27 Şubat 2017 Pazartesi

Bir garip ‘rahatsızlık’ gündemi: Üç günde neler yaşandı?

Hürriyet, Hulusi Akar’ın “iktidarın çizgisinde olduğu” mesajını vermeye çalışırken Saray medyasına hedef oldu. Gazete, iktidara tek kelime etmediklerini ispat etmeye çalışadursun iktidar, “darbe çağrıcılığı” naralarının açtığı kapıdan girmekten çekinmedi. Nihayetinde Hürriyet hakkında soruşturma açıldı, habere imza atan Hande Fırat ifadeye çağrıldı
Erdoğan-Bahçeli ittifakının odağında olduğu “evet” cephesi için işler pek de yolunda gitmezken egemen siyaset gündeminin odağına Hürriyet gazetesinin 25 Şubat tarihindeki “Karargah rahatsız” manşeti, Saray-AKP iktidarından gelen tepkiler ve nihayetinde açılan soruşturma oturdu.
Üç günde yaşanan gelişmeler şöyle:
Hürriyet, Akar’ın ağzından “çizgideyiz” mesajı verdi
Hürriyet gazetesi, darbe girişimi sırasında ve sonrasında Doğan-Erdoğan ortaklığının simgesi olan ve bunun ödülünü de 21 Aralık günü Hürriyet gazetesi Ankara Temsilciliği’ne getirilerek alan Hande Fırat’ın Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile yaptığı görüşmeyi 25 Şubat tarihinde manşetten yayımladı.
Haber; TSK’de türbanın serbest bırakılması, Akit gazetesine başsağlığı mesajı, Erdoğan ile yurtdışı ziyaretleri, darbecilerle ortaklık iddiaları gibi başlıklarda yapılan eleştirilere karşı Akar’ın yanıtlardan oluştu. Akar, bu yanıtları verirken yapılan eleştirilerin “ayarının kaçtığını” iddia etti, bunun da karargahta rahatsızlık yarattığını söyledi.
İç sayfasında bu nedenle “Karargah rahatsız” başlığının kullanıldığı haber, en özet haliyle Akar’ın “iktidarın çizgisinden en ufak bir sapması olmadığı” mesajını verme amacı taşıdı.
Saray medyası taarruza geçti: “Darbecilik!”
Hande Fırat, Akar ile ilgili kuşkuları gidermeye çabalarken; Saray-AKP medyası içerikten bağımsız olarak başlığa odaklandı ve Aydın Doğan ile Hande Fırat’ı “darbe çağrıcılığı” ile suçlamaya başladı.
Gazetecileri ve muhalifleri hedef göstermesiyle bilinen Cem Küçük bu furyanın da başını çekti. Haber için “rezalet”, Aydın Doğan için “darbe genlerini terk etmeyen postal sevici”, Hande Fırat içinse “darbe karşıtlığı palavra” diyen Küçük, sivil hükümete meydan okuma anlamına gelen bu haber nedeniyle savcıları göreve çağırdı, Doğan-Fırat ikilisinin tutuklanacağını iddia etti.