27 Şubat 2017 Pazartesi

Ölümünün 78.Yılında SOSYALİZMİN ÖLÜMSÜZ EMEKTARI NADEJDA KRUPSKAYA..!

Nadejda Konstantinovna Krupskaya 14 Şubat 1869’da dünyaya geldi. İlk gençlik yıllarından itibaren Krupskaya öğretmenlik mesleğiyle ilgilenmeye başlar. 1886’da liseyi bitirir ve öğretmen okuluna gider. Okul bittiğinde ne kasabada ne de köyde iş bulur. Bir yatılı okulda özel ders vermeye başlar. 1891’de Petersburg’daki işçiler için kurulmuş Pazar akşam okulunda öğretmenlik yapar.
Krupskaya, sonrasında toplumdaki sınıf çatışmalara yoğunlaşır ve adaletsizliğin kökenini inceler. Rus ve yabancı yazarların toplumla ilgili çalışmalarını, özellikle bilimsel komünizmin kurucuları Karl Marx ve Friedrich Engels’i okur. 1890’da devrimci harekete katılır ve bir Marksist öğrenci derneğine üye olur: “Okuldaki beş yılım Marksizmime gerçek bir nefes verdi ve beni işçi sınıfına bağladı.” (a.g.e., s. 37).
1895’te Krupskaya, V.I. Ulyanov (Lenin) tarafından kurulmuş olan St. Petersburg İşçi Sınıfının Kurtuluşu için Mücadele Birliği’ne katılır ve yaklaşık elli yıl süresince tüm enerjisini ve birikimini parti çalışmasına, halkın hizmetine ve toplumun devrimci dönüşümüne vakfeder. 1898’de Lenin’le evlenen Krupskaya, parti kongreleri ve konferansları için yapılan hazırlık çalışmalarında ve toplantılarında aktif rol alır. Parti metinlerinin basımı ve dağıtımıyla yakından ilgilenir.kendini düşünmeden ülkesine hizmet eden ve halkının mutluluğu için savaşan bir komünist kadın önderin parlak bir örneği olur. Bolşevik Partinin henüz oluşma döneminde devrimci mücadeleye katıldığında, gencecik bir kızdı ve tüm hayatını partinin davası için, halkın refahı için, komünizm için çalışmaya adadı.
Hemen hemen altmış yıl önce, 1890’da St. Petesburg’da bir Marksist çevreye girmişti. Bir akşam Pazar okulunda öğretmenlik yaparken, 1894 kışında Lenin’le tanıştı. Bolşevik partinin büyük kurucusunun ömrünün son gününe kadar onun eşi ve sadık yardımcısı oldu. 1895 yılında Lenin tüm Marksist işçi çevrelerini birleştirerek işçi sınıfının kurtuluşu için mücadele birliğinde birleşti ve bu birliğin içinde faal bir rol aldı. Krupskaya Lenin’in Iskra redaktörü olduğu günlerde, yazı kurulu sekreteri idi, daha sonra da Bolşevik gazete Vperyod’un sekreteri oldu, her ikisi de yurt dışında basılıyordu. işi zordu, Rusya’daki parti örgütleriyle gizli irtibatları ayakta tutuyordu ve ikinci ve üçüncü parti kongrelerinin hazırlık çalışmalarına yardım etti. 1905’te Rusya’da merkez komitesi sekreteri olarak çalıştı, yer altı Bolşevik Parti çalışmalarında öncü bir rol aldı. 1905 Devrimi’ni izleyen fanatik gericilik yılları boyunca Krupskaya yurt dışında yaşamak zorunda kaldı. Fakat Rusyada’ki parti liderleri ile sıkı bağlarını korudu. Bolşevik gazete Proletari’nin sekreteri idi, oportünist tasfiyeci ve otzovist eğilimlere karşı yürütülen savaşta faal bir rol aldı ve Dördüncü Devlet Duması’ndaki Bolşevik grubu ve Bolşevik gazete Pravda ile irtibatı sürdürdü.

Emperyalist savaş boyunca emperyalizme karşı, emperyalist savaşı iç savaşa dönüştürmek için yapılan mücadelede devrimci güçleri toparlamada çok aktif bir görev aldı.1917 Şubat Devrimi’nden sonra Bolşevik Parti merkez komitesi sekreterlerinden biri olarak çalışan halk arasında kapsamlı eğitim çalışmasını yönetti ve işçi kadınlarla asker eşlerine Rusya’da gerçekleşecek muzaffer bir sosyalist devrim için mücadele yolunda Bolşevik sloganları açıkladı. Krupskaya emperyalist burjuvazinin hükümetini devirmek ve iktidarı Sovyetlere devretmek için silahlı bir ayaklanma hedefinin ortaya konulduğu Bolşevik parti altıncı kongresinin çalışmalarına katıldı. Ekim Devrimi’ne katıldı ve iç savaşta cephelerde Sovyet devletini savundu. Sovyet sisteminin zaferinden sonra ve 27 Şubat 1939 yılında ölümüne kadar SSCB’de sosyalizmin kurulmasında faal bir rol oynadı. SBKP merkez komitesi üyesiyken yaşamını yitirdi. Anısı devrim ve sosyalizm için dövüşenlere ışık olacaktır.