18 Şubat 2017 Cumartesi

General Elektrik işçileri Birleşik Metal-İş'e tepkili..!

20 işçinin “daralma” gerekçesiyle işten atıldığı General Elektrik’te işten çıkarmaların devam edeceği söylentisi huzursuzluğu artırırken, işçilerin kendilerine sahip çıkmayan sendikaya tepkisi de büyüyor. İşten atmalar sonrası muhatap bulamayan işçiler, “Nerede sendika yöneticileri? Sendika var mı yok mu belli değil!” derken, bazı işçiler atılan işçilerin isminin sendika tarafından patrona verildiğini düşünüyor. İşten atmaların grev nedeniyle yaşandığını söyleyen işçiler, “Atılan arkadaşlarımız bizim için atıldı. Bu yüzden grevde olduğu gibi birlik olup bir birimize kenetlenmemiz lazım” dedi.
Evrenselin aktardığı habere göre, sendikacıların “Patron kadrolu işçileri atacaktı biz sözleşmeli işçileri önerdik” dediğini iddia eden bir işçi, şunları anlattı: “Ne olduysa grev yüzünden oldu. Grev kararının alındığı gün Necmettin Başkan fabrikaya gelerek ‘Ortam kötü, greve çıkmayalım’ minvalinde bir şeyler söyledi. Bazı arkadaşlar da buna karşı çıkarak greve çıkacağımızı söyledi. Orada kim konuştuysa şu an kapı dışarı edilmiş durumda. İşten atılan bir arkadaşımız ustaya ‘Ben neden çıkarıldım. Eksik mi çalışıyorum. Yanlışım mı oldu?’ demiş. O da ‘Yok demiş. Benim kimseden şikayetim yok. Ben senin ismini vermedim. Kimsenin ismini de vermem zaten. Ne oluyorsa yukarıdan oluyor’ demiş. Böyle olunca da herkes isimleri sendikacıların verdiğini düşünüyor. Sendikacıları arayanlara söylenen tek şey ise, ‘Arkadaşların devamsızlıkları var.’ Ona bakarsan onlardan daha fazla devamsızlığı olanlar var. Çıkartılan arkadaşlar fabrikayı greve çıkaran arkadaşlar. Sendikaya şu anda hiç kimsenin güveni yok. Herkes şu an patrondan çok sendikaya kızıyor.”
‘SENDİKA VAR MI YOK MU BELLİ DEĞİL’
Sendikacılara yönelik tepkilerin ve şüphelerin fabrikaya gelmemeleri nedeniyle iyice artığını belirten işçiler, fabrikadaki durumu şöyle özetlediler: “Nerede şube başkanı? Nerede Adnan Serdaroğlu? Nerede üst düzey sendikacılar? Kimse yok ortalıkta. Sendika var mı yok mu belli değil. Şu an hiçbir faaliyeti yok fabrika içerisinde. Üç temsilci iki hafta önce gelecek dönem aday olmayacağını söyleyip her şeyden elini eteğini çekmiş durumda. Bir şey yapmıyorlar. Telefonları bile açmıyorlar. Bir tane temsilci kaldı sadece. O da ne yapacağını bilmiyor. Yönlendiren yok...”
Sendikacılar ve temsilciler önderlik yapsaydı durumun böyle olmayacağını ifade eden başka bir işçi de “Bunlar sendikayı bitirdi, böyle sendikacılık olmaz ki! Sendikacı adamın her şeyi göze alması lazım. Korkuyorsan, işçiyi bu şekilde yarı yolda bırakacaksan o zaman adaylığını koymayacaksın arkadaşım. Bu işten çıkarmaların olacağı kesindi. Ama buna karşı bugüne kadar hiçbir hazırlık yapılmadı” diye konuştu.
ASIL ŞİMDİ BİRLİK ZAMANI
Patronun “işten atmalar” devam edecek söylentisi yayarak, herkesi korkutmayı, işçilerin birliğini bozmayı amaçladığını belirten işçiler, korkuyu bırakıp birbirlerine kenetlenmeleri gerektiğini söylediler. “Birlik olursak kimse bize bir şey yapamaz. Birlik olup direndiğimiz için 10 kuruşluk zammı aldık. Bu arkadaşlarımız bizim hakkımızı aradığı için atıldı. Bizim de bu arkadaşlarımıza sahip çıkmamız gerekiyor” diyen işçiler, sendikacıları da göreve çağırdı: “İşçileri bir araya getirecek bir güce ihtiyaç var. O güç de sendika. Sizi biz seçtiysek bize önderlik yapasınız diye seçtik, bunun için oradasınız.”