24 Şubat 2017 Cuma

Memurun iş güvencesi referanduma kadar..!

Kamu emekçilerinin iş güvencesini hedefe koyan performans sistemi tasarısı tepki çekince Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, “İş güvencesini ortadan kaldırmıyoruz” şeklinde açıklama yaptı. KESK Genel Sekreteri Hasan Toprak ise Bakanlığın referandumda oy kaybına neden olabileceği telaşıyla açıklama yapma gereği duyduğunu belirtti. Evrensel'e konuşan Toprak, hükümetin yıllardır kamu emekçilerinin iş güvencesini ortadan kaldırmaya çalıştığına dikkat çekerek, “Hükümet önceki seçimlerde olduğu gibi bu kez de planlarını referandum sonrasına bıraktı” dedi.
‘İŞ GÜVENCESİ GÜÇLENİYOR’ SAVUNMASI
Devlet Personel Başkanlığının hazırladığı, “Kamu Personelinin Başarılarının Değerlendirilmesine İlişkin Genel Yönetmelik Taslağı”yla kamu emekçilerine performans sistemi getirilmesi tepkilere neden olmuş, emek örgütleri ve siyasi partiler, düzenlemenin 2 buçuk milyon memurun iş güvencesini ortadan kaldıracağı uyarısını yapmıştı. Bu tepkiler üzerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği bir açıklama yaparak, “Hazırlanan başarı değerlendirme sistemiyle kamu personelinin çalışma güvencesi daha da güçlendirilmiştir” iddiasında bulundu. Bakanlık, düzenlemeyle birlikte kamu görevlilerinin kaderinin amirlerin iki dudağı arasında olmayacağını savunurken, “Başarı notu yüksek olanlara ekstra maaş verilmeyecek. Başarı notu kötü olanların görevine son verilmeyecek. Başarı notu görevde yükselmede etkili olacak. Düşük başarı gösteren personel, öncelikle gelişim planları çerçevesinde hizmet içi eğitime tabi tutulacaktır. Buna rağmen başarısız olmaya devam eden personel, başarılı olabileceği başka bir görevde veya görev yerinde değerlendirilecektir” dedi. Yapılan açıklama göre, puanlama sistemine performansı ölçülen kişinin iş arkadaşları ve hizmetten yararlananlar da dahil edildi.
OY KAYGISIYLA AÇIKLAMA YAPTILAR
KESK Genel Sekreteri Hasan Toprak ise, bakanlığın bu hamlesinin referandum kaygısıyla yapıldığını söyledi. Referandumda ‘evet’ diyebilecek kamu emekçilerinin iş güvencesinin kaldırılması ile ilgili endişe duyduğunu ve bakanın bu yöndeki açıklamalarına kızarak ‘hayır’ oyu kullanacaklarını söylediklerini aktaran Toprak, bakanlığın da referandumda oy kaybına neden olabileceği telaşıyla açıklama yapma gereği duyduğunu belirtti.
Hasan Toprak, hükümetin programında yıllardır emekçilerden almaya çalıştığı iki kazanım olduğuna dikkat çekerek, bunlardan birinin kıdem tazminatı, diğerinin de 657 sayılı Kanun’daki değişiklikle memurların iş güvencesi olduğunu söyledi. Önceki seçimlerde olduğu gibi iktidarın planlarını referandum sonrasına bıraktığına vurgu yapan Toprak, “Önceki hükümet eylem programında 2016 eylüle kadar iş güvencesini kaldırmayı planlıyorlardı. Ancak koşullar ve tepkiler bunu yapamadılar” dedi.
İHRAÇ DEĞİL, İŞTEN ATMA
Kamu emekçilerinin iş güvencesinin zaten fiilen ortadan kaldırıldığına da dikkat çeken Toprak, “OHAL ve KHK düzeni içerisinde artık iş güvencesi diye bir şey yok. İktidar kendine uygun bir kamu emekçisi profili yaratmak için sendika farkı gözetmeksizin istemediği emekçilerin görevlerine son vermektedir. Bir sabah uyandığınızda işten atıldığını öğreniyorsun. Biz bunu ihraç değil, işten atma olarak değerlendiriyoruz.” Referandumdan “evet” çıkması halinde KHK’lerin kalıcı hale geleceğini söyleyen Toprak, bu yüzden haksız ihraçların da devam edeceğini vurguladı. Toprak, 7 kişilik OHAL komisyonunun da ihraçlar hakkında adil bir soruşturma yürüteceğine inanmadıklarını ekledi.