21 Şubat 2017 Salı

Halkın İradesi Hiçe Sayılarak Apar Topar HDP Eş Genelbaşkanı Figen Yüksekdağın Milletvekilliği Hızla Meclis Onayıyla Düşürüldü..!


HDP Eş Genel Başkanı ve Van milletvekili Figen Yüksekdağ hakkında açılan bir davada verilen mahkûmiyet kararının Yargıtay tarafından onanmasının ardından bugün önemli bir gelişme yaşandı.
Yüksekdağ hakkındaki karar, Başbakanlık tezkeresi olarak Meclis’e gönderildi. Kararın Meclis’te okunmasının ardından Yüksekdağ’ın vekilliği düşürüldü.
OTURUMA ARA VERİLDİ
HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düşürülmesi Meclis Genel Kurulu’nda tartışma konusu oldu.
AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, okunan tezkerenin Genel Kurul’a bilgi verme anlamındadır. Gelen bir yargı kararıdır” dedi.
HDP’DEN KEMAL AKTAŞ ÖRNEĞİ
HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, “Burası utanç verici işler yapan bir Meclis’e döndü. Millet iradesinin nasıl ayaklar altına alındığı görülüyor. Eylül ayında, 5.5 ay önce alınmış bir ceza var. Adalet Bakanlığı 3.5 ay önce yazmış. O zaman referandum yoktu tabii. 10 ay hapis cezası ile milletvekili düşürülmesi pespaye bir karardır. Eski milletvekili Kemal Aktaş 6.5 yıl ceza aldı, ama düşürülmedi. O düşürülmedi bu düşürülecek öyle mi?
Yüksekdağ'ın avukatı: Karar hukuka aykırı
CHP: HDP GRUBUNA NEDEN BİLDİRMEDİNİZ
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da etik olmayan bir tabloyla karşı karşıya bulunulduğunu belirterek şunları söyledi:
“Anayasa 84. madde kapsamında Genel Kurul’a sunuyorsunuz da bunu HDP grubuna bildirmeniz gerekirdi. Bunu kimse makul bulamaz. Kemal Aktaş var. 6 ay okutulmadı. İşinize gelmedi mi, ‘PKK ile iyiyiz’ diyorsunuz, okumuyorsunuz, şimdi ‘kötü’ diyerek okutuyorsunuz. Bu da kabul edilemez. Kemal Aktaş’ı neden okumadınız.
Yaşanan tartışma nedeniyle TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı oturuma ara verdi.
HDP’li diğer vekiller hakkında da benzer bir yol izleneceği belirtiliyor…
MAHKÛMİYET KARARINI ADANA AĞIR CEZA VERMİŞTİ
Figen Yüksekdağ hakkındaki mahkûmiyet kararını, Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi vermişti. Mahkeme, ‘terör örgütü propogandası yapmak’ iddiasıyla Yüksekdağ hakkında cezaya hükmetmişti.
SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?
Bir davada kesin hüküm giyilmesi halinde o hüküm TBMM Genel Kurul’unda okunuyor ve oylama yapılmaksızın anayasanın 84. maddesi uyarınca vekillik doğrudan düşürülüyor.
84. MADDE
Anayasa’nın milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili 84’üncü maddesi şöyle:
MADDE 84. – (Değişik: 23.7.1995 – 4121/9 md.) İstifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunca kararlaştırılır.
Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur.
82 nci maddeye göre milletvekilliğiyle bağdaşmayan bir görev veya hizmeti sürdürmekte ısrar eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesine, yetkili komisyonun bu durumu tespit eden raporu üzerine Genel Kurul gizli oyla karar verir.
Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içerisinde toplam beş birleşim günü katılmayan milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesine, durumun Meclis Başkanlık Divanınca tespit edilmesi üzerine, Genel Kurulca üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyuyla karar verilebilir.
Partisinin temelli kapatılmasına beyan ve eylemleriyle sebep olduğu Anayasa Mahkemesinin temelli kapatmaya ilişkin kesin kararında belirtilen milletvekilinin milletvekilliği, bu kararın Resmî Gazetede gerekçeli olarak yayımlandığı tarihte sona erer. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı bu kararın gereğini derhal yerine getirip Genel Kurula bilgi sunar