28 Ekim 2016 Cuma

Böyle giderse 2186'ya kadar 'eşitlik yok'

Dünya Ekonomik Forumu’nun yaptığı tahmine göre, kadınlar ve erkekler arasındaki ekonomik eşitsizlik, 170 yıl daha devam edecek.
Ekonomideki cinsiyet eşitsizliği hakkında açıklama yapan İsviçre merkezli Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tahmininde değişikliğe gitti. 2015’te ekonomide kadınlar ve erkekler arasındaki eşitsizliğin 118 yıl sonra ortadan kalkacağını belirten WEF, bu konudaki ilerlemenin yavaşladığını ifade ederek süreyi 170 yıla çıkardı. Bu durumda WEF’e göre ekonomideki cinsiyet eşitsizliği, 2186’ya kadar devam edecek.
El Cezire’ye konuşan Dünya Ekonomik Forumu Yönetim Kurulu üyesi Saadia Zahidi, “Bu tahminler kaçınılmaz akıbeti göstermiyor. Şu anki gelişme durumunu yansıtarak eylem çağrısı görevi görüyorlar” dedi.
WEF, 144 ülkedeki araştırmasında cinsiyetler arasında eğitim ve sağlığa erişim, ekonomik katılım ve fırsat ile siyasi güç eşitliğine baktı. Değerlendirmede İzlanda ve Finlandiya en üst sıralarda yer alırken, en dipte Yemen, Suriye, Suudi Arabistan ve İran bulunuyor.
RUANDA 5’İNCİ, TÜRKİYE 130’UNCU
Dünyada en fazla parlamenter kadın oranına sahip olan ve çalışan kadın oranının erkeklerden fazla olduğu Ruanda, listede 5. sırada yer bularak dikkat çekti. WEF’in raporunda ekonomik katılım ve fırsatın yanı sıra siyasi güç bakımından cinsiyet eşitliğinden uzak gözüken Türkiye ise 130. sırada yer aldı.
TÜRKİYE’DE KADINLARIN YÜZDE 46’SI GÜVENCESİZ
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye’de çalışan kadınların yüzde 46’ya yakını resmi kayıtlarda yok. Yani, neredeyse çalışan her iki kadından biri kayıt dışı. Ne sigortaları, ne emeklilikleri var. Erkeklerde bu oran yüzde 29 seviyesinde. Meclis’teki 550 milletvekilinden ise yalnızca 81’i kadın