20 Şubat 2017 Pazartesi

Emperyalistler Silahlanmaya Hızla Devam Ediyor..!

İsveç'te bulunan Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) dünya genelinde silah üretimi ve ihracatına ilişkin bir rapor yayınladı.
SIPRI'nin 2016 yılı raporuna göre, son 5 yılda silah ihracatı yüzde 8.4 oranında artış gösterdi ve silahlanma düzeyi soğuk savaş yıllarındaki seviyeye yükseldi.
Dünyanın en büyük silah satıcıları geçmiş on yılda olduğu gibi yüzde 33 ile ABD ve yüzde 23 ile Rusya oldu.
Son 5 yıl içinde ABD silah satışını yüzde 21, Rusya ise yüzde 4,7 oranında artırdı. İki ülkenin silah ithalatının yüzde 56'sını belirlediği kaydedildi. Üçüncü sırada yer alan Çin'in yüzdesi 6,2, dördüncü sırada yer alan Fransa yüzde 6, ve Almanya ise yüzde 5,6 oranında yer aldı.
Raporda, Rusya'nın bu dönem en çok Çin, Vietnam, Hindistan ve Cezayir'e silah sattığı bilgisi yer aldı.
EN ÇOK SİLAH SATIŞI HİNDİSTAN VE ORTADOĞU'YA
2012-2016 yıllarında en fazla silah satın alan ülkeler yüzde 43 ile Doğu ve Güney Asya ülkeleri, yüzde 29 pay ile de Ortadoğu ülkeleri oldu.
Toplam silah ithalatı Asya ülkelerinde yüzde 7.7 oranında, Ortadoğu ülkelerinde ise yüzde 86 oranında artış gösterdi.
SUUDİ ARABİSTAN'IN İTHALATI YÜZDE 212 ARTTI
En fazla silah satın alan ülkelerin başını yüzde 13 oranında Hindistan çekti. Onu yüzde 8.2 oranıyla Suudi Arabistan izledi.
Ortadoğu'yu kan gölüne çeviren DAİŞ çetesine askeri ve lojistik destek verdiği bilinen Suudi Arabistan son 5 yıl içinde 2007-2011 dönemine kıyasla silah ithalatını yüzde 212 oranında artırdı. Türkiye'nin silah ithalatında da artış yaşandı.
Kuzey Afrika ve Doğu Asya ülkelerinde artış görülürken, Kuzey ve Güney Amerika ile Avrupa ülkelerinin silah alımlarında ise azalma görüldü.
SIPRI raporunda "total olarak dünyanın kapsamlı bir silahlanmaya doğru yol aldığı" tespiti yer aldı.
SIPRI'nin silah ve askeri giderler araştırmalarının Program Şefi Aude Fleurant, 2003'ten itibaren silahlanmada sürekli artış olduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi: "Kaygılıyız. Birçok yerde gerginlikler arttı. Bu silahlanmaya yol açtı ve silahın olduğu yerde her zaman kullanılma riski vardır."