele etmenin önemini dile getirdiler. “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz” diyen kadınlar, 8 Mart uluslararası grev çağrısına değinerek dünya kadın mücadelesine selam gönderdiler.
İstanbul
8 Mart’a doğru giderken İstanbul’da kadınlar Avcılar, Sarıyer, Beşiktaş, Bakırköy, Maltepe, Şişli ve Kadıköy ilçelerinde meydanlarda buluştu. “Tek Adam’a karşı birlikte güçlüyüz” diyerek Sarıyer meydanında bir araya gelen kadınlar, savaş politikalarına karşı barış talebini haykırarak “Barış içinde komşunun komşuya düşman olmadığı bir ülkede yaşamak istiyoruz” dedi.
Avcılar Kadın Platformu da Avcılar meydanında “Tek başına olmaz hayır”, “Kadınlar sömürüye, diktatörlüğe karşı birlikte daha güçlü” yazılı pankart taşıdı.
Avcılar
Beşiktaş Özgürlük Meydanı’nda ise üniversiteli kadınlar renkli döviz ve pankartlarıyla, referandumda Tek Adam rejimine, diktatörlüğe, erkek egemenliğine karşı birlikte olma ve kadın dayanışmasını yükseltme çağrısı yaptı.
İstanbul Beşiktaş'ta üniversiteli kadınlar 8 mart'a doğru #KadınlarBirlikteGüçlü diyerek basın açıklamasına başladı
Kadıköy Bahariye Caddesi Süreyya Operası önünde toplanan kadınlar ise, “Tek başına olmaz, hayır. Kadınlar birlikte güçlü” yazılı pankart açtı, “Erkek şiddetine hayır”, “Göçmen kadınlar yalnız değildir”, “Kadınlar birlikte güçlü” yazılı dövizler taşıdı. Yapılan açıklamanın ardından grup yürüyüş düzenledi, sloganlarla eylemi sonlandırdı.
Ankara
Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar Kuğulu Park’ta buluştu. Ellerindeki kurdeleler ve kartonlar ile “Hayır ağacı” oluşturan kadınlar, bir yandan da “Kadınlar birlikte güçlü” yazılı pankart hazırladı.
Daha sonra kadınlar ağacın etrafına mor kurdele çekerek çember oluşturdu. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde birçok ülkede greve çıkacak olan kadınları selamlayan Ankaralı kadınlar, 8 Mart’ta sokağa çıkarak greve destek olacaklarını belirtti. Parkta bulunan kadınların da katılımıyla, “Hayır” sloganları eşliğinde parkı dolaşan kadınlar “Kadın cinayetlerine, homofobiye transfobiye, gericiliğe, başkanlığa hayır” dedi. Etkinlik şarkılarla ve halaylarla son buldu.
Muğla
Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, ortak olarak okuduğu basın açıklamasıyla, 8 Mart’ta çoğalarak meydanlarda olacaklarını duyurdu. Eş zamanlı eylemlerle 8 Mart’a doğru gittiklerini söyleyen kadınlar, “Buradayız, sokaklardayız, evlerde her yerdeyiz. 8 Mart’ta çoğalarak meydanlarda olacağız” dedi.
Yapılan açıklamada, 8 Mart’a doğru erkek şiddetine, tacize tecavüze, istismarları meşrulaştırmalara karşı birlikte güçlü olduklarını belirten kadınlar, “Susmuyoruz, hiç bir yere gitmiyoruz. Boşanmaya çalışırsan, ayrılırsan, barışmazsan seni öldürürüm diyenlere, ailelere, devlet kurumlarına bir çift sözümüz var. Hayır’ın hayır demek olduğunu, istemediğimiz hiçbir şeyi kabullenmek zorunda olmadığımızı ısrarla söylemekten vazgeçmeyeceğiz” ifadesini kullandı.
Açıklamanın ardından eylem sloganlarla sonlandırıldı.
Eskişehir
Eskişehir’de Kanatlı AVM önünde bir araya gelen kadınlar zincir oluşturarak Doktorlar Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçtiler.
Polisin engelleme girişimine rağmen “Faşizme karşı kadınlar birlikte güçlü” sloganıyla barikatı aşan kadınlar Doktorlar Caddesi boyunca yürüdü.
Venedik Pastanesi önünde yapılan açıklamanın ardından eylem sonlandırıldı.
Bursa
Bursa’da 3 Fidan Parkı’nda dilek ağacı kurdu. “Kadınlar birlikte güçlü” diyen kadınlar, dilek ağacına taleplerini yazdı.
Mersin
Mersinli kadınlar Mezitli’de düzenledikleri etkinlikte bir araya geldi.
Etkinlikte “hayır”ı nasıl örgütleyeceğini tartışan kadınlar, 8 Mart’ta neler yapacaklarını konuştu. “AKP’nin hayatımıza müdahale etmesine izin vermeyeceğiz; tecavüz yasasını nasıl geri çektirdiysek aynı mücadele ile referandumda ‘hayır’ı yükselteceğiz” diyen kadınlar, daha sonra “hayır” şarkıları söyledi.
Kadınlar ayrıca, “Hayır hatırası” pankartına sözlerini yazdı. Etkinliğe katılan Suriyeli kadınlar da erkeklerin birden çok kadınla evlenmesine karşı Arapça “Başka kadın istemiyorum” yazdı.