21 Şubat 2017 Salı

İran'da ahlak polisinden 'yırtık kot' dayağı..!


İran’da ahlak polisi, 14 yaşındaki bir kız çocuğunu ve arkadaşlarını ‘yırtık kot giydiği’ gerekçesiyle dövdü. İranlı kadın hakları savunucuları, “21’inci yüzyılda bir hükümetin kadınların nasıl giyineceği hakkında kararlar alması utanç verici” diye isyan etti.
İngiliz gazetesi The Independent’ın haberine göre, olay Şiraz kentinde meydana geldi. Gerçek kimliğinin ortaya çıkmaması için Zehra adıyla söz edilen çocuk, arkadaşlarıyla birlikte doğum gününü kutluyordu. Zehra’nın anlatımına göre, gençler sokaktayken ahlak polisi bir anda arabayla yanlarına geldi.
Zehra, “İki kadın ve iki erkek çok büyük bir minibüsle geldi. Bizi döverek, zorla, arabaya soktular. Yırtık kotlarımıza karşı çıkıyorlardı. Arkadaşlarım ve benimle ilgili tek sorun buydu” dedi. Zehra, “Yüzümde hâlâ yediğim dayağın izi var. Kolumdaki yaralar acıyor, kaburgalarım ağrıyor” diye konuştu.
Zehra’nın yaraları.
Zehra’nın annesiyse, çocuklara arabaya binmeleri için biber gazı sıkıldığını söyledi; “Hayatımın en kötü günüydü, sanki dünya başıma yıkılmıştı” diyerek karakolda yaşadıklarını şöyle aktardı: “İnanılmazdı. İçeri girdiğimde, bu kızların artık çocuk olmadığını ve düzgün kıyafetler giymeleri gerektiğini söylüyorlardı. Vücudunun her yerinde hâlâ yara izleri var. Kızım ve arkadaşları düzgün kıyafetler giyiyordu. Sadece kotları yırtıktı.”
Zehra ve arkadaşları, ‘bir daha pantolon giymeyeceklerine ve İran’ın kıyafet kurallarına uyacaklarına’ dair bir belge imzaladıktan sonra serbest bırakıldı.
2009’da İran’dan ayrılıp ABD’ye taşınarak ‘Benim Gizli Özgürlüğüm’ isimli insan hakları örgütünü kuran Mesih Alinejad, ahlak polisine tepki gösterdi. Alinejad, “21’inci yüzyılda bir hükümetin kadınların nasıl giyineceği hakkında kararlar alması utanç verici. Erkeklerin de bulunduğu bir partiye gittikleri veya bir doğumgünü kutlamasında erkeklerle dans ettikleri için kırbaçlandığını anlatan çok sayıda kadın var” dedi.