24 Şubat 2017 Cuma

HDP Çocuk Hapishanelerindeki Ölümlerin Araştırılmasını İstedi

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul çocuk hapishanelerinde, intihar ve ölüm vakalarında artış olduğunu belirterek meclis araştırması istedi.
“Özgürlüğünden mahrum bırakılmasıyla cezalandıran çocukların; aileleri ile görüşmede mekân ve zaman sınırlılığı, örgün eğitimden uzaklaşma, yedikleri yemeklerin nitelik ve niceliği, doktora erişim ve tedavi kısıtlılığı, sağlıklı beslenme gibi en temel hakları gasp edilmektedir.
“Tüm bu hak ihlalleri ile birlikte, çocuk hapishanelerinde, intihar ve ölüm vakalarında artış gözlemlenmektedir.”
Toğrul özellikle tutukluluk yerlerinde ve genel olarak intihar ve ölüm vakaları ile tüm hak ihlalleri hakkında detaylı araştırma yürütülmesi amacıyla istediği meclis araştırmasının gerekçesinde, Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanuna göre çocuklar için hapis cezasının ancak en son çare olarak başvurulabileceğini anlattı.
“Fakat verilere göre; cezaevlerinde bulunan çocukların yüzde 70’i tutuklu bulunmakta ve 6 ay ile 2 yıl arasında değişen sürelerde tutukluluk halleri peşin cezaya dönüştürülmektedir.”
2009’dan bugüne dek hapishanelerde 14 çocuğun yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Toğrul intihar girişimlerine de değindi.
“2016 Eylül- 2017 Ocak tarihleri arasında basına yansıdığı kadarıyla 4’ü kendi bulundukları odayı ateşe vererek, en az 6 çocuk intihar girişiminde bulunmuş, 4 çocuk yaşamını yitirmiştir.”
Toğrul 27 Eylül 2016’da Şırnak T Tipi Hapishanesi’nde ve 18 Ocak 2017’de Adana E Tipi Hapishanesi’nde çıkan yangınları ve hayatını kaybeden çocukları hatırlattı.
Şırnak’taki hapishanede çocukların hapishane koşullarını protesto etmek için yangın çıkarttıklarına ilişkin ifadeleri ve Adana’da çocuklara karşı işkence ve kötü muamele uygulandığını vurguladı.
Maltepe Çocuk Hapishanesi’nde tutuklu çocuk K.T.’nin avukatı Hüseyin Boğatekin’in “hapishanelerdeki şiddet yüzünden çocuğun intihar etmeyi düşündüğünü” söylediğini belirtti, başka bir çocuk mahpusun hapishaneye girdikten iki saat sonra intihara kalkıştığını anımsattı.
Araştırma önergesinde BM Çocuk Hakları Komitesi’nin 2012’de yayınlanan Gözlem Raporu’nda Türkiye’ye “özellikle tutukluluk yerlerinde ve genel olarak intihar ve öldürme vakalarında detaylı araştırma yürütülmesine” ilişkin tavsiyede bulunduğuna da değinildi.
“Hapishanelerdeki intihar girişimlerinin ve intiharların sonucunda ölümlerin varlığını sürdürmesi, BM Çocuk Hakları Komitesi’nin tavsiyelerinin dikkate alınmadığını, detaylı araştırmalar yapılıyorsa dahi bunların kamuoyuna açık, şeffaflıktan uzak bir şekilde gizlilik kararlarıyla yapıldığını, nitelikli ve önleyici politikaların yürütülmediğini göstermektedir.”