26 Şubat 2017 Pazar

KESK’: “İhraçlara, OHAL’e, KHK’lara Hayır” Diyerek Sokaklara Çıktı..!

OHAL kararnamesi ile ihraç edilen kamu emekçileri ve akademisyenler, işlerine geri dönmek için çok sayıda kentte eylemler yapt
OHAL kararnamesi ile ihraç edilen kamu emekçileri ve akademisyenler, işlerine geri dönmek için Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Kayseri ve Düzce’de eylemler yaptı.
ANKARA
Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Ankara Şubesi Platformu, “Açığa alma ve ihraçlara direneceğiz. Biz kazanacağız” ile “OHAL hukuksuzluğuna hayır” pankartları açıldı. Grup sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Direne direne kazanacağız!” ve “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” sloganlarını attı.
Eylemde, Çukurova Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri Bölümü 50/d statüsünde araştırma görevlisi olarak çalışırken “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attığı için sözleşmesi yenilenmeyerek işten atılmasının ardından yaşamına son veren Mehmet Fatih Traş anısına saygı duruşu yapıldı.
“İktidar OHAL’i fırsata çevirmiştir”
Platform adına basın açıklamasını SES Ankara Şube Eşbaşkanı Rona Temelli okudu. Temelli, iktidarın darbe bahanesiyle neo-liberal politikaları hayata geçirmek için OHAL’i fırsata çevirdiğine dikkat çekerek, “Sarayın diktasında AKP karşı darbesini örgütleyerek neo-liberal politikaların hayata geçirilmesinde, emek rejiminin buna uygun olarak dönüştürülmesinde, mezhepçi, faşist rejimin inşası için bütün muhalif seslerin susturulmasında OHAL’i fırsata çevirmiştir” dedi.
“Kamu hizmetlerinde kuralsızlığa son verin”
AKP hükümetine seslenen Temelli, “Baskıcı ve faşizan politikalarınızdan vazgeçin. İhraç ettiğiniz, açığa aldığınız arkadaşlarımız derhal göreve iade edilsin. İfade ve örgütlenme özgürlüğüne, demokrasi güçlerine, muhaliflere, kadınlara ve çocuklara saldırmaktan vazgeçin. Kamu hizmetlerinde kuralsızlığa son verin” diye belirtti.
Erdoğan’a: İstediğin bedel bu muydu?
Temelli’nin açıklamasının ardından kısa bir konuşma yapan ihraç edilen Ankara Üniversitesi akademisyenlerinden Yasin Durak da, tüm emekçilerle birlikte mücadeleye devam edeceklerini söyleyerek, intihar eden akademisyen Yaşlı için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a şöyle seslendi: “Recep Tayyip Erdoğan çıkmış, ‘Profesör de olsa, asistan olsa bedelini verecekler’ diyor. Soruyoruz, istediğin bedel bu muydu?”
Yine KHK ile işinden yaklaşık üç ay önce ihraç edilen SES üyesi Mahmut Konuk da, önümüzdeki Pazartesi günü ihraç edilmesi nedeniyle Dikmen Çankaya Toplum Merkezi önünde oturma eylemi başlatacağını ve eyleminin bireysel olmadığını, tüm kamu emekçilerinin yanında yer almasını istedi.
İSTANBUL
KESK İstanbul Şubeler Platformu ihrazlara karşı Kadıköy ve Bakırköy’de eylemler yaptı. Kadıköy Altıyol’da bir araya gelen KESK üyeleri eylemlerini alkışlarla başlattı. Kitleye seslenen kamu emekçileri, bir gecede işlerinden edildiklerini ifade ederek bu haksızlığa, hukuksuzluğa boyun eğmeyeceklerini belirtti. Parasız eğitim ve sağlık, vergide adalet istediklerini, çocuk istismarcılığına, tacize, tecavüze ‘hayır’ dediklerini ve bu sebeple işten atıldıklarını vurgulayan emekçiler, “Bir kenara geçerek sinemize çekmeyi değil, direnişi seçiyoruz. Ve bugün direnişi seçen tüm kamu emekçilerine Kadıköy’den selam yolluyoruz” diye konuştu.
BEKSAV, Dev Tekstil, DGB de eyleme destek verdi. BEKSAV Tiyatro İmge’nin sunduğu tiyatro gösterimi ilgiyle izlendi. Yoğun alkış alan tiyatronun ardından BEKSAV Müzik Topluluğu eşliğinde halaylar çekildi.
Bakırköy’de Özgürlük Meydanı’nda eylemlerini sürdüren kamu emekçileri oturma eylemi boyunca çevreye seslenerek konuşmalar yaptılar. “FETÖ” bahanesiyle kamu emekçilerini işten atan iktidarın “FETÖ”yü yıllar boyu desteklediğine dikkat çeken kamu emekçileri, onlarca yıllık emeklerinin yok sayılmaya çalışıldığına, ihraç edildikten sonra intihar eden kamu emekçileri olduğuna dikkat çekti. Yandaş Memur-Sen ve Türk Kamu-Sen’i teşhir eden emekçiler kapalı hapishanelerin boşaltılarak, buralara devrimciler ve sosyalistler doldurulmak istendiğinin altını çizdi.
Kamu emekçileri direnişi büyütmeye ve başka alanlara da yaymaya çağrı yaptılar, “Emeğin iktidarını kurmak için yola çıkmışız. Bizi böyle korkutabilir misiniz” dediler.
Oturma eylemi Grup Munzur’un söylediği şarkılar ve halaylarla sona erdi.
İZMİR
KESK İzmir Şubeler Platformu, ihraçlara ilişkin Narlıdere Demokrasi Meydanı’nda eylem yaptı. “İhraçlarınıza açığa almalarınıza sürgün ve cezalarınıza teslim olmayacağız” pankartının açıldığı eylemde, “İhraçlara, OHAL’e KHK’lara Hayır”, “Boyun eğmeyeceğiz teslim olmayacağız” dövizleri taşındı.
HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’nün de katıldığı eylemde konuşan Eğitim-Sen İzmir 6 Nolu Şube Başkanı Necla Akgün, 15 Temmuz’dan buyana muhalif kesimlerin cezalandırıldığını söyleyerek yayınlanan son kararname ile 4 bin 464 kamu personelinin ihraç edildiğini hatırlattı. Bu güne kadar yayınlanan OHAL kararnameleri ile 3 bin 115 KESK üyesinin ihraç edildiğine dikkat çeken Akgün, “KHK’ler aracılığıyla barış akademisyenlerinin, KESK üyelerinin, siyasi iktidara muhalif kişilerin kitlesel ihracı göstermektedir ki yaşananlar kurulmaya çalışılan korku ve baskı rejiminin bir tür yıldırma harekatı ve örgütlü mücadeleye yönelik tasfiye girişimidir” dedi.
DİYARBAKIR
KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, OHAL kararnameleri ile gerçekleşen ihraçlara ilişkin 7. eylem BES Diyarbakır Şubesi’nde yapıldı. KESK üyeleri “OHAL’e hayır”, “İhraçlara hayır”, “İşimizi istiyoruz” yazılı beyaz önlükler giydi. Oturma eylemine Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel ve Diyarbakır Tabip Odası yöneticileri destek verdi.
Oturma eyleminde konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, haksız ihraçların ve açığa almaların önünü alabilmek için bir komisyonun kurulması gerektiğini belirtti. Emek ve meslek örgütleriyle hükümete böyle bir teklif sunacaklarını ifade eden Tükel, “Komisyon tarafından verilen karar dışında yargı yolu açık olmalı, komisyon şahsa dair herhangi bir işlem gerçekleştiremezse görevine devam etmeli, hak kaybı olmamalı, mutlaka komisyonda ele alınacak kişilerin, yüz yüze görüşülmesi sağlanmalı, kişinin neyle suçlandığı bilinsin, kanıt olarak gösterilsin, kişi de savunmasını yapabilsin” dedi.
“‘Hayır’ı örgütleyeceğiz”
Ardından konuşan Tüm Bel-Sen Diyarbakır Şube Eş Başkanı Üzeyir Evrenk ise, ihraç edilen arkadaşlarıyla maddi manevi her türlü dayanışma ve birliktelik içinde olduklarını söyledi. Evrenk, “Demokrasinin aksak işlediği yerlerde seçim hem iktidarın hem de muhalefetin kendisini görmesi için bir fırsattır. Referanduma giden bu anayasayla 80 milyon insana tek bir kişinin gömleğinin giydirilmek istenmesi antidemokratiktir. Biz bu anayasa referandumunda muhaliflerin, gençlerin, emekçilerin, demokratların, kadınların tavrının ‘Hayır’ı belirlemede etkili olacağını biliyoruz. ‘Hayır’ın kazanacağına olan inancımızla mücadeleyi büyüteceğiz ve ‘Hayır’ı örgütleyeceğiz” diye konuştu.
KAYSERİ
KESK Kayseri Şubeler Platformu, Eğitim-Sen Şube binası önünde yaptığı eylemde ihraçları protesto etti. Eylemde konuşan Orhan Karakaya, OHAL kapsamında darbe fırsatçılığıyla yürütüldüğünü söyledi. İşten atılma saldırısını teşhir eden Karakaya, AKP iktidarını hukuksuz uygulamalardan vazgeçmeye çağırdı.
DÜZCE
Düzce’de 6 Ocak 2017 tarihinde yayınlanan OHAL kararnamesi ile ihraç edilen mimar Alev Şahin, “İşimi, ekmeğimi geri istiyorum” talebiyle başlattığı oturma eylemini 26 gündür sürdürüyor.
Alev Şahin, 30 Ocak’ta başlattığı eylemine bugün TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu üyeleri de destek verdi. Kalabalık, “Alev Şahin yalnız değildir” sloganı attı. Eylemde konuşan Burçin Kuz, kamuda olağanüstü hal koşullarında hız verilen tasfiye dalgalarının, KHK’lar aracılığıyla yargısız infaz biçiminde sürdürüldüğünü söyledi.

Mimar Alev Şahin’i her platformda desteklediklerini ve yalnız bırakmayacaklarını söyleyen Kuz, “Bugüne kadar çıkan tüm KHK’ler bize gösterdi ki, hedefte darbecilerden çok barış talebini dillendiren akademisyenler, üstlerinin baskılarına boyun eğmeyen kamu emekçileri, hakları için örgütlenen öğretmenler, emekçiler var. Meslektaşı olmaktan onur duyduğumuz mimar Alev Şahin’i ve olağanüstü halin yarattığı bu kasvetli ortamda içimizi ısıtan direnişini selamlamaya İstanbul’dan geldik” dedi.